Gretta

Bali 10 legexkluzívabb szállodája

2021. április 17. - Gretta

Egzotikus dzsungelek, pálmafák, privát strandok, mesés kilátások és a világ legszebb medencéi is sorra csábítják a Balira kívánkozó luxusutazókat, akik jobbnál jobb szállodák közül válogathatnak a vakációik alatt. Most összegyűjtöttem nektek a 10 legexkluzívabbat, melyek a luxus legmagasabb fokát kínálják a vendégeiknek. 

Viceroy Bali

A világ egyik legszebb medencéjével rendelkező Viceroy Bali a Királyok völgyében (Kings of Valley), a turisták által kedvelt Ubud külső részén fekszik és a Petanu folyóra néz rá. Bár maga a szálloda a reptértől csupán egy órás autóútra található, azok, akik nem szeretik kocsikázással tölteni az idejüket, helikopterrel is jöhetnek egyenesen a repülőtértől - akkor ugyanis csak 12 percet vesz igénybe az utazás.

Talán (ebből is) következhet, hogy ez a szálloda főleg a kényelmes turisták részére lett kitalálva, akik szeretik a wellnesst, a pihit, a kényeztető masszázsokat és hébe-hóba egy-egy exkluzívan megszervezett privát fakultatív programra is elmennek. A dubaji Atlantis szállodához hasonlóan a Viceroy Bali is egy igazi destination-hotel: annyira szuper, hogy akinek nincs igénye rá, annak tulajdonképpen el se kell hagynia magát a szállodát! De miért is menne valaki ezért Balira? Na, az már más kérdés!

De térjünk is vissza a szállodához! A Viceroy Bali egy 25 db, öt különböző kategóriás privát villából álló resort - tehát nem egy hatalmas tömbszálló, hanem egy félig-meddig elszeparált luxushotel, ahol a személyzet (és maguk a tulajok is) élnek, így biztosítva a tökéletes kiszolgálást és a diszkréciót. Mert arra van ám igény! A legtöbb vendég itt focista, híres sportoló, celeb, milliárdos üzletember stb., akik azért jönnek ide, hogy kiszakadjanak a valóságból és a legnagyobb nyugiban töltődjenek fel.

A hotel spája, a Lembah Spa (ami a fő képen látható medencének is otthont ad) egészen elképesztő, de a szálloda egyik éttermét, a Cascade Restaurant-ot is az egyik legjobb indonéz helynek tartják -  15 méteres gyönyörű invisible medencéről pedig ne is beszéljünk! A luxusnak viszont ára van, nem is kevés: egy éjszaka 160 ezer forinttól kezdődik, ami sok, ha beleszámítjuk azt is, hogy a közelben már napi 5000 forintért is kínálnak kétcsillagos szállásokat.

Four Seasons Resort Bali at Sayan

Ubud településének másik felén, az Ayung-folyó közvetlen közelében található a Four Seasons intim, mindössze 60 vendégszobás Sayan resortja, mely a Viceroy Balihoz hasonlóan igazi egzotikumnak számít a környéken - talán nem is csoda, de exkluzivitása ellenére hatalmas népszerűségnek örvend! 

A hét hektáros zöldellő területtel büszkélkedő "butikszerű" szálloda fő épülete (és kétemeletes tavi medencéje) tökéletesen beleolvad a környezetbe, akárcsak a fő étterme (mely egyszerre csupán 30 főt képes befogadni), valamint különleges Sacred River Spája. Utóbbit úgy alakították ki, hogy a dzsungel természetes fényein és zajain kívül abszolút semmilyen külső hatás ne tudja érni az itt pihenő vendégeket - talán pont ez az oka annak, hogy a kezelőhelyiségeket viszonylag elszeparáltan találhatjuk, távol a vendégszállásoktól.

Ha már pedig szó esett a szállásokról: 18 db lakosztály található a Four Seasons Resort főépületében, 42 db  bungaló stílusú villa pedig elszórtan helyezkedik el a resort zöld területén belül - utóbbiak közül némelyik az étteremhez és a spához közel, némelyik (értsd: az igazán exkluzívak) viszont az épületektől távol, golfkocsival kb. pár perces útra helyezkednek a dzsungel szívében. 

Fontos lehet tudni, hogy itt csak a villákhoz járnak medencék és kinti zuhanyzók, a lakosztályokhoz "csak" egy-egy erkély ill. terasz tartozik. Azért mondjuk az sem rossz! Az árak tipikus Four Seasons-pénztárcákhoz igazodnak: 250 ezer forinttól kezdődik itt egy éjszaka, a 3-szobás Royal Villa pedig két millió forinttól bérelhető ki. Ez azért igencsak drágának számít ezen a szigeten.

Fivelements Retreat Bali

Kezdjük is azzal, hogy ez a szállás egy kicsit kilóg a többi közül, mert nem kimondottan szálloda, a resortok közé pedig abszolút nem lehetne sorolni. A Fivelemets Retreat Bali egy több díjjal is jutalmazott, környezettudatos wellness ökolétesítmény, ahol a világ legromantikusabb dzsungelvillát lehet kibérelni. Szóval ezért került be az összeállításba.

Maga a retreat Ubudtól pár kilométerre délre, Banjargade települénél, az Ayung-folyó mellett található - meglepő, de létesítmény dzsungeli környezetéből kilépve rengeteg kis boltot, bevásárlóközpontot és több ékszerboltot is találhatunk a közelben. A szállások tekintetében a fő képen látható Riverfront lakosztály a legolcsóbb - éjszakánként 50 ezer forintba kerül -, bár szerintem ez a legjobb is. Vannak még hiper-szuper infinity medencével ellátott bungalók is, de szerintem olyanokat máshol is könnyen lehet találni, míg ilyen romantikus favillákat nem. 

A szállodának csak egy étterme van, ami vegetáriánus (azaz húsféléket és állati eredetű ételeket nem szolgálnak fel) - ez sokaknak lehet pozitívum és negatívum is. Feltöltődésre, pihentető masszázsokra, romantikázásra tökéletes lehet ez a szállás, de az összeállításban szereplő többi hotelhez képest azért jóval kevesebb szolgáltatást és programlehetőséget kínál. 

Hanging Gardens of Bali

Szintén az Ayung-folyó mellett helyezkedik el, igaz északi irányba kb. 10 kilométerre Ubud településétől a 2003-ban nyílt Hanging Gardens of Bali. A szálloda elképesztően gyönyörű központi medencéiről vált híressé, melyeket a Condé Nast Traveller, a National Geographic és még egy csomó más utazási portál is díjazott már. Ez mondjuk nem is csoda, mert a mesés infinity poolokban időzve olyan érzése támad az embernek, mintha csak a trópusi pálmafák tetején lebegne...

Most viszont beszéljünk egy kicsit magáról a szállodáról! A Hanging Gardens of Bali 44 darab privát medencés villával (beleértve egy öt lakosztályos, tízfős Hidden Palace nevű dzsungelpalotával) büszkélkedik, melyek mindegyike modern balinéz stílusban, a feng-sui szabályai szerint lett berendezve. A vendégeknek lehet itt kérni minden extrát: ágyba reggelit, rózsaszirmos habfürdőket, romantikus vacsorákat a teraszon, az exkluzív lánykérésekről/esküvői szolgáltatásokról nem is beszélve - egy negatívuma viszont mindenképpen van a szállodának, az pedig a lépcsők.

A Hanging Gardens of Bali egy hegyoldalra épült rá 45°-ban, ami azt jelenti, hogy a főépülethez (na meg persze az elképesztő panorámával rendelkező étteremhez és a kijárathoz) több, mint 100 lépcsőfokot kell gyalogolnia annak, aki a lenti villák egyikében száll meg. Ezt a képeken láthatjátok is. Persze, van itt egy kis hegyi sikló/lift, de abba csak pár ember fér bele és akkor sem túl kényelmes. Szóval lehet lépcsőzni/gyalogolni bőven annak, akinek kilométer hiánya van, de nem biztos, hogy egy ilyen élményért mindenki több százezreket fizetne naponta. Ilyesmi mondjuk a Viceroy-nál és a Four Seasonsnél vagy egy akármilyen nagy szállodaláncnál nem fordulhatna elő. De hogy mennyi is az annyi ezért az élményért? Éjszakánként minimum 180 ezer forint. 

Mandapa, a Ritz-Carlton Reserve

Ubudtól északra, a Sangeh majomerdő közelében található a Ritz-Carlton butikszerű Reserve szállodája, melynek balinéz 'Mandapa' neve a helyi templomokra utal. Mi tagadás, a szálloda külseje tényleg egy gyönyörű templomra hasonlít: szinte az egész helyet úgy alakították ki, hogy egy luxuskategóriás dzsungel-szentélyhez hasonlítson - jelentsen ez bármit is.

A Mandapa 35 luxuslakosztályt és 25 privát medencés villát kínál a vendégeknek, melyek ázsiai ihletésű berendezését a Design Wilkes tervezte meg. Érdekesség lehet az is, hogy minden szobát egyedi és eredeti balinéz falfestmények díszítenek, melyeket helyi művészek alkottak meg. Szintén extrának számít a Mandapa Spa ( mely világviszonylatban is elismert wellness részlegneg számít), a szálloda négy szuper étterme, valamint a hotel Dining Beyond szolgáltatása is (ez lényegében azt jelenti, hogy előző nap ki lehet választani hol szeretnénk fogyasztani a következő napi étkezéseinket. Mindezt teljesen bérmentve).

Az árak 260 ezertől kezdődnek, a legexkluzívabb villa pedig a 3-hálószobás, privát medencés Mandapa Pool Villa, mely 1 millió forintba kerül éjszakánként.

AYANA Resort & Spa

Festői és hihetetlenül gyönyörű környezetben, Bali egyik legszebb részén, a Bukit-félszigeten, a délen található Jimbaran Bay-tól mindössze 15 perces kocsikázásra található az AYANA Resort & Spa 90 hektáros magánbirtoka, melyhez természetesen privát tengerpartok, sziklaszirteken meghúzódó álomvillák, és csodálatos infinity poolok is társulnak.

A szálloda hatalmas méretei ellenére rendkívül zárt és elszigetelt, lényegében semmi sincs a közelében: tipikus destination hotel, szinte ki se kell mozdulnia annak, aki csak lazulni szeretne - ez sokaknak lehet előny és hátrány is. Az AYANA-t azok számára találtak ki, akik el akarnak szakadni a mindennapi stressztől egy paradicsomi környezetben: a birtok ugyanis akkora, hogy simán lehet szigetköröket futni, nagyokat sétálni, tengerpartozni, kirándulni és még egy csomó minden mást csinálni magán a szállodán belül, ami szerintem szuper!

Külön jó hír, hogy itt az étkezésen sem kell sokat gyalogni: egy halom étterem van a szállodán belül a japán konyhától, a mediterrán ízvilágon és a hamisíthatatlan amerikai kajákon át egészen az ínyenc fogásokat tálalókig - mindezek mellett pedig Bali egyik legromantikusabb helye, a 880 fős Rock Bar Bali at AYANA is itt található meg. Fontos még megemlítenem a díjnyertes, 53 (!) kezelőhelyiséges Thermes Marins Bali Spát, a szálloda saját Scenography főzőiskoláját, az ingyenes shuttle buszt Jimbaran strandjára, a szálloda területén lévő 12 medencét és a fehérhomokos magánstrandot is. És akkor még nem is beszéltem a szobákról. 

290 szoba és lakosztály, valamint villa található az AYANA-n belül, melyek rendkívül ízlésesen és otthonosan, csupa-csupa meleg és természetes színnel lettek berendezve. Balis luxusszállodák ár-érték arányaihoz viszonyítva egyébként kifejezetten jó ez a szálloda: már 70 ezer forinttól is lehet itt bérelni szobát, az exkluzív medencés villa lakosztályok pedig 100 ezer forinttól kezdődnek. A legexkluzívabb szállás a resortban? Két fő részére minden bizonnyal az óceánfronti hegyi medencés villa (napi 300 ezer forintért), de 9 főre is kínálnak villát (AYANA Villa) két millió forintért.

Six Senses Uluwatu

Az Uluwatu strandtól 5 kilométerre, Bali legdélebbi részén, a Bukit-félszigeten található a 2018-ban nyílt Six Senses Uluwatu, mely privát tengerpartot nem, elképesztő óceáni kilátást és elnöki kiszolgálást viszont annál inkább kínál. 

A szálloda híres az "ökotudatosságáról": az épület alapjait például az itt kivágott fákból építették meg, a személyzet mind helyi dolgozó, a tetőket pedig olyan szellősen építették meg, hogy tulajdonképpen a légkondicionálót sem kell bekapcsolni. Ez mondjuk nem azt jelenti, hogy nincs is, hanem azt, hogy a Six Senses legalább tesz valamit a környezetért. Legalábbis ez áll az honlapjukon. 

A Six Senses Uluwatu nyolc különböző kategóriás szobát és lakosztályt kínál a vendégeknek: a legegyszerűbb 190 ezer forinttól kezdődik éjszakánként, a medencés lakosztályokért már 230 ezer forintot kell kifizetni, az nyolc személyt elszálllásoni képes elnöki villa pedig 2 millió forintért lehet a miénk.  

Bvlgari Resort Bali

Rögtön a Six Senses Uluwatu mellett helyezkedik el a Bvlgari szállodalánc minden extrával teli hotelje, melybe belépve olyan érzése támad az embernek, mintha egy ultraluxus álomvilágban lenne... Nézzétek meg a képeket és meg fogjátok érteni, hogy miről beszélek!

A 150 méteres tengerszint feletti magasságban lévő resort viszonylag kicsinek számít, hiszen "csak" 59  lakosztállyal és 5 rezidenciával rendelkezik - ám ezek a szállások annyira exkluzívak és tágasak, hogy ez abszolút nem von le az értékéből, sőt! Szerintem még fokozza is az exkluzivitását. A Bvlgari Resort berendezéseit az olasz Antonio Citterio-Patricia Viel rendezte be (mint mindig), aki tradicionális balinéz elemeket kombinált modern és letisztult hangulatvilággal - az eredmény pedig bámulatos lett!

A resortnak van több étterme, két Bvlgari boltja és egy fantasztikus spája is, mely főleg a páros masszázsáról híres  (állítólag a Body Experience nevű masszázsélmény alatt két masszőr jut egy emberre). Bár maga a létesítmény a magasban helyezkedik el, egy modern kis lifttel a szálloda 3. kilométeres privát homokos strandjához is könnyen le lehet jutni. 

Az aktív programokat kedvelőknek jó hír lehet az is, hogy a Pura Luhur Uluwatu templom csak 10 perces kocsikázásra van innét, szóval aki akarja, az akár minden egyes nap meglátogathatja ezt a mesés kilátással rendelkező építményt.

A szálloda egyébként Bali egyik legnépszerűbb luxuskategóriás esküvői helyszínét is biztosítja: a resort egyik óceánra néző tavimedencéjének a közepére ugyanis építettek egy félig-meddig átlátszó színpadot, amitől olyan látványt nyújt az egész rendezvény, mintha csak a semmi közepén lebegnének az emberek. Tényleg csodálatos, nézzétek meg a galériában a képeket!  

Anantara Seminyak Bali Resort

A Bvlgari hoteljével ellentétben nem mindenki vágyik egy eldugott, teljesen különálló, már-már érintetlen környezetben lévő nyaralásra. Valaki olyan tengerparton szeretné tölteni a vakációját mint a Hawaiin lévő Waikiki vagy a Miamiban lévő South Beach. Nos, ez a szálloda nekik való!

Az összeállításban szereplő szállások közül abszolút kiemelkedik az Anantara Seminyak, mert ez az egyetlen luxuskategóriás szálloda, ami (az éjszakánként 50 ezer forintos kezdőárával olcsó és) közvetlenül a tengerparton foglal helyet. Úgy is mondhatjuk, hogy hiánykategóriát pótol ez a hely. Na de nézzünk is körbe benne!

Itt nincsenek beach villák: a hatemeletes szálloda "csupán" 59 darab jakuzzis lakosztállyal, egy három férőhelyes  penthouse-szal, egy rooftop étteremmel, valamint egy négy kezelőhelyiséges spával büszkélkedik. A szörfösök és a fiatalok imádják ezt a helyet, sok tengerparti bár és étterem van errefelé, szóval a nyugis pihenést és a romantikát előnyben részesítő nászutasok inkább ne ide jöjjenek. 

Amankila

Bali csendesebb, keleti részén, Manggis településének közelében, a Mount Agung vulkán mellett fekszik az Aman szállodalánc egyik legszebb balinéz szállodája, az Amankila, mely mesés elhelyezkedése miatt Lombok szigetére néz rá.  A szálloda rendkívül intim, csupán 34 strandvillára hajazó lakosztálya van (melyekből 9 privát medencével is büszkélkedik) - azok viszont csak úgy sugározzák magukból a nyugalmat és a békességet. Tényleg gyönyörűek!

Az Amankilát tervező Ed Tuttle a szobák tökéletes kivitelezésén túl a szálloda külsejére is nagy hangsúlyt fektetett: legalábbis ezt gondolom én, hiszen a központi részen található három darab lépcsőzetes elrendezésű infinity pool rendkívül megkapó látványt nyújt. Részletesebben ebben a cikkemben olvashatsz még a szállodáról. És hogy mennyibe kerül itt egy éjszaka? Egy alap villa 160 ezer forinttól kezdődik, a legmenőbb (két hálószobás és 660 m²-es) Amankila lakosztály pedig kicsivel több, mint 1 millió forintba kerül éjszakánként. 

Az összeállítás szubjektív, ezért tapasztalataitokat, véleményeiteket várom kommentben. A cikket nem szponzorálta senki (sajnos). All Photos All Rights Reserved. Copyright © Viceroy, Four Seasons, Fivelements, Hanging Gardens, Ritz-Carlton, Ayana, Six Senses, Bvlgari, Anantara, AMAN

—————————————————————————————————————————————

   'A világ legexkluzívabb szállodái' című cikksorozat további összeállításai:

 

 ————————————————————————————————————————————— 

 

süti beállítások módosítása