Gretta

Nagy-Britannia 10 legszebb UNESCO világörökségi helyszíne

2020. március 09. - Gretta

Kastélyok, kertészetek, romantikus kisvárosok és gyönyörű partszakaszok is szerepelnek Nagy-Britannia legszebb világörökségi helyszínei között.

Bár Nagy-Britannia hivatalosan 32 darab UNESCO Világörökségi helyszínnel rendelkezik, egy kis szelektálás után sikerült kiválasztottam nektek azt a 10-et, amit tényleg megéri meglátogatni - és nem csak azért utazol oda, hogy elmondhasd, te is ott jártál...

6b49d9f1-db89-436d-8a8e-ae9da32b80e2-840x560.jpg© jurassiccoast.org

Jurassic-part

Dél-Angliában, a La Manche északi részén, Devon-tól egészen Dorset-ig mintegy 153 kilométeren át húzódik a világ egyik legszebb partszakaszának tartott Jurassic Coast, mely 2001-ben vált a UNESCO világörökségi helyszínné. Sajnos én még nem voltam itt, de idén nyáron mindenképpen szeretném élőben is látni a Durdle Door sziklakapuját és a Lulworth Cove öblét, ami Anglia egyik legtöbbet fotózott természeti látványossága.

img-20181026-wa0314_1.jpg© Gretta 

Blenheim-kastély

Londontól kb. 2 órás autóútra, Oxford és a Cotswold közelében található Winston Churchill egykori legendás otthona, a barokk stílusban épült Blenheim-kastély. Nem tagadom, én imádok ide járni! A kastély kívül-belül gyönyörű, rózsakertjei, királyi udvarai pedig egyszerűen szemet gyönyörködtetőek. Látogatását érdemes egybekötni a világ egyik legszebb falujaként elhíresült Bibury-val. Részletes útibeszámolómat a kastélyről ITT tudjátok elolvasni.

bigstock-arlington-row-29365061web.jpg© bigstock

Bibury

A Blenheim-kastélytól nem messze, Anglia nyugati részén, Glouchestershire megyében, a mesés Cotswolds festői tájai között találhatod meg minden idők legszebb kis faluját, Bibury-t is. Élőben egészen elképesztő élményt nyújt (útibeszámolómat ITT olvashatod el), a falu leghíresebb pontja pedig az 1300-as években épült házikókkal tűzdelt Arlington Road, amit nagy valószínűséggel már több filmben is láthattál. 

kew-gardens-f653e87.jpg© visitlondon

Kew Gardens

Nagy-Britannia legnagyobb botanikus kertje London egyik külső kerületében (a belvárostól kb. 30 percre), kissé nyugatra található, a Temze mellett. A Kew Gardens több száz éves múltra tekint vissza és több, mint 70 ezer növényfajnak ad otthont. 2003-ban került be az UNESCO világörökségi listájára - többek között azért, mert a herbáriumában őrzött 8 millió préselt növényfaj legtöbbje ma már pótolhatatlan értéket képvisel.

185493.jpg© telegraph

Bath 

Anglia legszebb városának tartják a római gyökerekkel (és fürdőkkel) is büszkélkedő Bath-t, mely Nagy-Britannia délnyugati részén található, Somerset megyében, Londontól kb. 3 órás autóútra. Őszintén szólva, én élőben nem voltam odáig érte (a beszámolómat ITT olvashatjátok), meglátogatását ezért javasolnám egybekötni a környékbeli nevezetességekkel (pl. Cheddar Gorge, Stonehenge, Dryham Park) - de az biztos, hogy mindenképpen megér pár órát Bath városa.

lake-district-ullswater.jpg© the independent

Lake District

A gyönyörű tavairól és hegyeiről híres Lake District Nagy-Britannai északi részén helyezkedik el, Cumbria megyében. Londontól való távolsága elég nagy, ezért azt javaslom, hogy legalább egy hosszú hétvégét szánjatok rá, de ha van rá lehetőségetek, akár egy egész hetet el lehet itt bóklászni. A Lake District legszebb részei között Grasmere-t és Ullswater (a képen) említeném, de rengeteg más, gyönyörű kirándulóhely is van a közelben.

canterbury-cathedral-wyrdlight.jpg© wikipedia

Canterbury katedrális

A történelem és az építészet szerelmeseinek ajánlanám a Canterbuyi katedrálist, mely Anglia leghíresebb és legrégebbi keresztény központja. A nagyjából 1,5-2 órás autóútra elhelyezkedő Canterbury városa Anglia délkeleti részén található - tökéletes egynapos kirándulásként javasolnám összekötni a Doveri fehér sziklák, a kenti vadmacskapark vagy a Leedsi kastély meglátogatásával.

giants-causeway-and-titanic-experience-tour-from-belfast-port_58599.jpeg© shutterstock

Óriások útja

Az Észak-Írországban elhelyezkedő Óriások útja vulkáni tevékenység során létrejött több, mint 40.000 (!) bazaltoszlopból álló természetvédelmi terület, mely 1986 óta tagja az UNESCO világörökségi listájának. Nekem évek óta nagy vágyam élőben is látni ezt a csodát - remélem hamarosan útinapló formájában is beszámolhatok majd róla nektek!

porthtowan_2.jpg© visitcornwall

Cornwall és Nyugat-Devon bányavidéke

Az Egyesült Királyság délnyugati részén, szinte legalsó kis bal "sarokban" helyezkednek el Cornwall és Devon megye réz-és ónbányái, melyek a 18. és a 19. században hatalmas szerepet töltöttek be a Föld fémbányászatának iparágában. Bár 1998-ban ezek a bányák végleg bezártak, még mindig sokan kíváncsiak rájuk - olyannyira, hogy 2006-ban az UNESCO világörökség védett területté nyilvánította őket. Sajnos én még nem jártam ezen a vidéken, de sok brit szerint Cornwall és Nyugat-Devon büszkélkedik Anglia legszebb tájaival.

forth-bridge-800-x-576.jpg© visitscotland

Forth Bridge

Skócia keleti részén, Edinburgh városától 14 kilométerre helyezkedik el  a 2528 méter hosszúsággal büszkékedő Forth Bridge vasúti híd, melyet sokáig a világ leghosszabb vasúti hídjának tartottak. A Sir John Fowler és Sir Benjamin Baker által megálmodott híd 1890-ben készült el, 2016-ban pedig Skócia legszebb ember alkotta csodájának szavazták meg. Azt hiszem, nem is kérdés, hogy miért!

Nektek melyik UNESCO világörökségi helyszín tetszik a legjobban? Esetleg valamelyiket élőben is láttátok már? Meséljétek el élményeiteket és tapasztalataitokat kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül!

süti beállítások módosítása