Gretta

Nagy-Britannia legszebb tavai

2020. november 09. - Gretta

Habár Nagy-Britannia nem ad otthont a világ legmélyebb, leghosszabb vagy legszélesebb tavainak, tény, hogy rengeteg gyönyörűséges állovíz megtalálható itt. Kezdődjön is az utazásunk az Egyesült Királyság legszebb tavai felé!

Harry Potter fans should recognise Loch Shiel, a narrow lake west of Fort William in the Scottish Highlands. That's partly because the Glenfinnan Viaduct, on the West Highland Railway Line, sits at one end. Yes, it's the Hogwarts Express viaduct - and the loch appears as a backdrop to Hogwarts itself. One visitor to the loch wrote on Tripadvisor: 'With beautiful places to stop, gorgeous views and stunning scenery, Loch Shiel is a destination all should visit at some point when in Scotland'

Loch Shiel

A Harry Potter-rajongóknak biztosan ismerős a Loch Shiel (és mellette lévő gyönyörű Glenfinnan-viadukt, melyen a Hogwarts Express is áthalad), mely a skót felföldön, Fort Williamtől kb. 30 perces autókázásra található az A830-as országúton haladva. Az az igazság, hogy a tó körül (és úgy általánosságban véve az egész skót felföldön) annyi csodás panoráma akad, hogy nehéz megállni azt, hogy az ember ne parkoljon le minden 10. percben - de itt tényleg érdemes megállnia annak, akinek tetszik a látvány. A tó maga egyébként elég hosszú - csaknem 30 kilométer -, átlagosan 41 méter mély, legmélyebb pontján pedig egy 120 méteres útszakasz is könnyen beleférne.

106232460.jpg

Lake Vyrnwy

Az összeállításban szereplő tavat közül az én kedvencem kétségkívül a Lake Vyrnwy, azaz a Vyrnwy-tó, mely lényegében egy mesterséges víztározó Wales északi részénél, a Snowdonia Nemzeti Park közelében. A csaknem 8 kilométer hosszú tavat at 1880-as években hozták létre azért, hogy ellássa Liverpool városát friss vízzel, nevét pedig onnan kapta, hogy a Vyrnwy-völgyben helyezkedik el. Bár a tóról első ránézésre abszolút nem lehetne feltételezni, hogy mesterséges, van ám itt egy hatalmas gát, ami a képről nem látszik - nagy valószínűséggel innen készült a fotó is. A hotelrajongók figyelmébe ajánlanám a csodálatos víztározó mellett elhelyezkedő Lake Vyrnwy Hotel & Spat, ahová én már évek óta szeretnék eljutni. 

Popular with visitors since tourism began in the Lake District, four-mile-long Buttermere pulls in the crowds thanks to its 'classic combination of lakes and mountains', says Visit Cumbria. One visitor who had a stroll around its circumference wrote on Tripadvisor: 'Buttermere is one of the most beautiful places in the UK if not the world'

Buttermere

Az előző tóhoz képest sokkal kisebb (mindössze 2 kilométer hosszú) a Buttermere nevet viselő tó, ami Anglia középső részén, a gyönyörű Lake District Nemzeti Parkon belül található. A klasszikus hegyvidéki tájjal körbevett Buttermere sokak szerint a világ leggyönyörűbb helyeinek egyike - ezt a képet nézve pedig ezen abszolút nem lehet csodálkozni. A tó legmélyebb pontja 23 méter, az állóvíz körül pedig egy 7,2 kilométer hosszú, szuper kis sétány is található azok számára, akik nem akarják elsietni az itt töltendő időt. 

ullswater-way1-37.jpg

Ullswater

Szintén a Lake District Nemzeti Parkon belül található az Ullswater névre elkeresztelt tó, mely a nemzeti park 2. legnagyobb állóvize is egyben. A 14 kilométer hosszú, 1 kilométer széles és 60 méter mély tavat sokszor hasonlítják a svájci Vierwaldstätti tóhoz - szerintetek hasonlítanak? Annyi közös mindenesetre van bennük, hogy mindketten gyönyörűek. Az Ullswater egyébként Anglia 3. legmagasabb hegyén, a Helvellynen található, ezért rendkívül vonzó úticélpontnak bizonyul a gyalogtúrázók és a hegymászók körében.

Llangorse in the Brecon Beacons National Park is 'surrounded by a patchwork of green hills, fields, meadows and hedgerows' and is 'a truly beautiful spot and a lovely place to sail or paddle', according to the park's website. Llangorse harbours a small artificial island called a crannog - around 130ft from the shore - made of oak, willow and hazelwood. It is believed to date back around 1,000 years and was probably the site of a royal palace

Llangorse

Skócia és Anglia után következzen egy kis Wales! A Llangorse tó Wales déli részén, Cardifftól északi irányba kb. 1 órás autóúnyira található a Brecon Beacons Nemzeti Parkon belül. A tó körüli terület a zöld szín ezernyi árnyalatában pompázik: rengeteg itt a termőföld és a legelőmező, ezért gyakran fordulnak itt meg szarvasmarhák, bárányok és más farmbéli állatok is. Az 1,6 kilométer hosszú tó maximális mélysége 7,5 méter; nagy sugarasúszójú halállománya miatt pedig igen népszerű a helyi horgászók körében.  

Loch Lomond is the largest lake by surface area on mainland Britain, covering 27.5 square miles, and is often considered to be the boundary between the lowlands of Central Scotland and the Highlands. The loch has 22 islands and 27 islets, with most of the named islands having the prefix 'inch', which means 'island' in Gaelic. Visit Scotland says: 'If you agree that there is nothing more pleasant than an afternoon on the water in a boat then Loch Lomond is the place for you. Every kind of watercraft and water lover can be seen cruising about on the waters.' This picture is courtesy of Darren Tolmie

Loch Lomond

Nagy-Britannia szárazföldjének legnagyobb tava a Skót-felföld határán húzódó 39 kilométer hosszú Loch Lomond, melyről egy nemzeti parkot (történetesen a Loch Lomond & The Trossachs Nemzeti Parkot) is neveztek már el. A tó maga 22 nagyobb és 27 db kisebb szigetecskével is rendelkezik, 71 négyzetkilométeren terül el, legnagyobb mélységét pedig 190 méter mélyen éri el. Hatalmas adatok, nemde? Talán épp ezért is lehetséges, hogy a tó Skócia elsődleges hajó-és vízisport helyszíneinek egyike, ahol több sportbajnokságot is rendeztek már. Ha már pedig a sportról van szó: a golfrajongók figyelmébe nagyon ajánlom a Loch Lomond Golf Club megtekintését - még képekről is elképesztően gyönyörű a pálya! 

Measuring 5.69 square miles, Windermere is the largest natural lake in England. The body of water has 18 islands, with the largest, called Belle Isle, being home to an 18th-century Italianate mansion. According to the Lake District National Park website, Windermere and its surrounding area is 'arguably the most famous and popular area in the whole of the Lake District'. The busiest place along the shoreline of the lake is the village of Bowness-on-Windermere, where tourists can hop on boat rides and enjoy sailing and watersports. This view of the northern end of Windermere was taken from Loughrigg Fell

Windermere

Anglia legnagyobb természetes állóvize, a Windermere-tó több, mint 18 kilométer hosszan terül el, csaknem 15 négyzetkilométeren, legnagyobb mélységét pedig pedig 67 méterre becsülik a szakértők. A tó 18 darab kisebb-nagyobb szigettel büszkélkedik, melyek közül a legnagyobb, az 1 kilométer hosszú Belle Isle egy 18. századi olasz stílusú kúriának ad otthont. A Lake Distcrit Nemzeti Parkban található Windermere igen népszerű tavaszi/nyári úticélpont a brit családok számára, rengeteg wellnesshotel és vendégház is megtalálható itt, ezért semmiképpen sem kell a magánytól tartania annak, aki ide utazna el egy pár napos pihenésre.

Grasmere is small, but intensely beautiful. No motorboats are allowed on this Lake District gem, but the Lake District National Park website says it is 'great for swimming, kayaking and rowing'. One visitor to the lake wrote on Tripadvisor: 'Grasmere might not be the largest area of water in the Lake District, but there's something about the area that is impossible to resist whatever the weather and whatever the time of year'

Grasmere

A már többször említett Lake District Nemzeti Park egyik legkisebb falva, Grasmere mellett fekszik ez a 1,5 kilométer hosszú és 640 méter széles tó, melynek legnagyobb mélysége mindössze 21 méter. A kis tó közepén egy parányi kis sziget is fekszik, amit találóan csak Grasmere Island névre kereszteltek el. Bár ez a terület nem kihívó szépségéről híres, az összeállításban felvonultatott angliai tavak közül mégis ez az egyik legkedvesebb a számomra. 

süti beállítások módosítása