Gretta

A világ 10 legjobb karácsonyi világítása

2017. december 01. - Gretta

Tűzijátékos fényshowk, kivilágított tavak, gigantikus Mikulások és ezernyi égővel díszített karácsonyfák tündökölnek a világ legszebb tájain, hogy még nagyobb kedvvel készüljünk az ünnepekre. Nektek melyik a kedvencetek?

01_1.jpg

Champs-Elysées, Párizs, Franciaország

Nem lehet rossz a világ egyik legforgalmasabb utcájában dugóba kerülni – főleg decemberben, mikor már fent van a gyönyörű karácsonyi világítás! Nekem először 2008-ban, karácsony előtt volt szerencsém Párizshoz, és a dermesztő hideg ellenére is élveztem a nyaralásom minden percét. A majdnem 2 km hosszú Champs-Elysées sugárút két szélén egyébként minden évben 200 darab fát világítanak ki LED-égőkkel, melyeknek a színe fehérről lilára és aranyról pirosra is szokott váltakozni.

Ayala Triangle Gardens, Manila, Fülöp-szigetek

Az üzleti negyed felhőkarcolói közé építették ezt a tündéri parkot, ahol a világ legbámulatosabb fényjátékát vonultatják fel: tetőtől talpig feltöltöztetik a pálmafákat, valamint csillárokat, fénygömböket és hóesést imitáló világító zuhatagokat állítanak fel, melyek a karácsonyi zenék pontos ütemére váltanak színt. A 2013-as karácsonyit showt ezen a videón is megnézhetitek, egyszerűen káprázatos!

Tivoli Garden, Koppenhága, Dánia

1843-ban nyitott meg a Tivoli Garden, ami egy vidámpark, egy szórakoztatónegyed és egy hatalmas botanikus kert is egyben. A parkban körhinták, kisvasutak, tavak és Keleti stílusú épületek is találhatóak, melyeket mind feldíszítenek karácsonyra. A látvány egészen elképesztő, Karácsony és Újév között ráadásul tűzijátékkal is kedveskednek a nézőknek. Koppenhága karácsonyi vásárát egyébként már évek óta Euórpa egyik legszebbjének tartják, bár tény, hogy nem olcsó mulatság ott shoppingolni: egy korsó pohár forralt bor például már tíz éve is 3000 forintba került.

04.jpg

Málaga, Spanyolország

Állítólag egész Spanyolországban itt található a legszebb karácsonyi világítás, amin én kicsit meglepődtem - a képeket elnézve ezt viszont egy cseppett sem tudom megkérdőjelezni! A város főutcája, az Alameda Avenue felett például évről évre egy kivilágított kapu fut végig, ami egyszerűen pazar, az ország fáját pedig nem karácsonyfákkal, hanem különböző kreatív világításokkal oldják meg, amit szintén nagyon ötletesnek tartotik. Ebben a videóban egyébként egészen 2003-tól kezdve végigkövethetitek, hogy milyen karácsonyi dekorációt kapott Málaga, különös tekintettel az Alameda Avenue világításaira. Érdemes megnézni!  

Cathedral Square, Vilnius, Litvánia

Az ország karácsonyfáját minden évben a Vilnius katedra előtti téren állítják fel és egészen elképesztő módon valósítják meg az ünnepi díszletet: tavaly például a karácsonyfáról lelógó milliónyi égősor alatt egy komplett minifalut rendeztek be, ahol vásárolgatni is lehetett; de játszósarok is volt, ahol az önkéntesek karácsonyi meséket olvastak fel a gyermekeknek. Ugye, milyen szuperül hangzik? Kár, hogy a Vörösmarty téren álló idei karácsonyfa inkább a felejthető kategóriáa tartozik – legalábbis ehhez képest. A világhírű The Guardian magazin például a tavalyi év legszebbjének választotta Litvánia nemzeti karácsonyfáját – nem kérdés, hogy még a repülőkből is messze látni lehetett ezt a szépséget.

Shiodome Caretta Illumination, Tokió, Japán

Egészen február végéig (minden este 5 órától éjjel 11 óráig, húszpercenkénti ismétléssel) látható az a 8 perces fényjáték, ami számomra tetőtől talpig megtestesíti a Disney mesék hangulatát. Tavaly a Jégvarázsra hajazott a kivilágítás, idén pedig a ’Beauty and the Best’ (Szépség és szörnyeteg) tematika lesz a show középpontjában. A több, mint 250.000 LED égővel megvilágított kis tér egyébként a Shiodome Caretta bevásárlóközpont mellett található, tehát az ünnepi shoppingolást simán egybe lehet kötni egy kis nézelődéssel.

London, Egyesült Királyság

Egyszerűen nem tudom kihagyni a felsorolásból a londoni világításokat! Az Oxford Street-en idén például 1773 darab dekorációt helyeznek fel (több, mint 750.000 darab LED égősorral), a Covent Garden körül 40 csillogó-villogó rénszarvasz láthatunk, a Bond Streeten igazi extravagáns pávatollakat világítanak ki (a Cartier ékszermárka épületét konkrétan áttekerték egy hatalmas vörös szalaggal, gyönyörű!), és akkor még a Regent Street-et átszelő angyalkákról még nem is beszéltem – de a sort sokáig még sokáig lehetne folytatni. A London Bicycle egyébként egy 3 órás karácsonyi világítós körutat is szervez a turisták számára, ami szuperül hangzik! 

Moszkva, Oroszország

Sokak szerint még a londoni fényjátékoknál is elképesztőbb az, amit évről évre láthatunk az orosz fővárosban. A Bolshaya Dmitrovka utcában például több olyan kapun és alagúton is végigsétálhatunk, amit tetőtől talpig LED-es égők borítanak, de gigantikus karácsonyi díszekkel, vakító fényáradatban úszó hópihékkel, fejjel lefelé lógó karácsonyfákkal (?) és más illumináló díszítésekkel is találkozhatunk Moszkva utcáin. Nem kispályások, az biztos!

Dyker Heights, Brooklyn, New York, Amerikai Egyesült Államok

Ismeritek a Danny DeVito-val készült Kiskarácsony mindenáron című filmet? A Brooklyn déli részén lévő Dyker Heights is hasonló giccses csinnadrattával várja a karácsonyt: sorházak százait díszítik fel milliónyi égőkkel, Mikulás figurákkal, zenélő kisvasutakkal, betlehemekkel és minden őrültséggel, amit el tudsz képzelni. Ha arra jársz, ne csak a Rockefeller Center karácsonyfáját csodáld meg, hanem ezt a környéket is (különös tekintettel a 83; a 84. és a 85. utcára), mert hasonlót csak Disneylandben láthatsz! Kedvcsinálónak nézzétek meg ezt a kis felvételt a Dyker Heights karácsonyi fényeiről!

Disneyland, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok

Korábban már említettem a Disneylandet és egyszerűen tényleg elképesztő, hogy mit művelnek ezzel a hellyel az ünnepi szezonban – nem csoda, hogy már három évre előre le van foglalva az összes esküvői helyszín a kalifornia vidámparkban decemberre. Csipkerózsika kastélyát, a Disney emblematikus jelképét például úgy kivilágítják, mintha te is része lennél a mesének; de karácsonyi jelmezbe öltözött Micky és Minnie egérrel és háromméteres játékkatonákkal is találkozhatsz, ha itt töltenéd a karácsonyt. Az biztos, hogy egy ilyen túra nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is örök élmény!

süti beállítások módosítása