Gretta

A világ 10 legszebb világítótornya

2020. augusztus 27. - Gretta

A világ tele van szebbnél szebb világítótornyokkal és bár néhányukat ma már múzeummá, hotellé, netán egy teljesen elhagyatott épületté alakították át, szépségük vitathatatlan - ezt most be is bizonyítom nektek. Következzenek is a világ legszebb világítótornyai! 

The impressive Cape Reinga Lighthouse, built in 1941, sits at the very top of the North Island of New Zealand and has a beam that reaches out 19 miles to shipping arriving from the Tasman Sea and North Pacific. It definitely sits in the 'dramatic' lighthouse category and is popular with tourists

Cape Reigne Lighthouse, Új-Zéland

Ez az egészen mesés, már-már paradicsomi környezetben megbúvó vilgáítótorony nem a Maldív-szigeteken, de még csak nem is a karibi szigetvilágban helyezkedik el, hanem Új-Zéland legészakibb pontján, a Reinga-foknál - ha annyit mondok, hogy innen már csak egy köpés Új-Kaledónia, Tonga vagy Fiji, talán el tudjátok képzelni, hogy mennyire messze is helyezkedik el ez az 1941-ben épült világítótorony Magyarországtól. Ha Új-Zélandon jársz, semmiképpen se hagyd ki!

The website for Heceta Lighthouse proudly boasts that it's one of the most beautiful in the world. And who are we to argue? It's a working lighthouse, built in 1894, that stands 205 feet above the Pacific Ocean on the Oregon coast. What's more, you can stay on the site at the Light Keeper's home B&B. Visit www.hecetalighthouse.com for more information

Heceta Lighthouse, Oregon, USA

Az egyik nagy kedvencem az Oregon államában lévő Heceta-világítótorony, mely Eugene és Springfield városától nagyjából 70 kilométerre található, Heceta Beach és Searose Beach között. Bár ma már csak turistalátványosságként és B&B hotelként üzemel ez az 1894-ben épült világítótorony, tény, hogy ez a pazar Csendes-óceánra néző kilátás megunhatatlan. Hát nem gyönyörű?  

Formentor Lighthouse, Mallorca

Mallorca szigetének legészakibb pontján, Formentor mellett helyezkedik el a Cap de Formentor, mely a Baleár-szigetek egyik legnépszerűbb turistalátványossága. Nem egyszerű ide eljutni: rendkívül kanyargós, szerpentínes, néhol már félelmetesen szűk autóút vezet ide, mely a világ (számomra) egyik legszebb kilátóhelye, a Mirador es Colomer (beszámoló ITT) mellett is elhalad. Az biztos, hogy ide csak gyakorlott autóvezetőknek ajánlom a vezetést - talán nem is csoda, hogy sokan inkább a turistabuszok forgatagát válasszák.

Cape Otway Lightstation in Victoria's Apollo Bay, built in 1848, is the oldest surviving lighthouse on mainland Australia and, its website draws your attention to, a 'leading attraction on the Great Ocean Road', which winds alongside the Southern Ocean for 150 miles. It continues: 'For many thousands of 19th-century migrants, who spent months travelling to Australia by ship, Cape Otway was their first sight of land after leaving Europe, Asia and North America'

Cape Otway Lightstation, Ausztrália

Ez az 1848-ban épült világítótorony Ausztrália egyik legdélebbi pontján, Melbournetól kb. 130 kilométerre helyezkedik el - a legkönnyebben a világ egyik legszebb autóútjaként is emlegetett Great Ocean Roadról lehet megközelíteni. Érdekesség, hogy a 19. századi európai bevándorlók számára ez volt az egyik legelső szárazföldi ausztrál látványosság, melyet a nagy hajóikról láthattak.

Beachy Head Lighthouse, which stands 108ft tall in the English Channel off the coast of East Sussex. It was built in 1902 to guide vessels along the cliffs

Beachy Head Lightouse, Sussex, Egyesült Királyság

A világ egyik leghíresebb világítótornya - nagy valószínséggel te is láthattod már különböző utazási fotókon a mesés "brit fehér sziklák" mellett. Az 1902-ben épült világítótorony Sussex keleti részén, illetve Anglia egyik legdélebbi pontján, Eastbournetól csupán pár kilométerre helyezkedik el - autóval rendkívül könnyű megtalálni, mert már az idevezető út is a világítótorony nevét viseli (Beachy Head Lighthouse Road), közelben pedig még egy Beachy Head nevű étterem is van azok számára, akik a nagy sétálgatás után egy finomat szeretnének enni. Nagy szomorúságom, hogy tavaly februárban, mikor Eastbourneben voltunk, a rossz idő miatt nem jutottunk el el ide, de úgy vélem, ide akkor kell jönni, mikor teljes pompájában láthatjuk a tájat. Ti voltatok már itt? Ha igen, milyen volt?

insta-7.jpg

Tourlitis Lighthouse, Andros, Görögország

Akár "A kis hableány" meséjében is felbukkanhatott volna ez az egészen elképesztően gyönyörű világítótorony! Bár a Tourlitis nevet viselő világítótorony a II. világháború alatt sajnos elpusztult, a '90-es évek közepén egy tehetős görög olajmágnás saját finanszírozásból újjáépítette, azóta pedig Görögország első automatizált világítótornya lett. Azt hiszem, már csak is azért megéri az Athénhoz rendkívül közel fekvő Andros szigetét meglátogatni, hogy láthassuk ezt a csodát!

Fanad, Donegal, Írország

Ez a gyönyörű világítótorony Írország egyik legészakibb pontján, Donegal megye Letterkenny nevű kis településén áll már 1817 óta. A Fanad nevet viselő világítótornyot 1983-ban automatizálták, 2016-ban megnyitották a turisták előtt, pár éve pedig teljesen felújították, hogy három különböző apartmanként is ki lehessen adni (foglalás ITT). Érdekesség, hogy a környéket a National Geographic Traveller 2017-ben a világ egy legmenőbb helyének választotta. 

This is Dry Tortugas Light, a 157ft-fall lighthouse built in 1858 that's on Loggerhead Key, a spit of land in the Gulf of Mexico about 70 miles west of the very end of the Florida Keys. It was decommissioned in 2015 but in its prime was the brightest lighthouse in America

Loggerhead Lighthouse, Florida, USA

Az összeállításban felsorakoztatott világítótornyok közül talán ez az egy van a legjobban elszigetelve a szárazföldtől - az 1858-ban épült Loggerhead Lighthouse (és a körülötte lévő sziget) ugyanis a Mexikói-öböl legkeletibb részén található, hajóval kb. 80 kilométerre Florida Keys legdélebbi pontjától, Key Westtől. Bár 2015-ös bezárása óta abszolút elhagyatott helynek számít, a fénykorában Amerika egyik legszebb világítótornya lehetett. 

28437044757_5ee6eac450_b.jpg

Le Phare de Petit Minou, Franciaország

A francia szárazföld egyik legnyugatibb pontján, Quimper és Morlaix városától kb. 40 kilométerre, Fort du Dellec erőd és Plouzané településének közelében található ez az aprócska (mindössze 22 méter magas) világítótorony, melyet 1848-ban nyitottak meg, 1989-ben pedig automatizáltak. Sokak szerint ez a világ legszebb világítótornya, a hajósok körében pedig igazi kultikuma van ennek a helynek.

This is Eldred Rock Lighthouse in Alaska, in northern Lynn Canal inlet. It began operating in 1906 and is the oldest original lighthouse in the state

Eldred Rock Lighthouse, Alaszka, USA

Ez az 1905-ben épült világítótorony Alaszka egyik legrégebbi világítótoronya, mely egyébként a mai napig működik - igaz, 1973-tól már csak automatizált formában, hiszen már nem lakja senki. Elég eldugott helyen, Alaszka egyik "legkanadaibb" részén, egészen Brit-Kolumbia szomszédságában helyezkedik el a Tongass National Forestben, Mud Bay és St Terese apró kis települései között. Talán - a környezetet felmérve - nem meglepő, hogy a környéken nem nagyon vannak utak, a legkönnyebben tehát hajóval vehetjük élőben szemügyre ezt a csodás tornyot. Egyébként megéri: legalábbis sokatok szerint, ugyanis Alaszkát az USA egyik legszebb államának szavaztátok meg.

süti beállítások módosítása