Gretta

Nagy-Britannia 10 legszebb települése

2020. október 28. - Gretta

Nagy-Britannia verhetetlen, ha tündéri kis falvakról van szó - ezt most be is bizonyítom nektek! Az összeállításban most az Egyesült Királyság 10 legszebb települését láthatjátok. 

Bibury, Gloucestershire

A világ egyik legszebb településéről, a Cotswoldsban található Biburyról korábban már elolvashattátok a személyes útibeszámolómat, de ennek ellenére igazából kérdés sem volt, hogy szerepeljen-e ebben az összeállításban. A kis falu elképesztő szépsége mellett főleg arról vált híressé, hogy itt, az Arlington Row nevű utcácskában találhatóak Anglia legrégebbi (6-700 éves!) házai, melyek népszerű forgatási helyszínnek bizonyulnak a filmiparban: többek között a Bridget Jones naplója vagy a Csillagpor című filmekben is láthattátok már őket.

Caste Combe, Wiltshire 

Szintén a Cotswoldsban található Castle Combe kis települése, mely az egykor itt található 12. századi kastélyról kapta a nevét - és bár az erődnek azóta már nyoma sincs, tény, hogy ez a rendkívül romantikus érzést árasztó, középkorú hangulatú kis település Biburyhoz hasonlóan igencsak nagy népszerűgnek örvend. Tavasszal és nyáron rengeteg itt a turista, ősszel pedig a hollywoodi sikerprodukciókat szokták itt forgatni - legutóbb például a Kalandor: Az aranyládika átka című filmet, valamint a Downtown Abbey sorozat néhány epizódját.

Bourton-on-the-Water, Glouchestershire

A "Cotswolds Velencéjének" is szokták hívni ezt a népszerű kis települést, mely Biburytől mindössze 10 kilométerre található északra. Lehet itt hajókázni a Windrush folyóján, de pingvineket és különböző vadvilági madarakat is meglátogathatunk a Birdland Park & Gardensben, sőt, akit a makettező-modellező álomvilág is érdekel, az a 15-30 perc alatt körbejárható The Model Villagebe is ellátogathat. 

Mousehole, Cornwall

Dylan Thomas angol költő szerint "Anglia legszebb települése" a Cornwallban található Mousehole, mely igazából egy parányi kis halászfalu az ország egyik legdélebbi pontján. A környék tele van szebbnél szebb természeti látnivalókkal, aranyos kis panziókkal, éttermekkel és hotelekkel, ezért meglátogatását mindenképpen ajánlom azok számára, akik kicsit ki akarnak szakadni a már megszokott vöröstéglás angliai városi valóságból. 

Carnlough, Country Antrim 

A Trónok harca című sorozat rajongói nagy valószínűséggel könnyen felismerik ezt a kis falut, mert Carnlough a hatodik évad epizódjaiban többször is felbukkant - de nem csak ezért érdemes meglátogatni, hanem azért is, mert Észak-Írország egyik legszebb és legpanorámásabb részén, Belfasttól északra kb. 1 órás autóútra található. 

Clovelly, Devon

Hogy miért is olyan különleges Clovelly? Hát azért, mert a kocsik teljes mértékben ki vannak tiltva a faluból - és ez most nem vicc! Devon megyéjének egyik legmesésebb részén, Torridge kerületében található ez a csodás kis település, mely lényegében egy hatalmas nagy sziklafalra épült rá, lakói pedig szinte teljes mértékben a turizmusból és a halászatból élnek. 

Portmeirion, Wales

Ha jelenleg is Nagy-Britanniában vagy, de krízis miatt nem tudsz Olaszországba repülni, nagyon ajánlom a walesi Portmeirion meglátogatását, melynek épületei szinte teljes mértékben Clough Williams-Ellis építész által lettek megálmodva. A kis település tele van színes-díszes házakkal, mely évente több százezer látogatót vonz az egész országról. Ne hagyd ki, ha van pár szabad napod Walesben!  

Cushendun, Country Antrim 

Carnlough után szintén Észak-Írországban található Cushedun nagyon-nagyon kis parányi települése, melynek sziklás partszakaszait és panorámás tengerparti ösvényeit gyakran lehetett látni a Trónok harca sorozatban. Ha szereted a nyugodt, természetközeli, tengerparti helyeket, ez a kis falu is el fogja nyerni a tetszésedet! 

Shanklin, Isle of Wight 

Az angliai Bournemouth és Portsmouth környékén található Wight-szigeten keresve sem lehetne Shanklin kis falucskájánál szebbet találni! Egyszerűen van itt minden: hangulatos óváros, nádfedeles házak, hamisíthatatln angol bárok , színházak, parkok és még egy kellemes strand is, mely lassan merülő mélysége miatt a kisgyermekes családosoknak is szuper programlehetőség.  

Lynmouth, Devon

Exmoor elképesztő szépségű tájainak gyűrűjében, a Bristoli-csatorna mellett található Lynmouth apró halászfaluja, melyet Thomas Gainsborough festő úgy jellemezett, mint "a világ legfantasztikusabb helyét, melyet egy tájfestő meg tud örökíteni" - azt hiszem, ezzel mindent el is árultam Lynmouthról!

süti beállítások módosítása