Gretta

A világ legszebb kastélyai

2019. április 20. - Gretta

Elképesztő panorámájú műalkotások, történelmi kincsek és fontos turisztikai nevezetességek ezek a kastélyok, melyekből most a világ legszebbjeit mutatom be nektek. 

A cikksorozat második részét ITT érhetitek el.  

jelp2vx.jpg

Chambord kastély, Loire-völgy, Franciaország

A világ egyik legcsodálatosabb reneszánsz kastélya ez a Loire-völgyi csoda, mely a 16. században még csak "egyszerű vadászviskóként" szolgált a francia uralkodók számára. A Château de Chambord építészének kiléte sajnos ismeretlen (feltehetően Domencio da Cortona tervezte és Leonardo da Vinci is közreműködött benne), a szépségéből ez mit sem von le: többek között 426 szoba, 282 tűzhely, 77 lépcső, 800 domborműves oszlop, valamint egy több ezer hektáros vadaspark is található itt, hogy a 11 darab torcsonykáról ne is beszéljünk. A kastély 1981-ben lett védette nyilvánítva, azóta pedig a turisták egyik legkedveltebb vidéki látnivalójává lépett elő.  

800px_colourbox2567020.jpg

Kreml, Moszkva, Oroszország

Kicsit kilóg a sorból, mert a Kreml nem csupán egy kastély, hanem egy épületegyüttes, ami Oroszország kulturális és hatalmi központját,  valamint uralkodóinak és döntéshozóinak székhelyét jelöli magában. A Borovickij dombra épült, szabálytalan háromszög alakú védőfalának összhozza több, mint két kilométer, magassága pedig 5 és 19 méter között váltakozik. Igazi monumentális építmény, mely a Vörös térrel együtt 1990 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján. 

cover-for-himeji-castle.jpg

Himeji-kastély, Himeji, Japán

A Japánban található 12 eredeti (értsd: rekonstrukció nélküli) kastély egyike és az ország egyi legrégebbi UNESCO által védetté nyilvánított építménye ez a 13. századi Himeji, mely a Himeyama dombon áll. Ahogyan több, mint négy kilométeres kerületéből következtethető, a Kreml-höz hasonlóan ez is egy monumentális épületkomplexum, melynek központját a képen is látható 46,4 méteres központi vártorony alkotja. Bár itthon sokan nem ismerik, Japánban ez az egyik legfőbb nevezetesség, melyet évente több, mint 3 millióan látogatnak meg.

chateau-de-chillon_-minnystock-dreamstime.jpg

Chillon-kastély, Svájc

Svájc legtöbbett látogatott történelmi épülete a Genfi-tó keleti végében, egy sziklára építve áll 1160 óta. Maga a vár 25 kisebb épületet foglal magában és csak egy fahídon át közelíthető meg. Bár a Himeji-vel ellentétben a Chillon-kastélyt évente csak pár százezren látogatják meg, ez betudható annak, hogy az ország főként kultúrális, pénzügyi és természeti forrásokkal rendelkezik - a történelemkedvelők, inkább a szomszédos Francia-, Olasz- vagy Németországba utaznak várlátogatásra.

6979816360_a351c70f70_b_1.jpg

Maharadzsa-kastély, Mysore, India

Mysore-t a kastélyok városának is nevezik, hiszen 7 különleges palota is található itt, ám mind közül a brit Lord Henry Irwin építész által tervezett Mahadardzsa a leghíresebb és a legfontosabb. Ez az indo-szaraceni stílusban épült kastély a 14. században épült, ám mai formáját 1897 és 1912 között érte csak el. Szakértők szerint ez az építmény India 2. leglátogatottabb nevezetessége (az első a Taj Mahal) évi több, mint 6 milliós forgalommal. 

schonbrunn-palace.jpg

Schonbrunn-kastély, Bécs, Ausztria

A Habsurgok nyári rezidenciája barokk stílusban épült és 1141 szoba található benne - nem csoda, hogy ez az építmény a legfontosabb kultúrális, turisztikai és történelmi jelentőségű nevezetesség egész Ausztriában. Még a 16. század végén került a Habsburgok birtokába, de csak 1642-ben építettet ide II. Ferdinánd császár felesége, Gozaga Eleonóra nyári rezidenciát, aki szépsége miatt Schönbrunnak nevezete el a palotát. A kastély 1996-ban került az UNESCO Világörökségi listájára és nemcsak a különösen gyönyörű épületéről, hanem a birtokon található mesésen virágzó kertjéről is híres.

kepernyofelvetel_537.png

Versailles-kastély, Versailles, Franciaország

A Château de Versailles  egykori vadászkastélyból lett egy közel 787 hektáros területtel rendelkező királyi rezidencia, történelmi múzeum és nemzeti palota. Nem csoda, hogy a Napkirály egykori birtokát évente 15 millióan látogatják meg! Versailles monumentális épületét egy látogatás alkalmával szinte lehetetlen megtekinteni, ezért érdemes több napot szánni rá. A kastély leghíresebb részei közé tartozik a múzeum, a tükörterem, a király 7 nagy szalonja, a kabinetek, a királyi udvar és kert, valamint a hozzá tartozó sétányok, medencék és ligetek. Érdekesség, hogy 50 éven át építették és 1979 óta része a Világörökségi listának. 

shutterstock_alhambra3.jpg

Alhambra, Granada, Spanyolország

Tavaly augusztusban, mikor a környéken jártam, sajnos kimaradt, de legközelebb mindenképpen szeretném megnézni a "vörös erődöt" - ami kívülről egy sima erődítménynek néz ki, belülről egyszerűen káprázatos! Az Alhambra alapjait az al-Sabika kis hegycsúcsán már 899-ben elkezdték lerakni, ám csak a 11 században kezdtek bele a komolyabb építkezésekbe. 1984-ben az UNESCO Világörökségi listájának előkelő tagja lett, a leghíresebb nevezetessége pedig talán az az Oroszlános Palota, mely még V. Muhammad téli királyi rezidenciájául szolgált. Érdekesség, hogy eredetileg minden épületet fehér színű volt, ám az andalúz napfény annyira megváltoztatta a vakolatok színeit, hogy azok már-már vörösesnek tűnnek. 

schloss-neuschwanstein-erleuchtet-im-herbst.jpg

Neuschwanstein-kastély, Schwangau, Németország

Egy nemzetközi utazós magazin 2019 legjobb úticéljai közé választotta ezt a mesebeli, 19. századi kastélyt (a teljes cikket ITT tudjátok elolvasni), mely Walt Disney-t is megihlette Hampupipőke kastélyának megrajzolására - ám nem csak ettől olyan érdekes a Neuschwanstein. A kastélyt például nem építész, hanem Christian Jank színháztervező álmodta meg, ám biztos, hogy ennél szebbet senki sem tudott volna építeni Bajorország gyönyörű tájai fölé. Egyébként nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de engem annyira megkapott ez az őszi táj, hogy a képet beválogattam "A világ legszebb őszi tájai" című összeállításomba is.

blenheim-palace-gardens.jpg

Blenheim-kastély, Blenheim, Anglia

Nem célom titkolni, hogy a szívem csücske ez a hely: korábban már egy részletes beszámolót is olvashattatok róla, most pedig pár apró érdekességgel szeretném meghozni a kedveteket hozzá! A gyönyörű barokk kastélyt Anna angol királynő építette Marlborough első hercegének, John Churchill-nek a spanyol örökösödési háborúban elért sikereiért. Később itt született meg Winston Churchill brit miniszterelnök, aki pedig itt is kérte meg legendás szerelme, Clementine kezét! Jelenleg ez az egyetlen olyan angliai kastély, mely nem a királyi család tulajdonában áll. 1950-ben nyitották meg a kapuit a nagyközönség számára. 

Nektek melyik kastély tetszik a legjobban? Esetleg tudtok még olyan gyöngyszemeket, melyek nem szerepelnek a cikkben? Ajánlásaitokat és véleményeiteket várom kommentben, illetve emailen (gretta@gretta.hu) keresztül.

süti beállítások módosítása