Gretta

A Feröer-szigetek legszebb tájai

2020. november 16. - Gretta

Mesés vízesések, drámai sziklaszirtek és háborgó tengerpartok jellemezik a titokzatos Feröer-szigetek legszebb tájait, melyeket most a következő gyönyörű képeken keresztül ti is megtekinthettek. Jó szórakozást! 

A dániai királysághoz tartozó, de széleskörű autotómiával rendelkező Feröer-szigetek az Atlanti-óceán északi részén, Izland, Egyesült Királyság és Norvégia hármasa között helyezkednek el - népszerű és felkapott úticélponttá viszont csak az elmúlt években váltak, mikor Vagar-szigetének egyik falvát, Gásadalurt a világ egyik legszebb kis településének választották. Nézzük is meg a szigetek legmesésebb tájait!

The amazing Mulafossur Waterfall on Vagar, an island where there is no let-up in breathtaking vistas

Mulafossur-vízesés

A fotón Gásadalur kis települése, valamint a gyönyörű Mulafossur-vízesés látképe látható. Sokan nem tudják, de Gásadalur egykor a Föld egyik legjobban elszigetelődött falva volt: a helybélieknek minden nap 400-700 méter magasság közötti hegyeket kellett megmászniuk ahhoz, ha ki akartak jutni a településből! (Más kijutási lehetőség  egyszerűen nem volt a hegymászáson, a csónakon vagy a helikopteren keresztül egészen 2004-ig, amikor is a kormány alagutat építettett a helyi turisztikai ipar népszerűsítése céljából). Talán nem is meglepő, de épp ezért 2002-ben csak 16-an laktak itt... Az biztos, hogy itt aztán elszigetelődve lehetett élni! 

Streymoy island is known for its 1,600ft cliffs and grass-covered buildings, which include a dinky church (pictured)

Streymoy-sziget

Feröer legnagyobb és legnépesebb szigete, ahol a főváros, Tórshavn is található. Streymoy hossza 47 kilométer, nyugati és északi széleit pedig szinte teljes mértékben függőleges madársziklák közik össze. Hogy miért madásziklák? Azért, mert a évente több százezer madár költi itt ki kicsinyeit - főleg sirályok, fecskék, csüllők és kárókatonák. A képen látható kápolna egyébként Saksun elhagyatott kis településén található, mely a sziget északnyugati részén fekszik. 

This bizarre and striking rock formation is the Drangarnir sea stack on the Vagar island coastline. This image is Henrique's favourite of the set. He said: 'You can see my father and me on top of the first hill, like two little ants'

Drangarnir-szigetek

Drangarnir apró szigete a vágari repülőtér közvetlen közelében helyezkedik el, a képen látható különleges sziklaképződménye miatt pedig igencsak népszerű természeti látnivaló a Feröer-szigeteken: a környékbeli Vágaron például vannak olyan helyi földtulajdonosok, akik saját túrasétát vezetnek a földjeiken keresztül ehhez a panorámához, ami nem kevés mellékest hoz nekik. 

When asked what he hopes readers will get from his Faroe Islands photos, Henrique said: 'I hope they get a bit puzzled. And let a contemplative state take over.' This image shows the dramatic peaks that tower over Drangarnir sea stack off Vagar island

Drangarnir-szigetek

Az előző kép hátsó részén diszkréten húzódik meg a Drangarnir-szigetek második, valamivel nagyobb nagyobb része, melyet a túlsó partról, drón segítségével fotózott le a fényképész. Az biztos, hogy ilyen drámaian szép tájat ritkán lát az ember! 

The photos were taken on Henrique’s first-ever visit to the Faroe Islands. He said: 'It was an unforgettable photographic immersion with my old man, who happens to be an outstanding old school wildlife photographer. Anyway, I feel like planning another one now… ‘ Pictured is Kalsoy island, which has a population of just 150 and is known as ‘the flute’, because of its thin shape and many road tunnels, according to visitfaroeislands.com

Kalsoy-sziget

Kalsoy a Feröer-szigetek északkeleti részén helyezkedik el, 13 nagy (700 méter fölötti) hegycsúcsa van és csak 76 helyi lakja. Csodálatos tájai, panorámái mellett főleg arról híres, hogy a sziget maga úgy néz ki, mint egy furulya, a szárazfölddel pedig föld alatti járatok és alagutak kötik össze. Kipróbálnád, milyen lehet itt élni? 

This spectacular image shows Kalsoy's epic northern tip, where the Kallur Lighthouse is located. The structure is just visible here

Kalsoy-sziget

Ez a kép szintén Kalsoyt, illetve a sziget legészakibb sarkát ábrázolja, ahol az epikus Kallur-világítótorony is látható. Bár a világítótorony struktúrája a képen elsőre nem, ill. alig kivehető, a középen lévő zöld területre nézve megpillanthatsz egy aprócska fehér pontot - az lesz a világítótorony! Ezen a linken keresztül szuper leírást találhatsz arról, hogyan juthatsz ide, mennyiért és mire is számíthatsz a túra kapcsán.  

Spectacular Sorvagsvatn lake, which loops around Vagar island 90ft above the sea

Sorvagsvatn-tó

A Feröer-szigetek (és a világ talán) egyik legszebb tava a Sorvagsvatn-tó, melynek különlegessége, hogy bár közvetlenül a tengerpart mellett fekszik, valójában mégis a tengerszint feletti 32 méteres magasságban helyezkedik el. A tó maga 6 kilométer hosszú, legnagyobb szélessége 800 méter, maximális mélysége pedig 59 méter (igen, egy része a tengerszint alatt van), mely miatt a szigetek legmélyebb tava. 

A view over jagged Tindholmur islet, west of Vagar, towards jaw-dropping Mykines - a Game of Thrones filming location that's home to a lonely lighthouse and a colony of puffins

Tindholmur-sziget

A Feröer-szigetek egyik legnyugatibb szigete Vágar mellett helyezkedik el, a kép hátsó részén pedig Mykines (a Trónok harca sorozat egyik népszerű helyszíne) helyezkedik el. A sziget magányát a turisták és a helyiek kevésbé szeretik, a legtöbbször a természetfotósok kedvelt helyszíne ez a terület, ahol bár két ház is található, mindegyik lakatlan. 

Az összeállításban szereplő képeket a brazil Henrique Murta készítette. Copyright © Henrique Murta

süti beállítások módosítása