Gretta

Nagy-Britannia 10 legszebb nemzeti parkja

2020. október 24. - Gretta

Mesés tavak, hegyek és csodálatos panorámák jellemzik Nagy-Britannia 10 legszebb nemzeti parkjának természeti szépségeit, melyekből párat most én is bemutatok nektek. Melyik a kedvencetek?

The winning photo of a competition to find the UK's top national parks landscape

Snowdonia Nemzeti Park

Az Egyesült Királyság középső részén, Wales északnyugati területein található a Snowdonia Nemzeti Park, melyhez Liverpool kb. 1,5 órás autókázásra fekszik. Nevét legmagasabb pontjáról, az 1085 méter magas Snowdonról kapta, mely Wales legmagasabb pontja - valószínűleg pont ezért alapították magát a parkot is még 1951-ben, ami által a Snowdonia lett Wales legelső nemzeti parkja is egyben. Érdekesség, hogy a Snowdon a különböző turisztikai felmérések alapján nagyon jól teljesít - úgy is mondhatnánk, hogy ez az egész Egyesült Királyság legnépszerűbb hegye! 2018-ban például több, mint félmillióan (!) mászták meg, ami azért nem semmi - de az se keseredjen el, aki nem szeret hegyet mászni, mert vannak itt még gyönyörű 13. századi kastélyok, vasutak, kalandparkok és sík természetvédelmi területek is, melyeket mindenképpen érdemes meglátogatni. 

Blea Tarn in the Langdales, Lake District, taken by Terry Morris

Lake District Nemzeti Park

Snowdonia tóvidéki kivitelben - talán így is jellemezhetném a sziget északnyugati részén, Cumbria megyében elterülő Lake Discrit Nemzeti Parkot, mely szintén 1,5 órányi autókázásra található Liverpooltól, csak ez éppen északi irányba. Talán mondanom sem kell, de nyilvánvalóan nagy sok itt a tó (az 55 km hosszúságú parkban hivatalosan 16 fő tavat tartanak itt számon), ami viszont meglepetésre adhat okot, az az, hogy itt található Anglia legmagasabb pontja, a 978 méteres Scafell Pike is, melyet "A nemzet három hegycsúcsa" kihívás (National Three Peaks Challenge) keretein belül évente 5-10 ezren is megmásznak. Érdekesség, hogy bár a Lake District Anglia  egyik legszebb nemzeti parkja, az UNESCO csak pár évvel ezelőtt, egészen pontosan 2017-ben vette fel a Világörökségi listájára. 

The North York Moors National Park, pictured, is wilder and emptier than its rival The Yorkshire Dales

North York Moors Nemzeti Park

Szintén Anglia északi részén, de ezúttal a keleti parton, Middlesbrough és Scarborough városai között helyezkedik el ez az 1436 km² területű nemzeti park, mely főleg a mesés csarab virágjairól vált híressé. A hangafélék családjába tartozó csarab igencsak strapabíró virág, nem megy tönkre egy kis széltől, esőzéstől vagy vihartól, ezért ha az év második felében látogatsz el erre a vidékre, minden bizonnyal csodás látványban lesz részed! Amennyiben pedig megunnád a lankás tájakat, akkor bátran látogasd meg a parkban, illetve a park közvetlen közelében lévő híres nevezetességek - úgy mint a Duncombe Park, a Byland Abbey és a Howard Castle - egyikét! 

The Pembrokeshire Coast National Park hugs the coast from Amroth to the Teifi Estuary ¿ via Tenby and teeny cathedral city St Davids

Pembrokeshire Coast Nemzeti Park

Pembrokenshire... Nos, ez az egész park egy igazi csoda! A Wales délnyugati részén található Pembrokenshire Coast Nemzeti Parkhoz az M4-es autópálya után, az A48-as, majd az A477-es országutakra hajtva érhetünk le és bár a közelében nem igazán található egy nagyváros sem (a legközelebb talán Cardiff van kicsivel több, mint 2 órás autókázásra), én mindenkit arra biztatok, szánjon pár napot ennek a parknak a felfedezésére, mert megéri! Hogy miért? Ez az egyetlen olyan park az Egyesült Királyságban, ahol több, mint 300 km hosszan lehet gyalogolni a háborítatlan természetben a tengerpart mellett; a Fishguard nevű településről pedig a Szent György-csatornán át akár 3 óra alatt az írországi Rosslareben találhatjuk magunkat - már, ha nem idegenkedünk a kompoktól. Szuper hely, minden természetrajongónak ajánlom! 

This shortlisted image of a misty February morning on Dartmoor's West Mill Tor was snapped by Andrew Sweeney in Dartmoor National Park. He said that as the mist cleared, it gave way to a sky full of pastel colours at sunrise

Dartmoor Nemzeti Park

Dartmoor "lápvidékes" nemzeti parkja Anglia délnyugati részén, Devon megyében helyezkedik el, Exeter és Plymouth városa között. Egy viszonylag kicsi területről, kevesebb, mint 1000 négyzetkilométerről beszélünk, de meglátogatását így is ajánlom annak, aki a közelben jár - egyrészt azért, mert ezt az amúgy egészen "semmilyen" parkot csodálatossá teszik a föl-fölbukkanó gránitsziklák, ahol a park legtöbb állata is él, másrészt pedig azért, mert a nemzeti park közepén fekszik a 6 hektáros Wistman's Wood is, mely sokak szerint a világ egyik legszebb erdője.

wimbleball-lakecamping-locations-exmoor-national-park-1.jpg

Exmoor Nemzeti Park

Az összeállításban szereplő legkisebb (mindössze 692 négyzetkilométernyi területtel rendelkező)  szántóföldekkel, erdőkkel és mocsarakkal is büszkélkedő nemzeti park, az Exmoor Nemzeti Park Anglia délnyugati részén, Barnstable és Taunton között helyezkedik el, északról pedig a Bristoli csatorna határolja. A park az Exe folyóról kapta a nevét, az angol 'moor' szó pedig a terület mocsári, lápos jellegét jelöli. A kép a nemzeti parkban lévő Wimbleball tavat ábrázolja.

gettyimages-494359229-5a15ed3347c2660037f58937.jpg

South Downs Nemzeti Park

Kevés olyan gyönyörű dolog van az életben, mint az Anglia déli részén lévő South Downs Nemzeti Park! Szerencsére nincsen messze Londontól (mi annak idején egy kis pihenő beiktatásával 2,5 óra alatt lent voltunk kocsival, beszámoló ITT), szuper programok vannak itt és annyi látnivaló van, hogy nekünk még egy hosszú hétvége sem volt elég ahhoz, hogy mindent megnézzünk. Bármikor örömmel visszamennék - nektek is nagyon ajánlom, ha van pár szabad napotok! A képen látható panorámát, a South Downs Nemzeti Parkon belüli Seven Sisters fehér sziklák klasszikus látképét a Seven Sisters Country Parkban, az Eastbourne és Seaford városok között lévő A259-es autóútról lefordulva találjátok meg.

Photographers Sam and Ike Walker were the runners-up in the contest with this image taken at Kinder Downfall in the Peak District National Park. It was snapped during Storm Dennis when 75mph winds caused the waterfall to flow in reverse. Sam said: 'Having grown up in the Peak District, it's inspiring to me that there are still new things to see and discover like this in a national park I'm so familiar with'

Peak District Nemzeti Park

Bár pár évvel ezelőtt egy csodálatos képsorozaton keresztül már volt alkalmam nektek bemutatni a Peak District Nemzeti Parkot (a cikket elérhetitek ITT), egy percig sem volt kérdés, hogy ebbe az összeállításba is bekerüljön-e ez a csoda! Az 1440 négyzetméteres park Anglia közepén, Manchester és Sheffield között terül el és annak idején, 1951-ben ez volt az Egyesült Királyság legelső természetvédelmi területe. Vannak itt templomok (All Saint Church), történelmi emlékhelyek (Chatsworth House) és múzeumok (Eyam Plague Village Museum) is - a legtöbb idelátogató turista mégis arra vágyik, hogy a 13,7 kilométeres Monsal Trail nevű túraösvényen fedezzék fel a park leggyönyörűbb tájait. Mit mondjak, meg tudom őket érteni! 

Northumberland National Park has been named as the best national park in the UK in the Countryfile Magazine Awards 2020. Pictured is Hadrian's Wall, which runs through the park

Northumberland Nemzeti Park

Anglia legészakibb és legkevésbé látogatott, határvidéki nemzeti parkja több szempontból is érdekes lehet az utazóknak. Egyrészt itt található Anglia északi (skóciai) határa, melyet a 120 kilométeres, tengerparttól tengerpartig húzódó UNESCO által védett Hadrianus-fal határol, másrészt olyan nagy a kiterjedése (több, mint 1050 négyzetkilométernyi területű), hogy szinte lehetetlen felsorolni az itt lévő természeti kincseket - tehát barangolni itt aztán lehet bőven...  

Looking across to Ben Lomond from Loch Ard, one of the 22 lochs in 'Loch Lomond and The Trossachs National Park'

Loch Lomond & Trossachs Nemzeti Park

A skót felföld határán helyezkedik el Skócia egyik legszebb természetvédelme területe, mely az ország legnagyobb taváról, a 71 km² területű Loch Lomondról, valamint a körülötte lévő Trossachs hegyes szurdokairól kapta a nevét. Bár a parkban több, mint 200-féle madár, 22 darab tó, 50 folyó és 63 kilométernyi tengerparti terület található, a parlament csak 2002-ben nyilvánította hivatalosan nemzeti parkká. Hogy kiknek ajánlom? Azoknak, akik nemcsak a napsütéses pálmafák látványában, hanem a titokzatos erdőkben, a tükröződő tavakban és a ködbe burkolózott romantikus tájakban is megtalálják a szépet - még akkor is, ha éppen állandóan esik, mert itt aztán tényleg szerencse kell a ragyogó idő kifogásához! 

süti beállítások módosítása