Gretta

A svájci Alpok legmesésebb tájai

2020. november 21. - Gretta

Ilyen szépet valószínűleg még sosem láttál! A svájci Alpok legmesésebb tájait most egy csokorba szedtem nektek, hogy a képernyőkön keresztül nézve ti is kedvetekre gyönyörködhessetek bennük! Készen álltok?

Eiger-hegy

A svájci Alpok egyik legemblematikusabb hegye a képen is látható 3970 méteres Eiger, melynek északi része rendkívül veszélyes - nem is csoda, hogy a hegymászók maguk között csak "halálfalnak" hívják a közel 1800 méteres, szinte teljesen függőleges irányú hegyoldalt. A hegytől északkeletre egyébként egy (a síelők körében is nagyon népszerű) kis falucska, Grindelwald helyezkedik el, melyről még lesz szó az összeállításban.

Oeschinen-tó 

A világ egyik legszebb tavának is hívott Oeschinen-tó (Oeschinensee) Bern és Zermatt között félúton, Kandergrund kis települése mellett fekszik 1578 méter magasan, mélysége pedig 56 méter. Földcsuszamlásból keletkezett hegyleomlás alkalmával jött létre, türkizkék vizét olvadó gleccserpatakok táplálják, a rendkívül tiszta vizet pedig rendszeresen használják a svájci ivóvíz-és energiaellátás során. Bár a fotó nyáron készült, a tó télen is gyönyörű - igaz, a mínusz fokok miatt ilyenkor az egész terület egy hatalmas nagy fehér jégpályává változik.  

Zermatt

Svájc legdélibb alpesi városa az olasz határ mellett, Milánótól és Berntől kb. egyaránt 50 kilométerre található. A környéken igazi "csodahelynek" számít: főleg azért, mert remekül lehet itt túrázni, síelni és szuper wellnessek is vannak itt - na, meg persze a városból tökéletesen lehet látni az Alpok 7. legnagyobb csúcsát, a Matterhornt is! Megjegyezném, a hegycsúcs a Toblerone csokik logójáról azoknak is biztosan ismerős, akik egyébként nem sokat tudnak a svájci Alpokról. Ha még több dologra lennél kíváncsi a hegyről, kattints IDE!  

Interlaken

Svájc egyik legkülönlegesebb városa: két tó (egészen pontosan a Thuni-tó és a Brienzi-tó) között helyezkedik el, melyek között még az ország leghosszabb folyója, az Aare-folyó is meghúzódik. A látvány páratlan - főleg felülről, ezért ha van merszed, mindenképpen látogasd meg a város kilátóinak az egyikét. A képen a felvonóval is megközelíthető Harder Kulm hegyen lévő kilátóteraszt láthatod, ahol egy szuper étterem, valamint egy turisztikai- és egy rendezvényközpont is megtalálható. 

Grindelwald

Interlaken városától kb. 5 kilométerre délkeletre található Grindelwald apró falvacskája, melynek tengerszint feletti magassága 1034 méter. A falu lényegében teljesen el van zárva a külvilágtól, mert minden irányból körbeveszik az Alpok magas hegycsúcsai - többek között ezért is lett olyan szuper hely belőle! Télen azért imádják a turisták, mert az ország egyik legjobb síparadicsomaként üzemel, nyáron pedig a túrázóknak és a hegymászóknak kínál  aktív programlehetőségeket ez a gyönyörű hely.

Lauterbrunnen

Szintén Interlaken közelében, Grindelwald mellett, az Alpok egyik legmélyebb (300 méteres mélységű) völgyében fekszik ez a tündéri kis falucska, mely a a Staubbach-vízesésnek is otthont ad. A Google-vélemények szerint ez a falu szinte teljesen érintetlen, annyira egybeolvad a természettel - többek között ezért is szeretik annyira a világ egyik legveszélyesebb sportját, a szárnyasruha-repülést űzők. 

Brienz

Az ország egyik legaranyosabb kis faluja Brienz, a Brienzi-tó (Brienzersee) keleti oldalánál, Interlakentől kb. 5 kilométerre fekszik. Bár csak 3000 lakója van, történelme a bronzkorig nyúlik vissza. Aki erre jár, annak mindenképpen ajánlom a helyi kis hegyi vasutat (Brienz Rothorn Bahn), mely rendkívül mesés tájakat ígér az utasoknak: ha jól tudom, a menetidő két óta oda-vissza és nagyon megéri! Akinek van tapasztalata a témában, kérem írjon az élményeiről pár sort kommentben!

Meiringen 

Brienz keleti "szomszédfaluja", mely az Alpok csodás hegycsúcsai mellett más érdekes látnivalókkal is szolgál: többek között van itt egy Scherlock-Holmes múzeum, egy csodálatos kis vízesés (Reichenbach Falls), egy középkori vártorony (Restiturm), valamint itt található az Aare Gorge szurdok is, melyet sokan csak Svájc legszebb szurdokaként emlegetnek. A kis falu tehát bőven szolgáltat egy egész napra elegendő programot az érdeklődőknek - ne hagyd ki, ha a közelben jársz!   

Sankt Moritz

Ez a település nem más, mint Svájc leghíresebb és legexkluzívabb "téli mesevárosa" ! Sankt Moritz  Svájc keleti részén, az olasz határtól kb. 10 kilométerre, 1800 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkedik el és már az 1800-as években is igencsak előkelő üdülőhelynek számított. Tartottak már itt a téli olimpiai játékokat és több síbajnokságot is, a sífutóknak pedig rendszeresen szokott itt edzőtábora lenni, mert télen olyan pihe-puha itt a hó, mint sehol máshol! 

süti beállítások módosítása