Gretta

A világ legexkluzívabb lakókocsijai - 2021

2021. március 26. - Gretta

A világ legmesésebb tájait is be lehet barangolni a következő lakókocsikkal, melyek a lakóautózás legjeit mutatják be nekünk - ezekben a kocsikban ugyanis semmi sem elég extra, nagyvilági vagy éppen lehetetlen!

Következzenek a világ legexkluzívabb és legváltozatosabb lakókocsijai, melyek tökéletesen kiszolgálják a luxuskörülményekhez és az extrém dolgokhoz szokott utazók kívánságait.

Darc Mono

Lakókocsinak nem, a Dakar egyik versenyautójának már inkább nézném a Darc Mono lakóautóját, melynek zord külsejét belülről egy kész kis mennyország uralja... És ez nem vicc! Adott egy Iveco Daily 4 × 4 -es mini teherautó, melynek belsejét egy skandináv ihletésű, "minden modern és minden fehér"-elv uralja, de nem abban a szokásos rideg és éllettelen formában, amit megszokhattunk, hanem egy kifejezetten kellemes és otthonos változatban. 

A 8 négyzetméteres térrel rendelkező lakókocsi 4 m hosszú és 205 cm magas, 270°-ban ablakok fedik, tetejét pedig egy 208 centiméteres besötétíthető panoráma ablak borítja. Van benne okosotthon, sütővel, tűzhellyel és mosogatóval felszerelt konyha, gardrób, zuhanyzó, WC, valamint egy hatalmas étkezőasztal is, melyre úgy tehető rá a queen size méretű ágy. Először azt hittem, hogy rosszul látok, de rájöttem, hogy ez így abszolút biztonságos, mert az ágyat rengeteg felület támasztja ki. A legjobb benne pedig az... hogy éjszakánként a csillagok látványára lehet elaludni, köszönhetően a csodálatos panoráma ablaknak. Tényleg idillien hangzik.

De egyébként nemcsak a dizájn jó a Darc Monoban, hanem sok minden más is. Például az, hogy német gyártmány, müncheniek készítik (tehát biztonságos és hamar megjön Magyarországra); külvázát olyan újrahasznosított szénszálból alkották meg, melyeket a Forma1-es versenyautóknál szoktak alkalmazni (röviden kb. összetörhetetlen, strapabíró); mindezek mellett pedig átlagosan 35%-kal kevesebb súlyt nyom, mint a legtöbb hasonló kategóriás lakókocsi (ergo, jobb a gyorsulása/gyorsabban megy, és kicsivel kevesebbet fogyaszt). Mindezt pedig mennyiért? Egy ilyen autó 108 millió forinttól kezdődik.

Vision Venture

Ha nincsenek nagyravágyó lakóbuszos terveid, de azért kényelemben kipróbálnád a lakókocsis létet, a Hymer és a BASF legújabb német gyártmánya, a Vision Venture mindenben ki fogja elégíteni a vágyaidat. Kezdjük is azzal, hogy a két cég egy szuper Mercedes-Benz Sprinter klasszikust alakított át - azzal a különbséggel, hogy a hátsó térben elhelyezkedő üléseket és a rakodóteret egy komplett amerikai konyhás nappalivá alakították át.

Az egész lényegében olyan, mint egy "mobilotthon": van itt egy mini konyha, egy zuhanyzóval egybekötött WC, egy kis étkezős - alvóssarokká alakítható nappalirész, valamint egy lépcső is, ami diszkréten felvezet a kocsi tetejére. Mert hogy mi van ott? Hát egy kinyitható alvószoba, ahol +2 ember is kényelmesen el tud pihengetni. Ez a rész egy mozdulattal ki-és becsatolható, fűthető, valamint teljes mértékben szigeteli a hangot és a hőmérsékletet - persze, a tériszonnyal küszködőknek nem biztos, hogy ez a lakóautó a legjobb választás.

A Vision Venture berendezését egyébként több, mint 100 db 3D nyomtatóval megalkotott környezetkímélő, újrahasznosított és habkönnyű elemből alkották meg, van benne egy 90 literes hűtő is, a kocsi maga pedig 593 cm hosszú, 285 cm magas és 206 cm széles. Mindez kb. 76 millió forintba kerül és 2025-re vesznek fel előrendeléseket - addig tehát nem utazhatunk bennük. 

Variomobil Vario Perfect Platinum

A Vision Venturral mindenben ellenkező Variomobil "2021 Vario Perfect 1200 Platinum" modellje konkrétan már túlhalad a lakókocsi fogalmán - igazából olyan, mint egy luxuskategóriás turnébusz, amelynek az a legnagyobb extrája, hogy egy alacsonyabb sportkocsit (mondjuk egy Porsche 911-et vagy egy Mercedes AMG GT-t) is simán elbír, ha beparkolunk vele. Merthogy, ebbe a lakóbuszba be lehet ám parkolni is....

Na, de nézzük is az alapokat! Adott egy 12 m hosszú, 2.5 m széles és 4 m magas Mercedes-Benz Actros 2553 LLL teherautó, melynek a legfelső tere lakótér - az alsó tere pedig rakodótér, ahova a már említett kocsi is beparkolhat. Ebben a buszban már egy egészen nagy fürdő is található (ahol már külön térben helyezkedik el a mini zuhanyzó és a WC) - de van egy luxuskategóriás hálószoba is. Sőt, még a nappalival egybekötött konyha és maga az étkezőtér is olyan, mintha egy Waldorf Astoriában lennénk!

A lakóbusz extrái közé tartozik az okosotthon, az Apple-vezérlés, a mosogatógép, egy generátor a vészhelyzetekre, napelemek, Bose-hangrendszer, automata redőnyök, a legminőségibb alapanyagok és még sorolhatnám... Szóval az egészet úgy meg lehet csinálni, mintha a saját otthonod lenne - igazból csak pénz kell hozzá, semmi más. A gond csak az, hogy az egész megfizethetetlen - még alsó hangon is 520 millió forint. Kettő ilyenből igazából már Sylvester Stallone kaliforniai villáját is meg lehetne venni, szóval ebből a modellből azért biztosan nem fognak tucatszámra eladni a tervezők. 

Land Ark RV 

Egy igazi modern műalkotás a képen is látható, futurisztikus lakókocsi, ami csak kívülről tűnik ilyen komornak, belülről egészen mindennapinak néz ki - már ha persze, egy luxuskategóriás utazóbuszt veszünk alapnak. A coloradói Land Ark RV Drake névre hallgató autója 33 négyzetmétert és két emeletet is magában foglal, ami igencsak vonzóvá teszi a saját kategóriájában - főleg úgy, hogy akár hat ember (+1 ha a kanapét is hozzászámoljuk) is kényelmesen elfér benne. Azt hiszem, egy ilyen járgánnyal aztán tényleg nincs lehetetlen utazás, csak a végtelen sok kaland! Na de nézzünk is bele.

A lakókocsit belülről teljes mértékben fával dizájnolták, itt is felbukkan a skandináv-életérzés, kicsit olyan, mintha az IKEA-ból pottyant volna ki az egész belső berendezés, de ez egy cseppet sem von le az értékéből - sőt! A járgány 9 méter hosszú, 2.5 m széles és majdnem 4 méter magas; van 14 db ablaka automata redőnnyel, a padló teljes mértékben vízálló, a fények LED-ek, az ágyakat pedig létrán lehet megközelíteni. Jó hír, hogy ezeket nem kell ki-be pakolgatni, hanem akármikor használhatók. 

Érdekesség, hogy a lakókocsit egy olyan amerikai pár álmodta meg, akik maguk is egy ehhez nagyon hasonló miniotthonban élnek - ráadásul 2012 óta. Mindez 45 millió forintba kerül (és bár kell hozzá egy megfelelő kocsi is, amihez csatolni tudjuk magát a lakókocsit), az azért biztos, hogy sokan kipróbálnánk ezt a fekete miniotthont.

Sealander

Következzen egy újabb vad ötlet! A következő lakókocsi hipermini, csupán kétszemélyes, viszont a földön és a a vízben is lehet használni. Ez alatt azt értem, hogy konkrétan lehet vele autókázni és hajózgatni is - mert a Sealander bizony fönt marad a víz felszínén, külön motorja segítségével pedig még kormányozni is lehet vele a vizen. 

Persze, ebben a pár négyzetméteres lakókocsiban nincsen nagy zuhanyzó, beépített WC és különösebben nagy élettér sem - de arra biztosan elég, hogy két fő kényelemben, melegben tudjon aludni; egy kis rezsónál tudjanak maguknak főzni; tiszta környezetben (egy hatfős asztalnál) pedig el is tudják azt fogyasztani. Sőt, a kis karavánból még víz is folyik egy 13 literes tank segítségével - már, ha előtte feltöltik azt. A kinti részhez egyébként tartozik egy csatlakoztatható slag, amivel zuhanyozni is lehet (szóval a fürdés sem egy nagy dráma); az árba pedig egy mini toi-toi is beletartozik, ami lényegében olyan, mint egy felnőtt bili (a képeket nézzétek meg a galériában). Az egészet pedig egy sima, hétköznapi autó is el tudja hozni, nem kell hozzá egy felsőkategóriás Range Rover sem!

Ezt a német gyártmányú járgányt egyébként azoknak az utazóknak találták ki, akik a tavakkal is büszkélkedő nemzeti parkokban szeretnek kempingezni - nos, Európában van ilyen bőven, 6 millió forintos induló alapárával pedig nem is annyira megfizethetetlen ez az utánfutó kis kocsika. Németországban, Svédországban, Kanadában és Svájcban amúgy több helyen is ki lehet már bérelni, van is rá igény, szóval idén nyáron biztosan nagy sikere lesz. Én legalábbis zseniálisnak tartom.

Loef 

A német Loef cég 7.5 méteres kocsikája minden alapvető lakóautós igényt kielégít (sőt, kicsit talán még többet is) 40 millió forintért. De hogy hogyan is néz ki belülről ez a csuda járgány? Először is van egy igen tágas vezetőfülkéje, mely mögött egy összecsukható asztal és egy kétszemélyes kanapé helyezkedik el (utóbbit egy pillanat alatt át lehet alakítani ággyá, amin két gyerek vagy egy felnőtt kényelmesen elfér), azután következik a minikonyha beépített mosogatóval, főzőlappal és sütővel, vele szemben pedig a zuhanyzó/WC (ami nem nagy, de minden alapvető igényt kielégít). Az illemhelyiség oldalában a hatalmas hűtő/fagyasztó helyezkedik el és már a kocsi legvégén is értünk, ahol a kétszemélyes ággyá alakítható mini nappali is megtalálható. 

Szerintem ez a lakókocsi tökéletes minden olyan pár vagy kisgyermekes család számára, aki nem vágyik különösebben nagy térre vagy luxusra, csak egy olyan helyre, ahol rossz idő esetén kényelmesen el lehet férni, aludni, enni-inni, tisztálkodni stb. - ráadásul utazni is tök jól lehet vele. Nekem nagyon bejön, főleg az extrák miatt: a csomagtartóból egy kész kis kinti zuhanyzófülke alakítható át, vannak cipőtartók és különböző fiókos fakkok is benne, de egy grillsütőt és egy falatozó minibárt is bele lehet építeni hátulra, ha igény van rá. 

Romotow Trailer

Vad ötleteknél tartottunk, ugye? Íme egy életnagyságú USB - amiben még lakni is lehet. Persze, majd csak 2-3 év múlva, de már most elkezdték értékesíteni ezt a feltehetőleg 100 millió forinttól kezdődő lakókocsit, melynek az a legnagyobb előnye, hogy 1. ultradizájnos; 2. van egy kihajtható terasz. Ezt így elég nehéz elképzelni, úgyhogy linkelem is nektek a bemutató animációs videót ITT. (Az már persze más kérdés, pontosan hová és hogyan is lehet egy ilyen a járgánnyal parkolni, de ezt most nem vitatnám.)

A 9 m hosszú és 19 négyzetméteres Romotow Trailernek egyébként van egy külön hálószobája, egy fullextrás konyhája, egy nagy méretű fürdőszobája és egy nappalija is - melyet szintén át lehet alakítani egy hálószobává. Azért nem rossz ez!

süti beállítások módosítása