Gretta

A világ legkülönlegesebb helyei - II. rész

2020. december 17. - Gretta

Misztikus sóföldek, jégbefagyott tájak és kiszáradt homoksivatagok is szerepelnek a világ legkülönlegesebb helyei között, melyek garantáltan ámulatba ejtenek mindenkit. Neked melyik a kedvenced? 

 

A cikksorozat további részei: 1. rész / 2. rész / 3. rész / 4. rész

Lappföld, Finnország

Finnország legészakibb régiójáról, Lappföldről eddig kevés szó esett a honlapon: maximum csak annyi, hogy itt a Joulupukinban lévő Mikulás-faluban található a világ egyik legkülönlegesebb postája, holott Lappföld a természeti szépségeiről is híres. A képen látható misztikusnak tűnő fenyőák például a télen átlagosnak mondható, nappali -13°C-os hőmérsékleten sem tudnak kiolvadni, ezért egészen áprilisig hasonló pompában tündökölnek. Az biztos, hogy ide jól be kell öltözni! 

Salar de Uyuni, Bolívia

Dél-Amerika tele van szebbnél szebb tájjal - az egyik legkülönlegesebb közülük a Salar de Uyuni nevet viselő sómező, mely egyben a világ legmagasabban fekvő és legnagyobb kiterjedésű sómezeje is. A 10 582 km²-es nagyságú "sómocsár" Bolívia délnyugati részén, a Chilei határ közelében fekszik, nehéz megközelíthetősége miatt pedig szerencsére még nem öntötték el a turisták. 

Bajkál-tó, Oroszország

A Szibériában található Bajkál-tó a világ legmélyebb (és nagy valószníűséggel legöregebb) tava: a világ teljes édesvízikészletének mintegy 23%-a itt található, ebben a 25 millió éves vízgyűjtő területen! A 560 000 km2-es nagyságú tó átlagmélysége 744 méter (!), helyenként pedig akár 79 kilométer hosszú is lehet a szélessége... Ugye, milyen csodálatos?

Skaftá-folyó, Izland

Izland déli részén, csaknem 115 kilométeren át, lávaföldek és vulkáni kőzeteken keresztül folydogál az Atlanti-óceánba ömlő Skaftá-folyó, melyet most egy drón által készített fotón mutatok meg nektek. Izland szigete egyébként tele van különlegesebbnél különlegesebb látványosságokkal, a Blue Lagoontól kezdve Jökulsárón gleccser lagúnáin át egészen a Strokkur gejzírig. Az biztos, hogy itt szebbnél szebb tájfotókat készíthet az, akinek van érzéke hozzá! 

Lençóis Maranhenses Nemzeti Park, Brazília

Bár brazilok büszkeségéről, a Lençóis Maranhenses Nemzeti Parkról egyszer már volt szó, muszáj volt beletennem ebbe az összeállításba is. Szóval hogy mit is látunk a képen? Lényegében egy 1500 kmnagyságú homoksivatagot, mely a helyi időjárásnak (na, meg persze a szomszédos Atlanti-óceánnak köszönhetően) itt-ott néha elönt a víz, kisebb-nagyobb tavacskákat, lagúnákat és folyómedreket létrehozva ezzel. A táj sosem állandó, mindig változik, ezért igazi élményt jelenthet a természetfotósoknak egy-egy itt eltöltött nap! 

Jüejacsüan-tó, Kína

Nagyjából 2000 éves a kínai Kumtag-sivatagban található félhold alakú tó, mely egy tündéri kis oázis mellett, hatalmas homokdűnék között fekszik. 1960-ban kb. 5 méter volt az átlagos mélysége, a '90-es végére viszont úgy apadni kezdett, hogy a kínaiak gondoltak egyet és mesterségesen feltöltötték. Azóta a tó mélysége fokozatosan nő, a kormány pedig úgy meglátta a benne rejlő turisztikai lehetőséget, hogy még egy Han stílusú pagodát is építettek köré. Az oázisnak egyébként nincsenek különösebb célja vagy praktikuma, egyszerűen jól néz ki és csak úgy vonzza az érdeklődőket. 

Mu Cang Chai rizsföldjei, Vietnám

Vietnám északi részén, a Phu Tra-hegy közelében fekszik a Mu Cang Chai körzete, ahol az ország legszebb rizsföldjei is láthatóak. A hely különlegessége folyamatosan változó szépségében rejlik, hiszen tavasszal a rizsföldek teljes pompájukban, zöld színben ragyognak; nyáron elkezdenek sárgulni; ősszel világossárga árnyalatban úszik az egész táj; télen pedig, a már learatott rizsföldeket vízzel töltik meg a helyiek, hogy az új szezonra készüljenek. Azt hiszem, ez az a hely, amit egyszer mindenkinek látnia kell az életében...

Waiotapu Thermal Wonderland, Új-Zéland

Nem, ez nem a Yellowstone, ez Új-Zéland északi szigetének, a North Islandnek az elsődleges turisztikai látványossága, a Waiotapu Thermal Wonderland - ami nagyjából annyit tesz magyarul, hogy a Waiotapu termál csodaországa. Talán nem nehéz kitalálni, hogy ez a hely főleg geotermikus medencékkel és különböző vulkáni jelenségekkel büszkélkedik. A képen a narancssárga színű Champagne Poolt láthatjuk, melyet a benne lévő magas szén-dioxid tartalom színezett meg. Egyébként nem ez az egyetlen csodaszép látnivalója a North Islandnek: a sziget legészakibb pontjánál lévő világítótorony ugyanis hasonló népszerűségnek örvend.

Retba-tó, Szenegál

Még egy narancssárga tó! Szenegál Dakar régiójában, Dakartól keletre, rögtön az Atlanti-óceán partjainál található a Retba-tó, mely magas sótartalmának köszönhetően szinte mindent fenntart a vizen. Fürödni nem ajánlott benne, hajókázni vagy kenuzni viszont szabadon lehet! Állatok, halak és más élőlények szintén nem tudnak boldogulni a tóban, csak az algák - nekik köszönhetjük többek között azt is, hogy néha rózsaszínűre, néha pedig egészen vöröses árnyalatúra színezik meg a tavat. Érdekesség, hogy ez az egyetlen pink/narancs/vörös színű tó Afrikában.

Wave, Arizona, USA

Bár Ausztráliának is van egy helyi "hullám" sziklája (a cikket megtekinthetitek ITT), most az amerikai változatot mutatom be nektek, ami olyan, mintha sziklává szilárdult hullámot ábrázolni - innen kapta a nevét is. A Wave nevet viselő homokkű Arizona és Utah határán található, megmászásához pedig egy külön szerencsejátékon kell indulni.... A turistáktól ugyanis félve védik a  helyet azért, mert a sok ember pillanatok alatt elkoptatná a hullámok csíkjait. Ha nevezni szeretnél a jövő évre, ITT teheted meg, napi 20 embert sorsolnak ki.  

Tudsz még olyan különelges tájat, ami még nem szerepelt a cikksorozatban? Írj emailt a gretta@gretta.hu email címre vagy kommentelj a cikk alján! Találjuk meg együtt a világ legkülönlegesebb helyeit! 

süti beállítások módosítása