Gretta

Kalifornia legszebb tájai

2021. március 04. - Gretta

Most profi természetfotósok és hobbiutazók gyönyörű képeinek illusztrálásával mutatom be nektek a világ legmesésebb tájait - az első részben a Kalifornia hegyvidékét! Annyit garantálhatok, hogy ezeket a fotókat Magyarországon még senki sem közölte, ezért fogadjátok őket sok-sok szeretettel!  

A cikkben látható mesés tájképeket Giselle és Stephen, a The Lovers Passport bloggerei készítették, akik az elmúlt egy évben kezdtek el kempingezgetni hazájukban, a kietlen kaliforniai tájakon azért, hogy feldobják a pandémiával teli napjaikat - mindezt pedig úgy, hogy közben nem érintkeztek senkivel. A páros a képeivel a zord természet nagyságát szerette volna kifejezni oly módon, hogy kontrasztba állították azt a törékeny és apró emberi jelenléttel. 

Az utazási és természeti fotográfiában nagy tapasztalattal rendelkező páros egyébként nemrég dobta piacra az  angol nyelvű, 47 oldalas e-Bookját, melyben lépésről lépésre avatnak be a hegyvidéki fotózás rejtelmeibe és a fotózás alapjaiba. Többek között írnak arról, hogyan tudnak fantasztikus képeket készíteni önmagukról úgy, hogy közben teljesen mellőzik a szelfizést, de fantasztikus fotó- és videófelszerelést is ajánlanak - mindezt pedig különböző pénztárcákra szabva. Van részletes útitervük a Big Surr-re, de a Kaliforniai roadtripekhez is szuper segédkönyvet csináltak azok számára, akik szeretik egy kicsit megtervezni az utazást. Ezúttal is nagyon köszönöm nekik a közreműködést! A páros Instagram oldalát ITT, hivatalos honlapjukat pedig ITT találhatjátok. 

halfdome.jpg
Half Dome
Az USA egyik legnépszerűbb nemzeti parkja, a Yosemite National Park az egyik kedvenc helye a The Lovers Passport fotósainak, akik minden egyes látogatásuk alkalmával próbálnak felfedezni valamilyen új gyönyörűséges természeti látnivalót a parkban. A képen is látható 2694 méter magasságú Half Dome-ot, a világ egyik legnehezebben megmászható gránithegyét például még sosem látták havasan, ezért nagyon izgatottak voltak a fotó elkészültekor. Bevallom, én még fotóról sem láttam így. Hát nem mesés? 
burneyfalls.jpg
Burney Falls
A 39 méter magas és 79 méter széles Burney-vízesés a McAuthor-Burney Falls Memorial State Parkban, a Britton-tó közelében, a Pacific Crest trail túraösvény mellett fekszik. A fotópárosnak pedig már évek óta nagy vágya volt ide, Kalifornia északi részébe ellátogatni. Állításuk szerint nem távoztak csalódottan, egy igazi bakancslistás élményprogramnak tartják a Burney Fallst, főleg úgy, hogy ottjártukkor senki sem volt a közelben. Ha tehát Kaliforniában vagy és valamilyen új dolgot látnál a már jól bejáratott, népszerű természeti nevezetességek helyett, mindenképpen látogass el ide!
temple_crag.jpg
Temple Crag
Ez a mesés hely a Yosemitétől délre, kb. 2 órás kocsikázásra, az Inyo National Forest mellett, a Mount Thompson és a North Paladise hegycsúcsok közelében fekszik és Kalifornia egyik legszebb túraterületének tartják. Párosunk az ideiglenes kempingtáboruk leverése után, az utolsó napsugarak eltűnésekor készítette el a képet, másnap pedig fel is másztak a fotón is látható Mount Gayley-hegycsúcs közelébe. 
taftpoint.jpg
Taft Point
Íme egy újabb kép a világ egyik legszebb nemzeti parkjáról! A fotósok életük legszebb naplementéjét nézték itt végig. Rengeteg fotót készítettek, ám olyan bensőséges élmény volt ez számukra, hogy a sok képből mégis inkább egy olyan választottak a cikkbe, ami egy spontán pillanatot ábrázol. A páros már éppen indult volna vissza az állványon lévő kamerájukhoz, mikor még utoljára egy gyors pillantást vetettek a tájra és rácsodálkoztak az alattuk lévő, Taft-kilátópont alatti hatalmas mélységre. 
bigsur.jpg
Big Sur
A páros már rengetegszer járt ezen a helyen: ha például a Highway 1-es úton haladnak, akkor mindig megállnak ezen a bizonyos útszakaszon, hogy a víz felett futó természetes szikla híd felett csodálkozzanak rá a távolra. Sajnos nekem nem árulták el, hogy pontosan hol található ez a hely, mert ez az ő kis "titkos" célpontjuk, ahol állításuk szerint soha nincs senki, de a szemfüles helyiek azért biztosan meg tudnák mondani, hogy hol is kell leparkolni... 
bryce.jpg
Bryce Canyon National Park
Ez a kép kicsit kilóg a többi közül, hiszen nem Kaliforniában, hanem Utah államában készült - fotósaink viszont mindenképpen meg szerették volna nektek ezt a képet is mutatni, hiszen ha valahol, akkor itt aztán tényleg meglátszik, hogy mennyire törékeny is az ember egy ilyen óriási sziklaképződményhez képest. A Bryce Canyon a vöröses, hegyes szikláiról vált híressé, melyek között ilyen szerpentinszerűen kanyargó kitaposott utakon lehet közlekedni. Én nagyon szeretnék eljutni, egyszerűen csodás élmény lehet itt barangolni! 
sequoia.jpg
Sequoia National Park 
A páros már többször is járt a világ egyik legkülönlegesebb helyének is tartott Sequinoa Nemzeti Parkban, ám csak a park szezon idejének számító június-augusztus közötti időszakban, amikor is rengeteg kirándulót és kalandvágyó turistát vonz a hely. A kép készültekor viszont Giselle és Steph az első hó leesésekor indult útnak a parkba, mely állításuk szerint még csodálatosabb látványt nyújtott a hófedte tájban. 
deathvalley.jpg
Death Valley National Park
Nem a Szaharán járunk... hanem a világ egyik legmelegebb helyén, a magyarul Halál-völgyként is hívott Death Valley Nemzeti Parkban. Fotósaink a képet természetesen drónnal készítették el és tapasztalatuk szerint több kilométeres körzetben teljesen egyedül voltak - igaz, a fények és a napkelték szerelmeseként a kora reggeli órában látogatták meg ezt a gyönyörű tájat. 
artistspalette.jpg
Artists Pallete
A Death Valley Nemzeti Parkon belül találhatóak meg az angolul csak Artist Palette (művészpaletta) néven emlegetett hegyek, melyek a való életben is ilyen szivárványszínűek... A piros, a zöld, a kék, a sárga és a rózsaszínes árnyalatban pompázó hegyek között járkálva olyan érzése támadhat az embernek, mintha nem is ezen a Földön lenne - a kép készítőinek is pont ez járt a fejében. Kempingezni ezen a területen egyébként em lehet és hivatalos túraútvonalak sem léteznek, csak kitaposott ösvények - erre készüljetek, ha ide indultok egyszer kirándulni. 
alabamahills.jpg
Alabama Hills
A Sierra Nevada-hegység keleti részén találhatóak az Alabama-hegyek, melyet a párosnak még tavaly, a legelső karantén után sikerült meglátogatnia. A kempingezés a hegységben teljesen ingyenes, lakókocsival és "hétköznapi" autóval is remekül körbe lehet járni a környéket, ráadásul az Alabama Hills egyből a Death Valley és a Sequinoa között helyezkedik el, tehát egy kaliforniai kempingező roadtrip tökéletes állomása lehet. Eltöltenétek itt néhány éjszakát? Én biztosan! 
redwoods.jpg
Redwood National & State Park
A világ legmagasabb fáit lehet ebben a mesés parkban megtekinteni, ahol nem mellesleg a világ mamutfenyő állományának több, mint 50%-a is megtalálható! A legtöbb fa jócskán túlhaladja az 50 métert, de vannak 110, 115 méter magas óriásfák is, melyek nagyobbak, mint a New York-i Szabadság-szobor! Őrület, nem? A fotóspárosnak egyébként a kép készültekor sikerült egy olyan különleges túraútvonalat bejárnia, ahová aznap csakis ők mehettek be - persze, kellett hozzá külön engedély is, amit hetekkel a túra előtt kellett kérvényezniük online.
A képeket köszönet Lovers Passport Copyright © Lovers Passport Blog
süti beállítások módosítása