Gretta

A világ 10 legegzotikusabb helye

2018. február 12. - Gretta

Pálmafák, tengerpart, napsütés - ki ne vágyna ilyen helyre ebben a rossz időben? A következőkben a világ legegzotikusabb szigeteit mutatom be nektek, melyekkel még a képernyőn keresztül sem lehet betelni! Nektek melyik a kedvencetek? 

sunset-1680x1035.jpg© Waldorf Astoria Grand Waiela

1. Maui, Hawaii

A világ egyik leghíresebb szörfparadicsoma - mintegy 195 kilométernyi stranddal -, ahol szinte minden pillanatban új természeti látványosságokba botolhatunk. Az utazási portálok szerint a legfantasztikusabb élményt a bambuszerdőkben tett séta, a tengerpartok megcsodálása, valamint a (várhatóan 200 éven belül újra kitörő) Haleakala vulkán meglátogatása adja, mely a világ egyik legnagyobb vulkánja. Mindezek mellett még azt is érdemes megemlíteni, hogy az idő tökéletes: télen 24°, nyáron pedig 28° az átlaghőmérséklet. Egyébként itt található a világ egyik legszebb fekete homokos strandja, a Honokalani Beach is, tehát azt se hagyjátok ki, ha a közelben jártok! 

1_23.jpg© Travel + Leisure

2. Puerto Rico

A karibi szigetek kiemelkedő tagja: többek között itt található az El Yunque esőerdő, a világ egyik legjobbjának tartott Flamenco Beach, valamint a világ egyik legkülönlegesebb helyének tartott Mosquito Bay is, mely a varázslatos biolumineszcenciájáról (vagyis a világító páncélos ostorosairól) vált híressé. A képen egyébként Puerto Rico egyik legjobb strandját, a 2 kilométeres Bahia Beach-et láthatjátok.

5_10.jpg© Secret Escapes

3. Fuerteventura, Kanári-szigetek

A térség legérdekesebb szigete a végtelen strandjaival, valamint a száraz és vad félsivatagjaival együtt, hiszen a Kanári-szigetek közül Fuerteventura fekszik a legközelebb Afrikához. 2009-ben az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította az egész szigetet, illetve a teljes tengeri élővilágot, ahol bálnák, delfinek és teknősök is megtalálhatóak - utóbbiak ráadásul a strandokon teszik le a tojásaikat. A teljes növénytakaró hiánya ne tántorítson el egy természetkedvelőt sem, hiszen itt aztán bőven van látnivaló - a Jandia Natural Park például 15 ezer hektáron terül el.

531502_sea_island_seychelles_3008x2000_www_gde-fon_com.jpg© Shutterstock

4. Seychelle-szigetek

Igazi édenkerti hangulatot áraszt: minden fotó, amit Praslin, La Digue és Mahé szigetekről látok egészen álomszerű! A Seychelle-szigetek gazdag és változatos természeti csodákkal kápráztatnak el: 80%-át például a mai napig erdők borítják, a szigetek 42%-a természetileg is védett területnek van nyilvánítva, ráadásul több, mint 250 fajta különleges madár él ezeken a csodás tájakon. Mindezekkel ellentétben az utazási szavazásokon rendszerint alul marad a Maldív-szigetekkel szemben, melynek okára a mai napig nem jöttem rá. Szerintetek miért?

181321742.jpg© St Regis Bora Bora Resort

5. Francia Polinézia

A világ legszebb (és legdrágább) szigetei, Bora Bora és Tahiti is itt találhatóak, melyek a Föld másik felén, mindentől távol fekszenek - főként ezért és a "luxus" élmények zálogáért vannak itt aranyárban az olyan egyszerű, mindennapi dolgok is, mint például palackozott ásványvizek. Nyáron +11, télen +12 az időeltolódás, de a TripAdvisor-os vélemények szerint tényleg ez a világ egyik legszebb helye, ahol a valóság sokkal gyönyörűbb, mint azt gondolnánk. A  pozitív ajánlások mellett még az is érdekes lehet, hogy Hawaii-hoz képest sokkal kevesebb a turista, igaz, itt nincs is annyi érdekes látnivaló.

854949.jpg© Easy Voyage

6. Yucatán-félsziget, Mexikó

A Yucatán-ra leginkább az amerikai gazdag tinik játszóterén, Cancún-on keresztül juthatunk el, de nem egy lustálkodásra és napozásra való hely ez: annyi itt a különleges látnivaló, hogy egy nyaralás alkalmával végezni sem fogsz vele! Többek között itt vannak a maja civilizáció romjai (Chichen Itza, Kukulcan Pyramid, Uxmal temploma stb.), a világon egyedülálló cenoték (kútszerú természetes képződmények, ahol fürödni is lehet), ökoparkok és még sorolhatnám.  A TripAdvisor-os vélemények szerint a Chichen Itza is egy olyan nevezetesség, amiben csalódni fogsz - ugyanis, annyi itt a turista és az épületet fotózó hatalmas objektív, hogy nem lehet élvezni a rom szépségét.

4_14.jpg© Rough Guides

7. Koh Rong Samloem sziget, Kambodzsa 

Koh Rong Samloem (magyarul sokszor Rongszanlöm) kis szigete mindössze 9 km hosszú és 5 km széles - utak a nem nagyon vannak rajta, minden nagyon nyugis, kevés a turista (a legtöbben inkább a közeli thai szigetekre mennek), bár a híres Full Moon partik egy közeli szigeten, Koh Rong-on szoktak zajlani, ahová könnyen el lehet jutni ferry-vel. Samloem két legjobb strandja a képen is látható, 3 kilométeres Saracen Bay és a sárga homokos Lazy Beach, melyek fantasztikusan néznek ki. Őszintén szólva, fogalmam sem volt róla, hogy Kambodzsának ilyen elképesztő strandjai vannak, amíg meg nem láttam egy képes összeállítást a Condé Nast Traveller egyik számában, pár nappal ezelőtt. 

1_22.jpg© Islands

8. Whitsunday-szigetek, Ausztrália

Már régóta szerettem volna írni a Nagy Korallzátony körzetében fekvő Whitsunday-szigetekről, melyekről a legtöbben nem is hallottak, pedig az ausztráloknál ez az egyik legnagyobb turisztikai célpont évi félmilliós látogatóval. A szigetet James Cook kapitány keresztelte el "Pünkösd vasárnapja" névvel, még a 18. század végén, mert úgy hitte, ekkor lépte át a csodálatos táj határait. A 74 Whitsunday sziget legtöbbje vad, természetvédelmii terület, nyolc viszont tele van all inclusive szállásokkal. A szigeteken való legnépszerűbb program a krokodilles, ugyanis itt találhatóak a világ legnagyobb krokijai, amik akár 8 (!) méteresre is megnőhetnek.

2_23.jpg© Shutterstock

9. Fiji-szigetek

Új-Zélandtól 2000 kilométerre található a 300 darab szigetből álló "Paradicsom", melynek szinte mindegyik szigetét korallzátony veszi körül - Fiji tehát különösen népszerű a búvárkodók körében.  Érdekesség, hogy a denevér az egyetlen itt született szárazföldi emlős, de kb. 100-különféle madár is él a szigeteken. Francia Polinéziához hasonlóan leginkább nászutasoknak és luxusutazóknak lett kitalálva az itteni turizmus, ahová egy egyhetes nyaralás simán felér egy összkomfortos autó árával. Példának felhozhatnám azt magánszigeten lévő mesés luxushotelt, ahol anno Vilmos herceg és Katalin hercegnő töltötte a nászútját...

3_16.jpg© Pioneer Expeditions

10. Madagaszkár

Ha máshonnan nem, a rajzfilmekből kicsinek-nagynak ismerős lehet ez a szigetország, mely Afrika délkeleti partjainál található, a leginkább pedig a csak ott élő Baobab fák miatt vonzza a turistákat. Az UNESCO-nak több védett területe is van Madagaszkáron: az Atsinana esőerdő, a Kék Domb, valamint a Tsingy de Bemaraha nemzeti park, mely még a képekről nézve is félelmetesen különleges. Negatívum, hogy itt nincs sok turista, az infrastruktúra fejletlen, jó ételekhez nehezen lehet hozzájutni, a repülőjegyek árai pedig mindig drágák, mert nincs nagy verseny a szigeten.

süti beállítások módosítása