Gretta

A világ 10 legjobb nevezetessége

2018. június 10. - Gretta

A Trip Advisor idén is megrendezte az online Travellers Choice Awards felmérését, melyben a világ legjobb nevezetességeire is lehetett szavazni. A lista igencsak tetszetős – és ami biztos, hogy élőben még csodálatosabbak, mint a fotókon!

Egy korábbi bejegyzésemben már olvashattál arról a 10 nevezetességről, amiből  élőben garantáltan kiábrándulsz  – a következő turisztikai látványosságok viszont tényleg felülmúlják a képzeleted!

ang_hero.jpg© Rai

Angkor-Wat, Sziemreap, Kambodzsa

Már sokadjára szerepel az első helyen Angkor-Wat, Angkor legjelentősebb templomegyüttese, mely 1113 és 1150 között épült a Tonle Sap-tó közelében, Kambodzsa északnyugati részén. Nem kérdés, hogy ma már ez a templomváros Kambodzsa fő turisztikai látványossága, mely egyszerre képviseli a néhai Khmer Birodalmat és a mai kambodzsai népet – de nagyon úgy néz ki, hogy ez a világ legnagyszerűbb nevezetessége is.

Plaza de Espana, Sevilla, Spanyolország

Számomra meglepő, hogy ez a történelmi jelentőségű hely lett az ezüstérmes – inkább az Eiffel-toronyt, a Colosseumot, vagy a Sagrada Famíliát vártam volna ide -, de kétség sem férhet hozzá, hogy az 1929-ben épült építészeti csoda (már csak a méretei miatt is) grandiózus látványt nyújt: a területébe öt focipálya is beleférne. A kormányzati hivataloknak és múzeumoknak otthont adó épület ritka példája a regionalista (spanyol) építészeti stílusnak, mert csak helyi anyagokat használtak fel az építésekor.

grand-mosque-abu-dhabi-1163x775.jpg© Earth Trekkers

Zájed sejk mecsete, Abu Dhabi, Egyesült Arab Emírségek

Bár hivatalosan csak 2007-ben nyílt meg, ma már a világ harmadik legjobb látványosságának számít! A méretei elképesztőek: 17 ezer négyzetméter, több millió tonna fehér márvány, 82 boltív, 1000 oszlop és 24-karátos arannyal bevont gyertyatartók teszik különlegesebbé ezt az elképesztő építményt, melyben egyszerre 40 000-en róhatják le a tiszteletüket. A mecset mindennap nyitva áll az érdeklődők előtt és ingyenesen látogatható – ez utóbbi szerintem hatalmas gesztus az arabok részéről.

vatican_st_peter_square_rainbow.jpg© Senso Travel

Szent Péter-bazilika, Vatikán

A világ második legnagyobb keresztény temploma, az 1667-ben elkészült Szent Péter-bazilika több, mint 60 ezer embert tud egyszerre befogadni, kupoláját pedig nem más, mint Michelangelo készítette – nem csoda, hogy ennyire népszerű. Legutóbbi római kiruccanásomkor én is ellátogattam a Bazilikába, ami tényleg lenyűgöző volt – de a Sixtusi kápolnából (nagy sajnálatomra) például nem sokat láttam, mert az egész helyiség tömve volt, mozdulni is alig lehetett, az őrök pedig végig siettették az embereket. Azt hiszem, május nem a legmegfelelőbb alkalom egy ilyen nagystílű belső építmény megtekintéséhez, legközelebb télen fogok megpróbálkozni vele.

Córdobai nagymecset, Córdoba, Spanyolország

Nagyon meglepődtem, mikor megláttam, hogy ez az arab típusú dzsámi ilyen előkelő helyen szerepel a listában, hiszen a barátaim, ismerőseim között sokan például még nem is hallottak róla. Pedig kár lenne kihagyod,, ha Spanyolország déli részén járnál, hiszen a nagymecsetben több, mint 800 oszlop, előkert, vízi udvar és vízi medence is található, melyhez foghatót Európában keresve sem fogsz találni. Természetesen az építmény is az UNESCO védett világörökségeihez tartozik, ezért szigorú biztonsági előírásokat kell betartania annak, aki idelátogat.

taj-mahal-palace-india-visittaj0118.jpg©Travel+Leisure

Taj Mahal, Agra, India

Az összeállításban ez az egyetlen olyan nevezetesség, mely kettős érzelmeket vált ki az emberekből: a turisták egyike fele nagyot csalódik benne, míg a másik az egekbe magasztalja az 1632 és 1647 között épült, fehér márványból készült síremléket, melyet Sáh Dzsahán mogul sa építetett szeretett felesége, Mumtáz Mahal tiszteletére. 

Ha a teljes pompájában szeretnéd látni ezt a gyönyörű építményt, tedd meg mielőbb, mert a legfrissebb hírek szerint az egyre romló lég- és környezetszennyezettség miatt rendkívül rossz állapotban van a Taj Mahal.

milan_cathedral_2013-09-18.jpg©Wikipedia

Milánói dóm, Milánó, Olaszország

A gótikus stílusú dómot hat évszázadon át építették, ezért nem lehet rá mondani, hogy elkapkodták a tervezését: az eredmény a világ egyik legimpozánsabb egyházi építménye, mely Magyarországról is rendkívül népszerű úticélnak bizonyul. Az olcsó fapados légitársaságoknak köszönhetően már egy nap alatt is megfordulhatunk Milánóból, aminek fő középpontjából természetesen a dóm áll.

alcatraz_istock_000012379929.jpg© National Park Foundation

Alcatraz-sziget, San Francisco, Kalifornia, USA

A San Francisco-öböl közepén lévő sziget először világítótoronyként, később katonai erődítményként, majd a különösen veszélyes elítéltek börtöneként működött – 1986 óta viszont csak múzeum, illetve nemzeti látványosság az Alcatraz-szigete. A TripAdvisor-os vélemények szerint legalább 3-4 órát érdemes rászánni a sziget felfedezésére, mert rengeteg az érdekes látnivaló ( különösen, ha az audio guide-ot, azaz a hangfelvételes idegenvezetést is igénybe vesszük), de utazásunk előtt pár héttel ajánlott lefoglalni a jegyünket.

maxresdefault_1.jpg©YouTube

Golden Gate-híd, San Francisco, Kalifornia, USA

Még egy nagy meglepetés: San Franscisco nevezetességeiből kettő is felkerült a TOP10-es listára, ráadásul egymás után! Azt hiszem, hogy ezek után tényleg meg kell látogatnom ezt a várost J Az 1937 óta „üzemelő” Golden Gate az USA második leghosszabb függőhídja és azért lett narancssárga színű, hogy erős ködben is észre lehessen venni a hidat.

budapest-parlament-2324454430.jpg©Megaport

Országház, Budapest, Magyarország

Büszkeséggel tölt el, hogy kis hazánk is bekerült ebbe a neves összeállításba! A világ 10. legpompásabb látványossága a Kossuth Lajos téren álló Országházunk, amit magam is a világ egyik legszebb épületének tartok.1885-ben kezdték el építeni Steindl Imre tervei alapján, ám az építész már nem érhette meg a teljes művének elkészültét. A parlamenti látogatás felnőtt magyar és EU állampolgárok számára jelenleg 2200 Forintba kerül, a 24 éves korig érvényes diákjegy 1100 Forintba, míg 6 év alattiaknak ingyenes az Országház megtekintése. 

süti beállítások módosítása