Gretta

Anglia legszebb helyei: Luton Hoo Hotel & Spa

2019. február 04. - Gretta

A tavaly indult, "Anglia legszebb helyei" című cikksorozatomban most kivételesen egy szállodát, a Luton reptér melletti golf- és spaparadicsomot, a Luton Hoo Hotelt mutatom be nektek - remélem nektek is annyira tetszeni fog, mint nekem!

53926520.jpg© Luton Hoo Hotel

A Hertfordshire és Bedfordshire határán fekvő szállodát mindkét megye legjobb hoteljének szavazták meg a turisták - és ez nem is csoda! Az 1601-ben épült kúria a mai alakját a 18. század közepén érte el, ám folyamatosan átesett kisebb-nagyobb karbantartásokon - legutóbb 2007-ben újították fel.

A ötcsillagos Luton Hoo Hotelt könnyen meg lehet találni, mert a pár kilométeres körzetében mindenhol ki van táblázva: a szépen megmunkált, ívelt vaskapukat és a mögötte sorakozó mesés golfpályával körülvett faligetet amúgy sem lehet eltéveszteni.  

12_1_1.jpg© Gretta

Egy kis kocsikázás után érkezünk meg a fő kúriához, ahol a nagyobb lakosztályok mellett a recepció, a bálszoba, a main lounge és a puccos  Wernher étterem is megtalálható; a spanak, a konditeremnek és (az előzőnél sokkal, de sokkal élvezhetőbb ételeket kínáló) Adam's Braissaire étteremnek viszont a 200 méterre lévő Country Club ad otthont, ahová nonstop közelekednek az ingyenes Luton Hoo taxik (nem vicc! higyjétek el, tényleg vannak olyanok, akiknek derogál pár száz métert gyalogolni!). 

17_15.jpg© Gretta

A hotelnek egyébként nem az egy medencés és egy jacuzzis spa a fénypontja, hanem a fantasztikus udvar: a "royal gardent" (azaz a "királyi kertet") Capability Brown ikonikus angol tájépítész álmodta meg, még a 18. század hajnalán - és meg kell mondanom, azóta sem vesztett semmi a szépségéből. Bár képen is gyönyörű, élőben egyszerűen meseszép, ezért nem is csoda, hogy az angol magazinok és márkák sorra rendez itt divat- és esküvői fotózásokat. Azt hiszem ennél pazarabb hotel nincs London közelében, a vidéki Angliában!13_7_1.jpg© Gretta

Hogy kinek ajánlom a szállodát? Először is annak, aki értékeli a művészetet, a barokkos környezetet, és nincsen odáig a minimalisa, modern, "minden fehér" hotelekért. Másodjára azoknak, akik kicsit el szeretnének vonulni a világ zajától, de csak annyira, hogy fél órás kocsiúttal bármikor London központjában lehetnek. Bár a hotelben nagyon sok kisgyermekest láttam, én úgy gondolom, hogy ez a szálloda nem a családosoknak, hanem inkább a romantikázni vágyó pároknak lett kitalálva. 

15_1_1.jpg© Gretta

Fontos még megemlítenem, hogy néhány magyar élvonalbeli szálloda sznobizmusához képest a Luton Hoo igazán felemelő és egyedi: itt nincsen megjátszás, drámázás és felvágás, ahogyan azt több magyarországi hotelben tapasztaltam - mindenki kedves, udvarias és abszolút természetes -, viszont ugyanannyi pénzért egy teljesen más élményt kap az, aki inkább itt töltene el néhány éjszakát. Ezt érdekesnek tartottam, mert Angliában sokkal, de sokkal többet keresnek az emberek, mint Magyarországon - ők inkább megtehetnék, hogy lenézően viselkednek a vendégekkel, itt viszont nincs felszínesség - legalábbis a Luton Hoo-ban ezt nem tapasztaltam.

Neked is vannak angliai élményeid? Esetleg szívesen megosztanád a saját tapasztalataidat a blogon? Küldd el a beszámolódat a gretta@gretta email címre és hamarosan felveszem veled a kapcsolatot!

 

süti beállítások módosítása