Gretta

Így épülnek Szaúd-Arábia új szigetei

2021. április 12. - Gretta

Szaúd-Arábia szomszédjához, az Egyesült Arab Emírségekhez hasonlóan mesterséges szigetekkel kívánja fellángoltatni az ország turizmusát - ráadásul sokkal nagyobb tervet dolgoztak ki a Dubaiban lévő Világ-szigetekhez képest. Nézzük is meg a terveket!

kepernyofelvetel_285.png

A "Coral Bloom" (azaz korallvirágzás) nevet viselő terv nem a Perzsa-öbölben, hanem a Vörös-tenger szélén fog elhelyezkedni és előreláthatólag pár éven belül el fog készülni - legalábbis a Foster + Partner brit építészei szerint, akik az egész projektért felelősek. Állításuk szerint már 2022 végén fogunk tudni itt nyaralni, 2023 decemberére pedig nem kevesebb, mint 12 szálloda közül fogunk tudni válogatni, ha itt kívánjuk tölteni a vakációnkat. 

kepernyofelvetel_284.png

Merthogy az egész létesítmény igazából egy hatalmas turista paradicsom lesz, 50 új resorttal, 22 db hatalmas szigettel (és 90 db mini változattal), golfpályákkal és minden ultraluxi dologgal, amit el lehet képzelni. A mesterséges szigetekhez kellő földet és homokot egyébként az ország túloldaláról vonja el Szaúd-Arábia, a terv pedig azt sugallja, hogy egy olyan birodalmat akarnak kiépíteni, amivel versenyre kelhetnek Dubai népszerűségével. Nos, nem lesz könnyű dolguk, de azért lássuk, mit is ígérnek!

kepernyofelvetel_286.png

A projekt egyetlen nagy sziget köré fog csoportosulni, ami nem más, mint a mesterséges, delfinalakú Shurayah-sziget (ez még építés alatt áll, még a Google Maps sem találta meg). A sziget amolyan turisztikai központként fog szolgálni: itt lesz a nemzetközi repülőtér és a nemzetközi kikötő, egy dűnés sivatag, egy természeti rezervátum pár túraútvonallal (?), egy mesterséges barlang, egy búvárközponttal rendelkező korallzátony (ezt mondjuk nem tudom hogyan fogják kialakítani), a környező szigeten dolgozók helyi kis faluja, éttermek sokasága, egy golfpálya, valamint 11 darab luxuskategóriás hotel. A képen ebből nem látszik túl sok minden, na de mindegy.

kepernyofelvetel_288.png

A szállodák állítólag a lehető legkönnyebb és legkörnyezetkímélőbb megoldásokkal fognak megépülni, valamint működni is: minden napelemekről és szélerőművek segítségével teremtett energiáról fog menni, kevés hőt fognak kibocsátani és úgy all-in-all a világ legtrendibb, legmodernebb resortjai lesznek.... Mondjuk kapnának is a fejükre, ha mást állítanának.

kepernyofelvetel_289.png

A tervek szerint lesznek olyan szállodák, melyek körül hatalmas tengeri élet lesz: rengeteg tengeri élőlényt kívánnak betelepíteni, kérdés, hogy ez mennyire fog keretek között zajlni. Mert én ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy a Bahamákon lévő Atlantisban - lesz egy nagy rezervátum, ahol kedvükre úszkálhatnak az állatok, de azért el lesznek kerítve, messze a természetes élőhelyükről. Kizártnak tartom, hogy ez a projekt ne borítaná fel a tengeri élővilágot, de...

kepernyofelvetel_287.png

... az építészek és a tengerbiológusok szerint 2040-re 30%-kal nőni fog a helyi korallzátonyok mennyisége és minősége. Fogalmam sincs, hogyan jutottak erre a számra, hiszen minél inkább be van építve egy hely, annál inkább eltűnik a természet, de hát végül is nem én vagyok a tengerbiológus.

kepernyofelvetel_290.png

Egy szó, mint szász: pár éven belül több, mint 8000 szállodaszoba lesz itt, kb. 1300 luxusvillával és magánszigettel, a befektetők és az ingatlanosok pedig már most áramlanak Szaúd-Arábiába, hiszen Dubai példáját véve egy kész kis aranytojást tojó birodalom lesz itt. Mit gondoltok róla?  

süti beállítások módosítása