Gretta

A világ 50 legszebb szigete

2019. október 16. - Gretta

Pálmafák, mesés tengerpartok és elképesztő panorámák - bemutatom nektek a Föld leggyönyörűbb szigeteit, melyekre pillantva legszívesebben azonnal egy nagy világkörüli út indulnánk ... Te melyik szigettel kezdenéd?

A tavaly publikált "A világ 10 legszebb magánszigete" című írásom rendkívül nagy népszerűségnek örvendett, ezért idén nem kis vállalkozásba kezdtem: úgy döntöttem, hogy összegyűjtöm és pár mondatban bemutatom nektek a Föld 50 legmesésebb szigetét. Szerencsére egy kis segítségem is volt: a Big 7 Travel utazási oldal ugyanis olvasói szavazatok alapján már korábban listázta az általatok legszebbnek vélt szigeteket. Mit gondoltok, melyek lettek a legnépszerűbbek? Annyit segítek, hogy a legtöbb szavatot kapó TOP 10-es mezőnybe négy európai sziget is bekerült...

con-dao-vietnam-sunrise-at-sixsenses-con-dao-1024x683.jpg© Six Senses Con Dao

50. Con Son-sziget, Vietnám
A világ másik felén lévő Con Dao szigetcsoport legnagyobbik tagja, a Con Son-sziget 45 perces repülőútra fekszik Ho Si Minh-városától és a világ egyik legimpozánsabb szállodájának, a Six Senses Con Dao-nak ad otthont. Az biztos, hogy itt meg lehet feledkezni a mindennapokról...
mallorca.jpeg© locationscout
49. Mallorca
Nem titok, hogy nekem Mallorca az egyik kedvenc helyem a világon! A képen látható Mirador Es Colomer kilátó a sziget északi felén található, a naplemente pedig különösen csodás látványt nyújt. A szigetről készített beszámolóimat és útleírásaimat ITT megtalálhatjátok.
palafitos-in-castro-chiloe-island-chile.jpg© vivid travel

48. Chiloé-sziget, Chile

Chile szárazföldi részétől mindössze 30 perces kompútra fekszik Dél-Amerika második legnagyobb szigete, mégis olyan, mintha egy teljesen más világba lépnénk. Leghíresebb ismertetőjele a part körül álló palafitók (cölöpökön álló színes házak), valamint 16 fatemplomja, melyek az UNESCO Világörökség részei.

paros-island-1280x853.jpg© holidaysunparos

47. Paros, Görögország

Az idén nyáron megjelent "Görögország 10 legszebb szigete" című írásom után rengeteg levelet kaptam arról, Paros miért nem került be az összeállításba. Sajnos erre csak annyit tudtam mondani, hogy annyi csodás hely van Görögországban, hogy lehetetlenség lenne mindet bemutatni... Paros viszont most itt van és rendkívül könnyen megközelíthető Mykonosról! Mindenképpen érdemes meglátogatni, ha arra járnál.

qh0vb2n.jpg© reddit

46. St Lucia

Nagy-nagy vágyam ide eljutni! Először 2012-ben figyeltem fel rá, azóta pedig folyamatosan olvasgatok róla... St. Lucia a Karib-térségben, a Kis Antillák között helyezkedik el, Barbadostól északnyugatra, Martinique-tól pedig délre. Bár strandjai nem fehérhomokosak, hegyekkel és mély völgyekkel teli tájai elképesztő panorámát biztosítanak az ott nyaralóknak.

oland.jpg© scanbird

45. Öland, Svédország

Svédország második legnagyobb szigete a Balti-tengeren fekszik, a szárazfölddel pedig az Ölandi híd köti össze. A régészeti kutatások alapján már 8000 éve is lakott volt, ezért főleg a történelem és régiségkedvelő turisták kedvelt úticélja. Hogy miért került be a listába? Valószínűleg túl sok svéd szavazott rá. 

trinidad-tobago6-3989840061.jpg© USA Today

44. Tobago, Trinidad és Tobago

A Karib-térség déli részén található Trinidad és Tobago egyik fő szigete, mely a Robinson Crusoe című regényt is inspirálta. Tobago tényleg igazi kincses sziget, ugyanis tele van korallzátonyokkal, fehérhomokos tengerpartokkal, esőerdőkkel és pálmafákkal - a leginkább a Dominikai Köztársasághoz tudnám hasonlítani, parányi változatban.

beaches-formentera-els-pujols-beach-in-formentera-island-mediterranean-sea-spain-572-cbb9.jpg© Telegraph

43. Formentera, Spanyolország

A Baleár-szigetek legkisebb tagja, melyet csak hajóval lehet megközelíteni: Ibiza déli részétől például csak 6 kilométerre (!) található. Mesés tengerpartokkal rendelkezik és közel sem olyan felkapott, mint Ibiza, bár elég kopár, éjjelente pedig nem sok szórakozási lehetőség van. A képen a világ legjobb strandjának is választott Sess Illetes látható. 

culebra.jpg© cdwheatley / Getty Images

42. Culebra, Puerto Rico

Puerto Rico szárazföldjétől 32 kilométerre keletre, a brit Virgin-szigetek közvetlen szomszédságában található a 20 darab (!) korallzátonnyal rendelkező Culebra. Talán nem meglepő, de jelentős természetvédelmi területek találhatóak rajta, ezért korlátozzák az oda látogató turisták számát. A képen a népszerű Flamenco Beach látható.

koh_samloem-5.jpg© kohrongisland.org

41. Koh Rong Sanloem, Kambodzsa

Kambodzsa legközelebbi partjától 25 kilométerre helyezkedik el ez a Maldív-szigeteki látványt nyújtó gyönyörűség, ahol csak 300 helybéli lakó van (bár a legfrissebb adatok szerint ez egyre csak növekszik). Azt hiszem, még sokan odaköltöznénk!

cozumel-mexico.jpg© amazingplaces

40. Cozumel, Mexikó

Mexikó legnagyobb és legnépesebb szigete, maja elnevezése szerint a "fecskék szigete". Az biztos, hogy rengeteg itt a látnivaló, a turisták pedig imádják, hiszen nemcsak gyönyörű, de a szárazföldhöz is közel van: Cancúnból és a közelebbi Playa de Carmenből, valamint Tulumból is rendszeresen indítanak ide hajójáratokat.

39. Jiraco Private Island, Nicaragua

Az összeállítás legelső magánszigete, mely a 4 csillagos Jicaro Island Luxury Lodge ökoszállodának ad otthont (kb. 104.000 ft/éj). A parányi kis sziget tele van fákkal, szinte alig van szabad szárazföldi területe, ezért sok facölöpön álló teraszt és házikót találhatunk rajta. Nem kimondottan az az idilli kis paradicsomi sziget, de mindenképpen kuriózumnak számít.

2ba_discover_anse_source_d_argent_in_seychelles_a_piece_of_paradise_on_earth.jpg© reddit

38. La Digue, Seychelles

A Seychelle-szigetek egyik legikonikusabb és harmadik legnépesebb szigete La Digue, ahol kevesebben élnek, mint egy átlagos magyar faluban. Festői környezetét a körülötte lévő korallzátonyoknak és a rajta lévő gránittömböknek köszönheti. A képen az édenkertbe illő Anse Source d'Argent strand látható, melyet a világ legtöbbet fotózott tengerpartjaként tartanak számon.

laucala-island.jpg© laucala 

37. Laucala, Fiji

A világ egyik legszebb magánszigetének tartott Laucala egy igazán exkluzív szállodának, a 25 villával ellátott Laucala Island Resortnak ad otthont. Hogy honnan lehet ismerős? Korábban már szó volt róla a honlapon, de Katalin hercegnő és Vilmos herceg is itt töltötte a mézesheteik egy részét.

36. Mont Saint-Michel, Franciaország

Ez a parányi kis sziget mindössze 1 kilométerre található Franciaország normandiai partjaitól - elhelyezkedését tekintve a La Manche csatornában, a Couesnon folyócska torkollatában helyezkedik el,  és a mai napig otthont ad ennek a gyönyörű bencés apátságnak. 

cnn.jpg© cnn

35. St. Barths

A híresek és gazdagok kedvenc karibi üdülőhelye, ahol leginkább franciául beszélnek a helyiek. St. Barths (vagy hosszabb nevén Saint-Barthélemy) a Kis-Antillák egyik legészakibb tagja, Anguillától délre, Saint Kitts és Nevis-től északra, Antigua-tól és Barbuda-tól pedig nyugatra helyezkedik el. Érdekesség, hogy a sziget kisebb, mint a Los Angeles-i nemzetközi repülőtér (LAX).

canada-salt-spring-island-top-attractions-mount-maxwell-provincial-park.jpg© nytimes

34. Salt Spring-sziget, Kanada

Már kezdtem hiányolni Kanadát az összeállításból! Ez a maga nemében mesés kis erdei sziget Kanada nyugati részén, az amerikai határ közelében, Vancouvertől úgy 30 kilométerre található és jócskán van rajta mit felfedezni... ugyanis 15-féle túraútvonal kanyarog a Salt Spring Islanden! A képen a Mount Maxwell állami park tetejéről, a 600 méter magas Baynes csúcsról nyílik kilátás a Fulford-völgyre.

grand_cayman.jpg© christie's international real estate

33. Grand Cayman, Kajmán-szigetek

Ez a brit tengertúli terület a Karib-térségben (egészen pontosan Kubától délre, Jamaicától északnyugatra, Mexikótól pedig keletre) helyezkedik el, legmagasabb pontja pedig mindössze 18 méter. Rendkívüli tengerpartjainak és mesés korallzátonyainak köszönhetően igazi búvárparadicsom, ezért a tehetős turisták odáig vannak érte. Teljesen meg tudom érteni, miért! A fotón egy 3 milló dolláros luxusingatlan privát strandja látható a Grand Cayman délnyugati partjainál.

tengah_island.jpg© agoda

32. Tenga-sziget, Malajzia

Kuala Lumpurtól kb. 300 kilométerre keletre, Szingapúrtól pedig kb. 120 kilométerre északra, a Dél-kínai tengeren található ez a parányi privát sziget, mely a Batu Batu Resort szállodának ad otthont.  A 3 kilométeres kerületű Tenga-sziget 8 kiváló stranddal rendelkezik, ahonnan kényelmesen gyönyörködhetünk a partokon kóborló helyi teknősökben. A képen a Summer Bay strand látható.

gozo_rabat.jpg© visit gozo

31. Gozo, Málta

Íme egy elérhetőbb célpont, ami akár Magyarországról is könnyen megközelíthető! Gozo szigete Máltától 4 kilométerre található, a legkönnyebben pedig Cirkewwa városkájából juthatunk át,  komppal. Sajnos leghíresebb nevezetessége, az Azúr ablak két éve erózió áldozata lett és vízbe omlott - de még így is bőven vannak természeti látnivalók a szigeten! A képen Rabat (Victoria) városa és a fölötte tornyosuló Citadella erődje látható a távolban.

30. Galápagos-szigetek, Ecuador

A világ egyik legsokszínűbb vadvilágával rendelkező szigetegyüttese 19 szigetből áll és elég messze - egészen pontosan 925 kilométerre - helyezkedik el Ecuador nyugati részétől. 1978 óta az UNESCO Világörökség listájának kiemelkedő tagjává választották: ez azt jelenti, hogy a Galápagos-szigetek teljes területe védett, a turisták számát pedig szigorúan korlátozzák.

truck-large.jpg© go nomad

29. Sir Bani Yas, Egyesült Arab Emírségek

Egészen megdöbbentő, hogy egy ilyen mesés sziget is létezik az Egyesült Arab Emírségekben, nem? Sir Bani Yas 170 kilométerre található Abu Dhabitól - egykor csupa sivatag volt, 1970-ben viszont egy hatalmas természetvédelmi rezervátumot alapított rajta Zayed sejk. A sziget 70%-a vadasparkból, 20%-a a kiépített és megtisztított fehérhomokos strandból, 5-5%-a pedig a rajta lévő luxushotelből (Anantara Sir Bani Yas Island Al Sahel Villa Resort) és a leszállópályából áll. 

28. Rangitoto-sziget, Auckland, Új-Zéland

Csupán 600 évvel ezelőtt emelkedett ki a tengerből a vulkanikus eredetű Rangitoto-sziget, mely Új-Zéland legfiatalabb vulkánjának ad otthont. Szigetén nem sok mindent lehet csinálni, csak kirándulni és gyönyörködni a tájban - azt viszont lehet bőven, hiszen legmagasabb pontjáról (259 méter) panoramikus kilátás nyílik a környező aucklandi vidékre.

27. Curacao

Venezuela északi partjaitól nem messze, Aruba és Bonaire szigetei között helyezkedik el Curacao, mely egy kis lakatlan szigetet is magában foglal. A karibi szigetvilág legszínesebb államának is hívott Curacao holland társállam, ezért a helyiek főként hollandul társalognak egymással. Fővárosának, Willemstadnek történelmi belvárosa és annak kikötője az UNESCO Világörökség tagja. 

053debeb9a39810a7a4872651cd4ba15.jpg© sheraton

26. Maldív-szigetek

Rendkívül furcsa a helyezése, mert ha a maldív nem, akkor mégis mi kerül a Top 3-ba? Egy dolog mindenesetre biztos: én még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne utazna el ide szívesen ÉS akárkit megkérdezek az álom úticéljairól, a Maldív-szigetek valahogyan mindig benne lesznek. A több, mint 1100 szigetből álló, korallzátonnyal körülvett szigetek jelentős része állami- és magántulajdonban áll, de lakatlan dzsungeltelepüléseket is rejt az Indiai-óceán. A képen a Sheraton Maldives Full Moon Resort & Spa látható.

00_cover_photo_naturewithtom.jpg© bangkokattractions

25. Cebu, Fülöp-szigetek

A világ "legkeletibb" felén helyezkednek el a Fülöp-szigetek, melyeket északról Tajvan, nyugatról Vietnám, délről pedig Indonézia határol. Cebu szigete a Fülöp-szigetek képzeletbeli középpontja is lehetne, annyira centrumban helyezkedik el. Sok-sok vízeséssel, dzsungellel, fehér homokos strandokkal és gazdag tengeri élővilággal is büszkélkedhet a főleg cukornádat és rizst termelő sziget.

24. Aitutaki, Cook-szigetek

Ez a parányi kis sziget a Csendes-óceán közepén, Francia Polinézia és Tonga között fekszik - lényegében a Föld másik felén -, messze mindentől. Kristálytiszta vízre, kék lagúnákra, mesés strandokra és csodás édenkertekre számíthat az, aki eljut a Cook-szigetek egyik  privát gyöngyszemére, Aitutakira, ami az ötcsillagos Aitutaki Private Island Resortnak ad otthont. Ha a Maldív-szigeteket szereted, ez a hely is be fog jönni!

23. Colonsay, Skócia

Nagy álmom Skóciába eljutni, addig viszont legalább írhatok a Belső-Hebridák területén található Colonsay kis szigetéről, ahová Obanból lehet eljutni komppal! A sziget főleg vadregényes és kietlen tájairól híres, de ha ide látogatsz, azért itt sem leszel teljesen egyedül, mert a turistákon kívül 110 állandó lakóval is büszkélkedik Colonsay. 

22. Kauai, Hawaii

Ennyi sok szép sziget közül sem lehet megfeledkezni Hawaii legidősebb (és második legészakibb) szigetéről, Kauairól! A magas vonulatairól, csodás vízeséseiről, a zöldellő tájairól és a Jurassic Parkba is beillő panorámájáról híres sziget vulkanikus eredetű, legmagasabb pontja pedig az 1598 méter magas Kawaikini. 

explore_andaman.jpg© lonelyplanet

21. Havelock, Andamán-szigetek, India

A Maldív-szigetek és Thaiföld közötti tökéletes átmenetet képezi az indiai Havelock-sziget, melyen egyszerre érvényesül a türkizkék víz ereje és a buja zöldnövényzet látványossága. Találtam is róla egy szuper magyar nyelvű beszámolót ITT, ezért ha érdekel titeket ez a csodás sziget, mindenképpen keressétek fel a linket!

20. Santorini, Görögország

Csak az összeállítás első feléig jutott Santorini, ami sokak szerint egyre jobban kezdi elveszteni a varázsát - ez vajon a milliónyi turistáknak köszönhető, akik miatt Oía városában már mozdulni sem lehet? A választ sajnos nem tudom, mindenestre ha mostanában jártál Santorini szigetén, meséld el a tapasztalataidat kommentben!

corsica1562.jpg©informationfrance

19. Korzika, Franciaország

Végre egyre több európai célpont is szerepel a cikkben! Korzika a Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigete, főként szuper strandjairól híres (a szigeten a legnépszerűbb a Palombaggia Beach) és arról, hogy nagyon drágák ide a nyaralások. Egy ismerősöm szerint legalábbis egy hét Korzikán nagyjából ugyanannyiba kerülne, mint egy hét Thaiföldön, a repülőúttal együtt... Nektek erről mi a véleményetek?

cabottrailinthefall-1-1920x1080.jpg

18. Cape Breton-sziget, Kanada

Kanada egyik legeurópaibb pontján, Újfundlandhoz és Grönlandhöz már viszonylag közel fekszik Capre Breton szigete, amiről én korábban még nem hallottam, képekről viszont varázslatosnak tűnik... Úgy látom, sokat lehet túrázni és kirándulni arrafelé, ahogyan a tengerparti panorámája is elképesztő a hegyekben vonuló kacskaringós utakról tekintve. Mindenképpen érdemes megjegyezni a nevét! A képen a Cabot útszakaszt láthatjátok.

ikh.jpg© visit ibiza

17. Ibiza, Spanyolország

Rendkívül érdekesnek tartom, hogy Ibiza sokkal előrébb végzett az összeállításban, mint Mallorca; mert utóbbi sokkal szebb strandokkal, változatosabb tengerpartokkal, és kedvesebb óvárosokkal rendelkezik, mint a nagy partisziget - legalábbis szerintem. Ha mindenesetre Ibizára ne mennél, ne hagyd ki a sziget vénypontját, az Es Vedra kilátó közelében lévő tengerparti túraösvényt, amiről ITT olvashatsz bővebben.

nusa-dua-beach-bali-indonesia.jpg©thehoneycombers

16. Bali, Indonézia

Napjaink egyik "legtrendibb" szigete: főleg a szörfözők és a hátizsákos turisták paradicsoma, de a luxusüdülések kedvelői is bőven válogathatnak a szebbnél szebb resortok közül. Amennyiben te is meglesnél egyet, tudom ajánlani a felkapott Nusa Dua strand közelében fekvő frissen nyílt Apurva Kempinski Bali szállodát, ami úgy néz ki, mintha teljes egészében egy dzsungelbe építették volna! A képen a Nusa Dua Beach látható.

15. Fraser-sziget, Ausztrália

Láttál már ennél szebbet? A világ legnagyobb homokszigetének tartott Fraser-sziget Ausztrália keleti részén, Brisbane városától 300 kilométerre fekszik, 1992-ben pedig az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült, annyi csodálatos természeti látnivaló van rajta. 

14. Capri, Olaszország

A hírességek kedvencének számító Caprire hajóval lehet eljutni az olaszországi Nápoly és Sorrento városából - élőben pedig pont olyan gyönyörű, mint a képeken! Sajnos én csak pár órát tölthettem ott, de már alig várom, hogy visszatérjek! Ha ide utaznál, semmiképpen se hagyd ki a Villa Jovist, Augustus császár kedvenc helyét, ahol egy gyönyörű kertet építetett magának.

koh-tao.jpg©bangkokattractions

13. Ko Tao, Thaiföld

A Thai öbölben fekvő sziget 45 kilométerre északra található a nagy népszerűségnek örvendő Ko Samui és Ko Pha Ngan szigeteitől, fantasztikus természeti adottságainak (különösen a körülötte lévő korallzátonyoknak) köszönhetően pedig főként a búvárkodás és a snorkelezés szerelmesei utaznak ide. Nevét egyébként a tengerpartjain állomásozó teknősökről kapta, ezért biztosan találkozni fogsz pár aranyos jószággal, ha erre a parányi szigetre vinne az utad.

12. Azori-szigetek, Portugália

Az Azori-szigetek az Atlani-óceán közepén, a Budapest-New York távolság felénél, kb. 1500 kilométerre helyezkednek el a portugál Lisszabontól. Rendkívül csábító úticél a kalandvágyó, hátizsákos turisták számára, hiszen rengeteget lehet kirándulni, és annyira egyedi élővilága van, hogy különösebb nevezetességekre nincs is szükség, ha ilyen látványban lehet része az embernek.

11. Rawa-sziget, Malajzia

A dél-kínai tenger egyik legszebb magánszigete, mely egyaránt közel van Szingapúrhoz és Kuala Lumpurhoz is.  Az ötcsillagos Rawa Island Resort főként a passzív pihenést előnyben részesítő családok számára specializálódott, de a közeli korallzátonyoknak köszönhetően búvárkodási és snorkelezési lehetőségek is megtalálhatóak a szigeten.

006109-03-bor_428.jpg©boraborafourseasons

10. Bora Bora, Francia Polinézia

Francia Polinézia szinte félúton fekszik Amerika és Ázsia között, ám egy kicsivel még is az utóbbihoz van közelebb. Az összeállításban már említett Cook-szigetek szomszédja, mely az ősi legendák szerint a Föld első kiemelkedéseinek egyike volt - többek között ezért is olyan gyönyörű. Talán nem meglepő, de főként a gazdag amerikai turisták és a tehetős nászutasok elsőszámú célpontja a szintén népszerű Hawaii mellett. A képen a Bora Bora Four Seasons Hotel látható.

9. Lummi-sziget, Washington, USA

Az Amerikai Egyesült Államok még egy szigettel sem büszkélkedhetett a cikkben - a Lummi sem egy kimondottan felkapott úticél, hiszen kimondottan csendes és szerény a nagyvárosi Seattle-hez képest, ám tény, hogy káprázatosan szép. A kanadai határ közelében elhelyezkedő szigetre a legkönnyebben a Bellingham városából induló komppal juthatunk át, mely óránként kétszer közlekedik hajnali 5 óra és éjfél között.

bottom-bay-beach.jpg

© barbados.org

8. Barbados

Még én sem gondoltam volna, hogy Hawaii, Maldív és Francia Polinézia nagyágyúit is megelőzi Rihanna szülőhelye! A Karib-térségben, a Kis-Antillák legkeletibb részén található ez a szuper strandokkal rendelkező sziget, mely egyébként délkeletre található szomszédjától, St. Luciatól. 1966-ban függetlenedett Nagy-Britanniától, de még mindig érződnek a brit hatások az roszágban: a turisták fele ugyanis innen érkezik Barbadosra. A képen a Bottom Bay látható.

constance-aiyana-pemba-zanzibar-overview-1200x800.jpg© the aiyana

7. Pemba-sziget, Tanzánia 

Tanzánia legészakibb részén, Mozambik határától nem messze fekszik ez a kitűnő természeti adottságokkal és sok zöld résszel rendelkező sziget, ahol sajnos folyamatosak a politikai feszültségek. Fő termelései között a szegfűszeg, a banán, a kókusz, a rizs és a tápióka is szerepel, tehát nagyon jó tápanyagok találhatóak meg az itt lévő földben. A képen a The Aiyana Hotel látképe látható.

6. Aran-szigetek, Írország

Írország nyugati partjainál, a Galway-öbölben fekszenek az Aran-szigetek, mely három szigetből (Inishmore, Inishmaan és Inisheer) áll. Főként azért vált híressé, mert itt még mindig alkalmazzák az ír nyelvet (az utcaneveket is írül írják ki), ám a képre rápillanatva én nem csak ezért utaznék el ide.... Nézzétek azt a gyönyörű panorámát!

visit_croatia.jpg© visit croatia

5. Korcula, Horvátország

Horvát szomszédaink egyik legdélebbi dalmán szigete is bekerült a top 5-be - ez mondjuk nem is meglepő! A többségében fenyőerdőkkel borított Korcula igen tetszetős történelemmel, gyönyörű sziklás partokkal és tündéri kis településekkel rendelkezik, ami kiemelkedően egyedivé teszi a cikkben felsorakoztatott szigetek között.

sommaroy.jpg© the independent

4. Sommaroy, Norvégia

Európa egyik legészakibb szigete, mely nemcsak elképesztő fekvése miatt hívta fel magára a világsajtó figyelmét, hanem azért is, mert a helyiek petícióban kérték az idő mérésének eltörlését. Novembertől januárig ugyanis itt teljes sötétség, májustól augusztusig pedig színtiszta világosság van itt érvényben.

fixedw_large_4x.jpg© trover

3. Espiritu Santo, Vanuatu-szigetek, Venezuela

Vajon meg tudnád mutatni a térképen? Nem biztos, mert nem Venezuelánál, hanem a Korall-tengernél, Ausztrália és a Fidzsi-szigetek között fekszik a világ egyik legérintetlenebb szigete, a Vanuatu-szigetcsoporthoz tartozó Espiritu Santo. Leghíresebb strandja a Champagne Beach, ami már többször bekerült a világ legjobb strandjait bemutató összeállításokba - talán épp ezen felbuzdulva mer  a helyi önkormányzat fejenként 4 eurós belépőjegyet kérni, csak azért, hogy láthassuk a partszakaszt...

remote_islands.jpg© remoteislands

2. Palawan, Fülöp-szigetek

Espiritu Santo-tól kissé északnyugatra, a Dél-kínai tenger közepén, Vietnám szomszédságában fekszik Palawan, amiről már több szó is esett a honlapon. Tulajdonképpen ennek a szigetnek vannak a világon a legjobb strandjai és a világ legexkluzívabb hoteljei is itt találhatóak meg. Egyszóval maga a tökély, hiszen szinte minden összeállításban dobogós helyet ér el.

flatey-skjalfanda.jpg© guidetoiceland

1. Flatey, Izland

Íme, a dobogós! Ugye ti sem erre számítottatok? Mindenesetre Flatey-t ne írjátok le, hadd mutassam be egy kicsit részletesebben, hátha megkedvelitek! Flatey Izland fővárosától, Reykjaviktől úgy 120 kilométerre északnyugatra található, nagyon közel van Grönlandhoz, úgyhogy itt télen-nyáron hideg van. Neve ennek ellenére elég vicces: Flatey angolosan mondva tényleg nagyon "flat", azaz lapos, ugyanis csak két métterrel van a tengerszint felett! Ha jól számoltam, csak 36 db épület található itt, a telet pedig csak két család tölti itt el - az biztos, hogy ők már karácsonykor is a nyarat várják!

Nektek hogy tetszik az összeállítás? Van, amit változtatnátok rajta? Személy szerint Madeirát, a Bahamákot és még pár karibi szigetet mindenképpen bele tettem volna az összeállításba, de legalább változatosabb lett a cikk!

Esetleg jártatok már valamelyik csodás szigeten? Várom képes útibeszámolóikat és véleményeiteket kommentben és emailen (gretta@gretta.hu) keresztül. 

süti beállítások módosítása