Gretta

A világ legszebb vízesései - III. rész

2021. április 10. - Gretta

Afrika, Ázsia, Európa és Amerika - a világ tele van kisebb-nagyobb szemet gyönyörködtető vízeséssel, melyekből most a legszebbeket Ti is láthatjátok. Csodáljátok őket a kedvetekre!

 

A cikksorozat további részeit a következő linkeken érhetitek el: I. rész II. rész

Havasu-vízesés, Arizona, USA

A világ egyik legszebb (és legeldugottabb) helyén, az arizoniai sivatag közepén, a Grand Canyontól kb. 30 kilométerre, egy indán Navajo-rezervátumban bújik meg ez a mesés vízesés, ahová "csak úgy" nem lehet eljutni. Meglátogatásához külön engedély kell az indián törzstől (ezt online ITT lehet megtenni), utána pedig egy igencsak megerőltető, 16 kilométeres túra után láthatjuk csak meg magát a vízesést. Persze, a tehetősek helikopterrel is eljuthatnak a faluba (egészen biztosan így tette Beyoncé is, aki a Spirit című dalához itt forgatta le a videoklipet), de ezek számát jelentősen korlátozzák. A Google Mapsen egyébként meglepően jól körbe van fotózva az ide vezető túra, szóval akit érdekel, az mindenképpen nézzen rá online! 

Thi Lo Su-vízesés, Thaiföld 

Thaiföld legnagyobb (250 méter magas) vízesése, a Thi Lo Su az ország északnyugati részén, az Umphang vadrezervátumban, Bangkoktól csaknem 700 (!) kilométerre található a mianmari határ közelében. A vízesés közelében a dzsungelen kívül szinte semmi sincs, tehát az idevezető út nem egy leányálom, a kalandvágyóknak azért így is sokszor ajánlják a Thi Lo Su-vízesés meglátogatását, hiszen egy egészen hatalmas méretű, több lépcsős vízrengetegről van szó, melyhez hasonlót keresve sem lehetne találni. Az biztos, hogy életre szóló élményt nyújt! 

1-umbria-marmore-falls-autumn-italy-maurizio-rellini.jpg

Marmore-vízesés, Olaszország 

Ha korábban bárki is megkérdezte volna tőlem, hogy Róma-Perugia között van-e jelentősebb vízesése Olaszországnak, nagy valószínűséggel nemet mondtam volna - pedig dehogynem van! Marmore kis községénél, Terni városának közelében folyik a Nera-folyó, melynek egy egészen tetszetős vízesése van. Igaz, nem természetes (anno még az ókori rómaiak teremtették meg, hogy elkerüljék azt, hogy a környező települések a víz alá kerüljenek), de ez cseppet sem von le az értékéből. A vízesés 165 méter magas és három különböző, lépcsőzetes szakaszban ömlik le a mélybe. Ha a közelben vagy, látogasd meg, megéri.

shiraito-falls-fujinomiya-japan-fuji-hakone-izu-national-par.jpg

Shiraito-vízesés, Japán 

Ez a gyönyörűség nem másból, mint a Fuji vulkanikus forrásaiból ered! A Shiraito-vízesés Fudzsinomija városának külterületén fekszik és bár magassága nem túl nagy (csupán 20 méter), 150 méteres szélessége pont elég ahhoz, hogy a japánok egy fantasztikus panorámával rendelkező tájvédelmi parkot is kialakítsanak köré. Talán nem csoda, ha azt mondom, hogy a Shiraito (a Fuji mellett) helyiek egyik kedvenc kirándulópontja, főleg nyáron, mert akkorra már leolvad a vulkán havas teteje és a vízesés csordultig tele van vízzel. Szerettem volna nektek olyan képet hozni, ahol a vízesés és a Fuji jobban látszik, de sajnos csak ezt a fotót találtam.

143688_skogafoss_icelandattraction_11652.jpg

Skógafoss, Izland

Izland egyik csodás, Gullfoss nevű vízesése már bekerült a cikksorozat egy korábbi részébe, a Skógafoss azonban sokkal népszerűbb turista célpontnak számít, szóval íme! Ez a hatalmas vízesés csaknem 60 méter magas és 25 méter széles (összehasonlításképp: a New York-i Szabadság szobor  kisebb ennél) és Izland déli részén található, a Skóga-folyó egyik meredek részénél. Hasonlóan a Havasu-vízeséshez, a Skógafoss is igen népszerű a filmiparban: többek között forgatták már itt a Trónok Harcát, a Vikingeket és a Thor egyik részét is, akárcsak Justin Bieber egyik videoklipjét.                                                                                                                                                       

Palouse-vízesés, Washington, USA

A képre nézve olyan, mintha Izlandon járnánk, pedig nem! Az USA-nak is vannak egészen elképesztő vízesései - a 60 méter magas Palouse-vízesés például pont ilyen. A vízesés Washington államának délkeleti részén (Kennewick városától kb. 1.5 órás autókázásra) található a Palouse Waterfall State Parkban. Én kíváncsiságból körbejártam a környéket Google Mapsen és nyugtáztam, hogy a környékén semmi, de tényleg semmi nincsen, csupán préri, ahol a motorosok előszeretettel szeretnek bandázni. Szóval, a Palouse-vízesés környéke nem túl csábító célpont a világjáró kalandorok számára, de személy szerint imádom az eldugott, titokzatos kis természeti csodákat, és ez pont ilyen. 

5eedb8f267b0a91ad8a5b5a8.jpg

Tortum-vízesés, Törökország

Törökország északkeleti részén, a grúz határtól kb. 100 kilométerre helyezkedik el a 48 méter magas és 21 méter széles Tortum-vízesés és a hozzá tartozó Tortum Gölü tó. Bár a vízesés az összeállításban levőkhöz képest nem mondható gigászi méretűnek, mégis a Tortum Törökország legmagasabb zuhataga, ami miatt hatalmas turisztikai látványosságnak számít  - nem is csoda, hogy még az UNECO Világörökségi listájára is jelölték! A vízesést egyébként egy 18. századi földrengés hozta létre, azóta pedig az ország egyik legnagyobb büszkeségének számít a Pamukkale mellett.

837.jpg

Tugela-vízesés, Dél-afrikai Köztársaság

Azt hiszem elérkeztünk az összeállítás legmeghökkentőbb vízeséséhez! Ez a csoda (bár csak 15 méter széles), öt (!) lépcsőfokkal rendelkezik és 948 méter magasból zuhan le a mélybe - ezzel pedig a világ második legmagasabb vízesése a Tugela-vízesés. A mesés zuhatag egyébként a Dél-afrikai Köztársaság keleti részén, Lesotho határától pár kilométerre található a Drakensberg hegységben, azon belül is a Royal Natal Nemzeti Park területén.

kawasan_falls_cebu_philippines1.jpg

Kawasan-vízesések, Cebu, Fülöp-szigetek

Ezek a a gyönyörűségek Cebu szigetének déli részén helyezkednek el és a környék legnépszerűbb látványosságának számítanak, annyira népszerűek a turisták körében - mondjuk, nem is csoda, csak rá kell nézni a képre! Konkrétan 3 db vízesésről van szó: az elsőhöz kb. 1,5 kilométert kell gyalogolni (ez általában tele van turistákkal), a többit pedig kb. 15-15 perces gyaloglással érhetjük el. A vízesések egyébként Cebu városától 130 kilométerre helyezkedik el, ami helyi viszonylatban kb. 3 órás egyirányú buszútnak felel meg, tehát ez egy teljes napos túra, még autóbérléssel is.

3fe65d4a214f1a6cec6e6bb285041afa.jpg

Tavoro-vízesések, Fidzsi-szigetek

Ne menjünk túl messzire a Fülöp-szigetektől! A Fidzsi-szigeteken (egészen pontosan Taveuni szigetének keleti részén, a Bouma National Heritage Parkban) helyezkednek el a Tavoro-vízesések, melyekből három darab található meg, rögtön egymás alatt. Az első vízesés 24 méter, a második 15, a harmadik pedig 13 méter magas - a képen az utolsót láthatjátok. Állítólag úgy nehezedik a vízesésekhez vezető út, hogy csak na; tehát a fotón is lévő vízesést a kietlen, síkos sziklakövekkel borított út miatt már csak biztonsági kötéllel ajánlott megtenni és akkor is legalább 4-5 órás kemény menetre kell számítani. Azért ilyen mesés látványért szerintem érdemes...

süti beállítások módosítása