Gretta

Európa legszebb tengerparti túraösvényei

2018. július 13. - Gretta

Gyönyörű panoráma, kilométeres séták és a végtelen tenger - más talán nem is kell egy tökéletes aktív pihenéshez.

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de számomra a nyaralás elmaradhatatlan egy kis túrázás nélkül - főleg, ha közben csodás tengerpartokat is láthatok. Most Európa legszebb tengerparti kirándulóhelyeit és túraösvényeit mutatom be nektek - gyönyörködjetek a képekben!

pr8-vereda-da-ponta-sao-lourenco-hiking-trail-in-madeira-6_1.jpg © Madeira.Best

Szent Lőrinc - félsziget, Madeira, Portugália

Az örök tavasz szigete tele van szebbnél szebb túraösvényekkel! A legjobb sokak szerint a sziget észak-keleti részén lévő Szent Lőrinc-félszigeten található, ahol 4 kilométer hosszan terül el ez a Natura 2000 által védetté nyilvánított mesés panorámájú túraösvény.  A túra során bőven vannak nehézségek - eszelős magasságok és meredek lejtők is -, de a több, mint 200-féle különleges növény és virág, valamint az Atlanti-óceán és az északi Porto Santo sziget látképe biztosan kárpótol mindenkit a nehézségekért. A PR8 nevet viselő ösvényt egyébként kb. 2.30 óra alatt lehet bejárni, szóval bőven lehet itt piknikezni, fotózkodni és nézelődni is. 

embedded-1448011229_1.jpg © Ibiza Spotlight

Es Vedra, Ibiza, Spanyolország

Ibiza dél-nyugati csücskénél, a Sa Pedrera de Cala D'Hort sziklaképződmények közvetlen szomszédságában található az út, mely Es Cubells-nél kezdődik és Es Vedra látképénél fejeződik be. Fontos megemlíteni, hogy a jelölt "túraösvény" szinte végig az autóút mentén zajlik, szóval akár kocsival is nekivághatsz az útnak! A képen látható naplementés panorámát, a Mirador de I'lla d'Es Vedra kilátót a túrösvény legvégénél találod, ami kb. 100 méterre van az Aparacament es Vedra kis parkolójától. Aligha van ennél szebb kilátás Ibizán!

cape-cornwall-3-copy.jpg© South West Coast Path

South West Coast Path, Egyesült Királyság

A "dél-nyugati tengerparti túraösvény" névnél sajnos még nem találtak találóbbat Angia leghosszabb - 1013 km hosszú gyalogútjára, mely Minehead-től vezet a Bournemouth közelében lévő Poole városáig. Az egész táv teljesítése nagyjából egy hónapot vesz igénybe - tehát úton-útfélen sátorozó turisákkal lehet találkozni -, de ha van rá pár szabad heted, érdemes belevágnod! A túra során többek között a képen is látható Exmoore Nemzeti Park gyönyörű tengerpartjának panormájában gyönyörködhetsz.

sentiero-degli-dei-blog.jpg© Hotel Villa Cimbrone

Walk of Gods, Positano, Olaszország

Olaszország egyik legszebb részén található a 12 km hosszú '"istenek ösvénye", melynek megtétele során Salerno strandjában és Capri szigetének látképében is gyönyörködhetünk. Ennek ellenére ez enem egy könnyű túra! Mindenképpen érdemes utánajárni, hogy melyik irányból vágsz neki az ösvénynek, ugyanis Praiano-ból indulva majd' 1000 lépcsőt kell annak megtennie, aki a fő útvonalra szeretne jutni - ez pedig akárhonnan is nézzük, nagyon megterhelő. 

wawoz-samaria-na-krecie_1083775.jpg© Best Way Travel

Samaria Gorge, Kréta

A Kréta nyugati részén lévő Samaria Természetvédelmi Rezervátum bővelkedik a gyönyörű panorámákban! A park területére 5 euróért juthatunk be (15 év alatt ingyenes) és napkeltétől napnyugtáig van nyitva (tehát pontos nyitvatartási időről érdemes előre tájékozódni), ha viszont esőre áll az idő, nem érdemes megpróbálkozni vele, hiszen ilyenkor kifejezetten tiltott a rezervátumban való tartózkodás. A Samaria Rezervátum fő túraútvonala egyébként 18 km hosszú: mintegy 1230 méter magasan kezdődik és Agia Roumeli kis tengerpari településénél ér véget. Érdekesség, hogy sokak szerint egész Európában ez a leghoszabb túraösvánnyel rendelkező természetvédelmi park - azért én ezt kétlem, de az biztos, hogy jól fogunk szórakozni az út során!

causeway-coastal-route-img_9893.jpg© Wandering On

Causeway Coastal Path, Észak-Írország

Írországba már régóta szeretnék elutazni - többek között az ilyen kilátások miatt! A Causeway Coastal Path nevű meseszép panorámaút alatt a világ egyik legnagyszerűbb természeti nevezetességét, az Óriások útját is lehet látni (korábban már ITT írtam róla), de a Trónok Harcában sokszor felbukkanó Caves of Cushedunt és Portstewart vad strandját is meg lehet tekinteni. Bár az egész túra 53 kilométer hosszú, kocsival is le lehet vágni a távot, hiszen Portballintrae és Bushmills településeihez egyaránt közel fekszenek Írország legszebb természeti és történelmi látnivalói - köztük a Dunluce kastéllyal. 

süti beállítások módosítása