Gretta

A világ 10 legjobb bárja

2020. december 01. - Gretta

A 2020-as év legjobb bárjait 540 anonim szakértő segítségével, különböző szempontok alapján válogatta ki a a The World's 50 Best Bar nevű egyesület. Bár a teljes listát csak a szervezet honlapján tekinthetitek meg, most én is bemutatom nektek a legjobb 10 helyezettet! 

Egészen megdöbbentő, de a legjobb tíz helyezett közé angol bárokon kívül csak egy görög hely került be - a nagy buliéletéről híres Dubai, Párizs, Barcelona, Moszkva, Mykonos és Ibiza pedig egyetlenegy bárral sem büszkélkedhet a TOP10-es mezőnyben. Szintén sajnálatos hír, hogy ebbe az összeállításba (sőt, még a világ 50 és 100 legjobb bárja közé sem) került be egy magyarországi hely sem. Bízakodjunk a jövőben! Annyi viszont biztos, hogy a következő bárok világviszonylatban is a legjobban között vannak - nézzük is tehát meg őket! 

10. The SG Club, Tokió, Japán

Tokió külvárosában, Shibuya City-ben található a legendás bartenderről, Shingo Gokanról elnevezett bár, mely tulajdonképpen egy 4 az 1-ben hely. A földszinten egy teljesen hétköznapi, fabútorokkal berendezett helyiség fogadja az érdeklődőket, a -1-es szintre érve elegáns bőrfotelek fogadják az előfoglalással érkező vendégeket, az első emeleten pedig egy menő koktélbár fogad minket, Japán legmenőbb italjaival. Hogy mi a +4? Hát az, hogy az italokat elvitelre (!) is készítik, ami igencsak ritka egy italbárnál. A koktélok átlagdíja 4800 forint.

jigger-pony-singapore-singapore-01.jpg

9. Jigger & Pony, Szingapúr 

Tavaly "csak" Ázsia 39. legjobb bárjává választották, idén viszont felcsúszott a  9. helyre ez a klasszikus koktélsort (egészen pontosan 24 koktélt) kínáló bár, mely a szingapúri Amara Hotelben kapott helyett. A bársony fotelekkel, mahagóni fából készült asztalokkal és alacsony fényvilágítású kínáló lámpákkal berendezett vendéglátóhely rendkívül nagy népszerűségnek örvend a városban, ezért az érkezés előtt pár nappal érdemes asztalt foglalni. A koktélok átlagdíja 6900 forint. 

8. Coa, Hong Kong, Kína

Ahogyan a szingapúri Jigger & Pony, úgy a kínai Coa Bar is javított a világ legjobb bárjait felsorakoztató összeállításban. A PMQ bevásárlóközpont mellett elhelyezkedő bár egy az egyben úgy néz ki, mintha egy dél-amerikai sikátor eldugott kis kocsmájában ülnénk: az utalás pedig nem véletlenszerű, ugyanis itt kínálják a világ legtöbb agavé növényéből készült italait (több, mint 200-félét). Az agavéból készítik egyébként a tequilát, a pulquet és a mezcalt is, tehát bőven lehet tömény italkülönlegességekből válogatni annak, aki ide tér be. Az italok  poharankénti átlagdíja 3300 forint.

7. Florería Atlántico, Buenos Aires, Argentína

Abszolút puritánságáról és magas minőségű italjairól híres a Buenos Aires-i vasúttörténeti múzeum (Museo Nacional Ferroviaro) közelében lévő Florería Atlántico bár is, mely tulajdonképpen a föld alatt, egy alagsorban helyezkedik el. A tulajdonosok, Aline Vargas és Renato Giovannoni még évekkel ezelőtt nyitottak a földszinten egy virágboltot, melyhez egy hatalmas pinceterület is járt - ezt alakították át nemrég a Dél-Amerika legjobb bárjává. Kihagyhatatlan, ha Buenos Airesben járnál! A koktélok átlagdíja 3000 forint.

6. Kwant, London, Egyesült Királyság 

Nemcsak egy bár, hanem egy életérzés - legalábbis nekem ezt juttatja eszembe a dzsungelhangulatot árasztó Kwant Bar, mely a londoni Mayfairben, a Regent Streeten lévő ZARA Home közvetlen szomszédságában nyílt meg még 2019 tavaszán. Külön öröm számomra, hogy a bár tulajdonosa a világ egyik legjobb bartenderének tartott magyar-szlovák származású Lőrincz Erik, aki több, mint nyolc évig vezette London egyik legnagyobb történelmi jelentőségű bárját, a The Savoyban lévő American Bart. Ha a közelben jársz, mindenképpen térj be egy italra! A koktélok átlagdíja 5400 forint.

5. Tayer + Elementary, London, Egyesült Királyság

A londoni Old Street legforgalmasabb pontján nyitott meg ez a már-már ipari telepszerű hely, melyet a tavalyi 19. helyezett (az oslói Himkok bár) és a pár évvel ezelőtti 1. helyezett (a londoni Artesian) tulajdonosai alapítottak  meg. Talán ebből is következtethetjük azt, hogy itt nagyon-nagyon menő italokat lehet fogyasztani és a kiszolgálás is abszolút világszínvonalú. A koktélok átlagdíja 6000 forint. 

4. Atlas Bar, Szingapúr

A világ egyik legszebb bárjának tartom a Szingapúri Nemzeti Könyvtár közelében lévő Atlas Bart, mely hatalmas méretei ellenére tökéletesen tudja azt a intim közeget hozni, ami miatt az emberek órákon át képesek itt elücsörögni és italozni. Mit is mondjak, kevés olyan bár van, melynek Wikipedia oldalt is létrehoztak - mindössze ennyit mondanék magáról az Atlasról. A koktélok átlagdíja 7400 forint - a luxust azért meg is kell fizetni.

3. The Clumsies, Athén, Görögország

Athén központjából, az Athéni Múzeumtól (Museu of the City of Athens) kb. 100 méterre található meg ez a hűvös eleganciát árasztó bár, melynek legnépszerűbb koktélja a tulajdonosok által kikever Oh My Mama névre hallgató almás-rumos koktél. A bár tavaly a hatodik helyezést érte el ugyanezen a szavazáson - a pár fokos előrelépésüket minden bizonnyal a világhírű Athinagoras Kostakos séf leigazolásának tudhatják, aki minden egyes italhoz külön ételkülönlegességet javasol. A A koktélok átlagdíja 3100 forint.

2. Dante, New York, USA

Alig pár éve, 2015-ben nyílt csak meg ez a nagyon egyszerű berendezésű, fehér csempés, olaszos hely Greenwich Village-ben (ami egyébként nem csak italokat, hanem snackeket és meleg ételeket is kínál), amiből öt év alatt annyira felkapott hely lett, hogy ma már Észak-Amerika legjobb, valamint a világ 2. legjobb bárjaként tartják számon. Az biztos, hogy a vendéglő mindig tele van és csak nehezen lehet várakozás nélkül ülőhelyet szerezni. A koktélok átlagdíja 4300 forint.

365351f5ba16bc6562b85cb2d3cd2a4c.jpg

1. The Connaught Bar, London, Egyesült Királyság

London egyik legexkluzívabb szállodájában, a The Connaught-ban található meg a világ legnemesebb nedűit kínáló Connaught Bar. Ha szereted az italkülönlegességeket és a tökéletes kiszolgálást, megéri betérni erre a helyre, mert nemcsak Európa, hanem a világ legmenőbb bárjává is választották ezt az intim, meleg atmoszférával és tökéletes berendezéssel rendelkező helyet, melyet még a '20-as években álmodott meg David Collins dizájner. A koktélok átlagdíja 6000 forint.

süti beállítások módosítása