Gretta

A világ 10 legszebb épülete

2018. augusztus 12. - Gretta

A Lonely Planet utazási magazin egy 10-es listát állított össze a világ legnagyszerűbb építményeiről. Az összeállításban ikonikus nevezetességek, katedrálisok, paloták és modern stadionok is szerepelnek. Neked melyik a kedvenced?

0_26.jpg

Taj Mahal, Agra, India

A csodás mauzóleumot 1631 és 1648 között építette Sáh Dzsahán mogul szeretett felesége emlékére, mely az UNESCO Világörökség kiemelkedetten védett látványosságai közé tartozik - sajnos nem véletlenül. Bár a Taj Mahal a világ egyik legnépszerűbb nevezetessége, a világ egyik legkoszosabb és legszemetesebb környéken épült fel: fehér márvány falai az erős légszennyezettség miatt fokozatos szürkülésre vannak ítélve, mely ellen sajnos még semmit sem találtak ki a műemlék- és környezetvédők. 

1_38.jpg

Lincolni székesegyház, Lincoln, Anglia

Anglia 3. legmagasabb épülete egy 14. századi, gótikus stílusú katedrális, mely 238 évig (1311 és 1549 között) a világ legmagasabb épületének címét birtokolta. A székesegyházat gigászi méretei miatt tiszta idő esetén akár 40 kilométerről is lehet látni - ennek ellenére nem csak turisztikai szerepet tölt be, hiszen évente több, mint 1700 misét és vallási rendezvényt tartanak itt meg.

2_38.jpg

Eiffel-torony, Párizs, Franciaország

Gustave Eiffel építész cége az 1889-es Világkiállítás alkalmával építette meg Párizs fényűző emlékművét, mely mára a világ egyik legismertebb építménye lett. Pár érdekes tény, amit talán még nem olvastál róla: az antennáival együtt 324 méter magas; 10,010 tonnát nyom; 1665 lépcső vezet a tetejére; eddig kb. 250 millió ember látogatta meg; a liftjei pedig évente 103,000 kilométert tesznek meg - ez kb. a Föld kerületének két és félszerese.

3_27.jpg© Shutterstock

Colosseum, Róma, Olaszország

Talán senkinek sem meglepetés, hogy az egykor 50 ezer férőhellyel rendelkező Colosseum is bekerült a világ legszebb épületei közé. Érdekesség, hogy tavaly ősszel a nagyközönség előtt megnyitották a legfelső (4. és 5.) emeleteit is, melyek a '70-es évek közepe óta, azaz több, mint 40 éve zárva voltak. Ha azóta még nem láttad, a következő alkalommal érdemes lehet felkeresned, mert ez a magasság már tényleg elképesztő rálátást nyújt a Colosseumra! A restauráció következő lépése egyébként az aréna alatti részek felújítása lesz.

skyscraper_center.jpg

Grand Lisboa, Makaó

Bár Makaó területe csak egy átlagos budapesti kerületéhez mérhető, ez a világ legsűrűbben lakott helye. Ennek ellenére itt található a világ egyik legszebb és legegyedibb építménye, az arany színű ablakokkal rendelkező, lótuszvirágot ábrázoló Grand Lisboa, mely egy 400 szobás hotelnek (Grand Lisboa Hotel) ad otthont. Egy éjszaka az ötcsillagos szállodában amúgy 30-36 ezer Ft között mozog, szóval az ára nem is olyan vészes.

ima.jpg© IMA

Boldog Vazul-székesegyház, Moszkva, Oroszország

Az Istenanya oltalma templom Moszka legjelentősebb turisztikai látványossága, melyet IV. (Rettegett) Iván épített 1555 és 1561 között. Az épületegyüttes legnagyobb eleme az 57 méter magas, hagymakupolával ékesített torony, illetve, az alatta lévő főtemplom, melyet még 8 kisebb templom vesz körül. Eredetileg ugyanolyan fehér színű volt, mint a Kreml arany kupolájú dómjai, csupán elkészülte után 200 évvel, a 17. században festették át a ma is látható színeire.

my_holiday_guru.jpg© My Holiday Guru

Pena Palota, Sintra, Portugália

Számomra nagy meglepetés, hogy ez a mór épületegyüttes került be a világ legszebbjei közé (sok mást tudtam volna helyette választani), de tény, a Palacio de Pena nem tévedésből került be a Lonely Planet összeállításába. A 19. században épült palota inkább egy mesebeli csiricsári kastélyra emlékeztet, mintsem az egykori portugál királyi család nyári rezidenciájára, mely 1910 óta áll üresen. Ez a palota egyébként nincsen messze Liszabontól, szóval akik érdekel, érdemes lehet rászánni egy napot. 

wikipedia.jpg© Wikipedia

Pekingi Nemzeti Stadion, Peking, Kína

A "madárfészekként" is emlegetett stadion 2008 júniusában készült el és 80.000 ember befogadására alkalmas. Kína legfőbb stadionjának felhasználható területe nagyjából 204 000 m², acélszerkezetének összhossza pedig több, mint 36 km hosszú - ezek pedig hihetetlen adatok. Itt rendezték meg a 2008-as Olimpiai játékokat és a 2015-ös atlétikai világbajnokságot, 2022-ben pedig a téli Olimpiai játékokat és a Paralimpiát fogják itt tartani.

alhambra.jpg© Wikipedia

Alhambra, Granada, Spanyolország
A terveim szerint idén végre én is meglátogathatom az észak-afrikai arabok híres palotáját, az Alhambra-t, amit 1984-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított. A 14. században épült iszlám építmény Spanyolország egyik legfőbb nevezetességének számít - titulusához híven a bejutás sem olyan egyszerű rajta, ezért  a meglátogatásához érdemes előre időpontot foglalni és online jegyet venni. 

travelhunter.jpg© Travel Hunter

Sydney-i Operaház, Sydney, Ausztrália

Az eredeti 4 év építési idő helyett 14 éves késéssel, 1973 októberében, a dán Jorn Utzon építész vezetésével adták át a Sydney-i Operaházat, mely azóta Ausztrália egyik jelképe lett. Kevesen tudják, de a fényvisszaverő képességgel rendelkező, svéd csempével borított tetejét a város jachkikötőjében gyakran álldogáló vitorlákról mintázta az építész.

süti beállítások módosítása