Gretta

A világ legkülönlegesebb helyei - III. rész

2021. január 11. - Gretta

Dzsungelekben kanyargó titokzatos folyók, maja romok és csodálatos virágmezők is szerepelnek a világ legkülönleesebb helyei között, melyeket egyszer mindenkinek látnia kell. Nektek melyik a kedvencetek? 

 

A cikksorozat további részei: 1. rész / 2. rész / 3. rész / 4. rész

mendenhall-ice-caves.jpg

Mendenhall-gleccser, Alaszka, USA

Ha természeti csodát akarsz látni, jobb helyre nem is mehetnél az alaszkai Mendenhall-völgynél! Hogy miért? Egyrészt azért, mert az USA egyik legszebb államában található, másrészt azért, mert itt vannak azok a  föld alatti jégbarlangok is, melyek megfagyott, világító kékes-zöldes színekben ragyognak a Mendenhall-gleccser alatt. A barlangok csaknem 20 km hosszan húzódnak a gleccser alatt és a felmelegedés/olvadás miatt minden egyes nap változtatják a külsejüket. A barlangok meglátogatása igen veszélyes (csak teljes védőfelszerelésben lehet nekivágni a túrának és akkor csak képzett helyi vezetővel, de még így is csomó  elővigyázatossági protokollon át kell esni), ám a tudat, hogy előreláthatólag 25 éven belül minden jégbarlang vízzé válik, hihetetlenül különlegessé teszi ezt a már önmagában is gyönyörűséges helyet.

dji_0587-2_1200.jpg

Kelimutu, Indonézia

Ez nem photoshop: a való életben is ilyen színekkel büszkélkedik a Kelimutu vulkán három különböző krátertava - arra azonban a mai napig nincs 100%-ig elfogadott tudományos magyarázat, hogy színeiben miért tér el ennyire erősen a három tó. Sokak szerint a bennük lévő mangán és a vas mennyisége, valamint az oxidáció mértéke okoz ilyen erős színváltozást, mások szerint az aktív vulkán működése befolyásolja a krátertavak árnyalatát. A biztos választ tehát nem lehet tudni, az azonban biztos, hogy 2016 januárja és novembere között hat különböző színpárosításban lehetett látni ezeket a gyönyörűségeket! 

Amazonas, Brazília/Peru/Bolívia/Kolumbia/Ecuador

Dél-Amerika legvadregényesebb tájain, a világ legkalandosabb esőerdőjében kanyarog a majdnem 7000 kilométer (!) hosszú Amazonas, mely kb. 400 milliárd fának és a világ legkülönlegesebb állategyedeinek ad otthont. Hogy még néhány meglepő érdekességet mondjak róla: a Föld oxigéntartalmának csaknem 6%-a termelődik itt, az Amazonas (és az azt körülvevő Amazónia Nemzeti Park) növényeiből pedig a receptre kapható gyógyszerek csaknem 25%-át fejlesztették ki.  Már-már hihetetlen, nem?

Caracol, Belize

A maja romvárosok közül most nem a minden világjáró turista által meglátogatott mexikói Chichen Itzat hoztam el nektek (mert az már jócskán vesztett a varázsából), hanem a Belize nyugati részén található Caracolét, mely egy óriási, 79 km²-es területet foglal magában. Hogy miért szuper ez a hely? A maja romvárosokat már önmagában is egy hatalmas kultusz lengi körül, Caracol pedig egyike azon kevés területeknek, melyeket még nem leptek el a turisták. A hely legkülönlegesebb építménye minden bizonnyal a képen is látható 43 méter magas Caana (magyarra lefordítva kb. "égi palota"), ahol kb. 1500 éve a romváros királya is lakott. Az biztos, hogy a dzsungelre fantasztikus lehet onnan a kilátás!  

Óriások útja, Észak-Írország

Az Észak-Írországban található Óriások útja a világ legtitokzatosabb tájainak egyike, valamint Nagy-Britannia 10 legszebb UNESCO Világörökségi helyszíneinek egyike. Csaknem 60 millió évvel ezelőtt, egy vulkanikus erózió alkalmával, a talaj mélyén keletkeztek ezek a megszilárdult lávából álló bazaltoszlopok, melyek az évmilliók során egyre jobban láthatóvá váltak az időjárási viszontagságoknak, és persze a földfelszín folyamatos kopásának köszönhetően. Az oszlopok általában négy, öt és hatszögletűek, a legnagyobbak magassága pedig a 12 métert is elérheti. Hogy miért nevezik Óriások útjának? Azért, mert felülről nézve olyan látványt nyújtanak a sziklák, mintha csak egy óriási lábnyom lépett volna rájuk.

Callanishi állókövek, Skócia
A Stonehenge kisebb változatának is szokták becézni az Isle of Lewis szigeten található 13 óriási állókövet, melyet Kr. e 3000-ben, tehát kb. 5000 évvel ezelőtt emeltek. A mai napig nem létezik tudományos magyarázat arra, mi célt szolgáltak ezek az óriási sziklák - sokak szerint asztrológiai okokból állították őket fel, de több kriptát is találtak az elhagyatott romok közelében. Ha rám hallgatsz és elhagyatott misztikumra vágysz, inkább ezeket a köveket keresd fel a Stonehenge helyett!

Grand Canyon, USA

Az USA legszebb természeti nevezetességének megérdemelt helye van a világ legkülönlegesebb látványosságai között! Ez többek között egyedülálló és gyönyörű tájainak köszönhető, melyek kora a 2 milliárd évtől kezve (pl. Vishnu Schist-bázis) egészen a 260 millió évig (Kaibab Limestone) terjed - de mint a természet megannyi látványossága, a Grand Canyon is nap, mint nap, rétegről rétegre változtatja a külsejét. Azt hiszem, kevés ilyen csodás található a Földön.  

eemcad6wkaamlmj-1.jpg

Richat-struktúra, Mauritánia 

Na, ezt biztos nem fogjuk szabad szemmel látni! Ez a kör alakú képződmény Szahara mauritániai részén, Ouadane közelében helyezkedik el; felülről nézve úgy néz ki, mint egy szem; nagyjából pedig 50 kilométer az átmérője. Hatalmas nagysága miatt  az űrhajósok szuper tájékozódási pontja lett, de arra a mai napig nem jöttek rá a tudósok, hogy pontosan mitől is alakult ki: egyesek talajbesüppedésnek és eróziónak vélik, mások meteoritbecsapódásnak hiszik - az biztos, hogy egy különleges tudományos egység a mai napig vizsgálja keletkezésének okát.

untitled_design-31.jpg

Ruby-vízesés Tennessee, USA

Bár korábban már több csodás vízesést is bemutattam nektek, hasonlóról még nem volt szó a honlapon. A Ruby Falls ugyanis lényegében nem más, mint egy hatalmas föld alatti zuhatag (!) a Lookout Mountain hegy belsejében, Tennessee délkeleti részén, Chattanooga közelében. A 44 méteres vízesés úgy 200 millió évvel ezelőtt, mállás következtében keletkezett és egészen az 1920-as évekig el volt zárva a világ elől. Nevét a zuhatagot felfedező Leo Lambert kémikus feleségéről, Rubyról kapta.  Ugye mondanom sem kell, de azért egy ilyen vízesés elég egyedülálló a nagyvilágban: az USA-ban például csak ez az egy ilyen nevezetesség van, ezért mindenképpen érdemes meglátogatnod, ha a környéken jársz! 

Mosquito Bay, Puerto Rico

Végül, de nem utolsósorban következzen a világ egyik legegzotikusabb helye, a Puerto Rico-i Vieques-szigete, melynek keleti partján mesés biolumineszcencia tanúi lehetünk. A csodálatos kékes-zöldes fényt a páncélos ostoros algát bocsátják ki a luciferin-luciferáz reakció következtében. (Ez röviden zsákmányszerzési reakciót jelent.) A világon jelenleg csak hat helyen történik hasonló biolumineszcencia: a Mosquito Bayen lévő pedig messze a legfényesebb mint közül - emiatt a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült a képen látható jelenség. Nektek hogy tetszik? 

süti beállítások módosítása