Gretta

A világ 10 legkülönlegesebb postája

2018. június 04. - Gretta

Manapság már egyre kevesebbszer adunk fel levelet - egyszerűbb emailt, SMS-t, üzenetet írni -, de az biztos, hogy ha a világ ezen tájan jársz, nem hagyhatod ki az a helyi kultikumnak számító posták meglátogatását! 

 

Port Lockroy, Antarktika

Az Antraktika legfőbb nevezetessége a világ legdélibb részén elhelyezkedő postája, a Port Lockroy, amit az United Kingdom Antractic Heritage Trust működtet.  Ahhoz képest, hogy mennyire messze van mindentől, évi 700 ezer levél fordul meg itt a világ több, mint 100 országából - a kézbesítési idő pedig 2-8 hét között mozog, ami nem is rossz! 

Mount Everest alaptábor, Tibet

A világ legmagasabb pontján lévő posta 5364 méter magasan, a Mount Everest közelében fekszik és a hegymászók között nagy népszerűségnek örvend: itt szinte mindenki ad fel egy - otthonra címzett - levelet,  melyben az út nehézségeiről és a magáról a túráról számolnak be. A postát egyébként 2008-ban állította fel a kínai állam és az időjárási körülmények miatt "csak" áprilistól augusztusig működik. A 3 alkalmazottat foglalkoztató posta mindezek mellett nagyon drága is, hiszen a levelek szállítását is emberek végzik, hátizsákban.

li-shutterstock_154354010.jpg© Saigon Central Post Office / Shutterstock

Saigon Central Post Office, Ho Chi Minh-város, Vietnám

Az Eiffel-torony építője, Gustave Eiffel építette 1886 és 1891 között a világ legszebb postájának tartott Saigon Central postahivatalt, mely az európai vasúti pályaudvarak külsejét hivatott megidézni gótikus és reneszánsz stílusban. A posta falain két gyönyörű festett kép is található: az épület bal oldalán található Dél-Vietnámot és Kambodzsát ábrázolja, míg a jobb oldalon lévő Ho Chi Minh-várost és annak külterületét mutatja be.

Vanuatu, Melanézia, Óceánia

A Csendes-óceán déli része több, mint 80 lakott szigetnek ad otthont - ezeket köti össze a Vanuatu-n lévő posta, ahol a világ első és egyetlen víz alatti postája is üzemel. A 2003-ban nyitott posta csak heti pár órában van nyitva, a nyitvatartási időt pedig a bunker fölötti hajón lévő zászló jelzi. Pontos információim nincsenek róla, hogy bélyeg, papír és tinta híján hogyan adnak itt fel levelet, de valamilyen speckó csomagolási eljárásról olvastam, ami vízhatlanná teszi a leveleket.  Azért ez elég menő!

Ushuaia, Grande de Tierra del Fuego-sziget, Argentína

Amerika legdélebbi pontján található az "End of the World Post Office" néven elhíresült posta, ami különleges elhelyezkedése miatt meglepően népszerű a turisták körében. Az ablakokra ragasztott matricák és képeslapok mind-mind idelátogató külföldiektől származnak, pedig utcanevek híján igazából pontos címe sincs ennek a postának. Ha ide címeznél, csak annyit kell ráírnod a borítékra, hogy "Ushuaia, Argentina". ITT egy egész jó kis beszámolót találhattok a világ végén lévő postáról.

aafcrcw.jpg© Wikipedia

Ocopee, Florida, USA

Amerika legkisebb postahivatala mindössze 15 ember leveléért felelős, de ennek ellenére még a mai napig működik. Az öt négyzetméternyi alapterületen álló postában egy ember dolgozik (ő is helyi) és naponta kétszer-háromszor viszi ki a leveleket és a számlákat a helyieknek. Azért biztosan nincs sok dolga.

Post Office Bay, Floreana, Galápagosz-szigetek

Nem elég, hogy mindentől távol van, gyakorlatilag a posta sem létezik a Galápagosz-szigeteken: illetve, nagyon is létezik, de nem a hagyományos értelemben. A szigetek postaszékhelye ebben a pár farakásban nyilvánul megy, postás híján pedig a szigeteken élő emberek hozzák-viszik a leveleket - ráadásul ez az egyetlen olyan posta a világon, ahol nem kell fizetni postaköltséget. Fogalmam sincs, hogy ez miben nyilvánul meg (talán bélyeg nélkül is elviszik a levelünket?), de az biztos, hogy az itt kikötő hajók legénysége gondoskodik arról, hogy a levelünk kézbe érjen. Azért arra kíváncsi lennék, hogy az évente itt feladott 2000 levélnek mi a sorsa :)

Ascension-sziget, Szent Ilona, Ascension és Tristan da Cunha, Nagy-Britannia

Brazíliától és Kongótól félútra, pont az Atlanti-óceán közepén fekszik az Ascension-sziget, melynek a brit kormány működteti a postáját. A három alkalmazottat foglalkoztató posta az I. világháború óta működik, 1924 óta pedig saját bélyegzője is van. 

101616courthouse2213028925_t1070_h319049d4d02141c4655950bf9bd3e6cea0cc5194.jpg© Texarkana Gazette

Texarkana, Texas és Arkansas, USA

A világ egyetlen olyan postája, melyen két állam osztozik - többek között a mozaikszó neve is innen ered. Még a '30-as években építették Texas-ből származó rózsaszínű gránitból és arkansas-i szürke mészkóból. A postahivatal egyébként két nagy helyiségre van osztva: egyik a texasiaknak, a másik pedig az arkansasiaknak. A környéken népszerű fotózási helyszínnek számíta posta előtti jelzőtábla, melynek középső fehér vonala a megyehatárokat is jelöli. 


Mikulás-falu, Joulupukki, Lappföld, Finnország

A Mikulás "hivatalos" postaszékhelye az Északi-sarkkör egyik kicsi falujában, a Santa Claus Village-ben található, mely Lappföld fővárosától, Rovaniemi-től 8 km-re északra helyezkedik el. A manófüleket viselő postások több külföldi nyelven is beszélnek (angol, német és finn náluk alapkövetelmény), de a türelem és a gyermekorientáltság is kötelező náluk. A posta másik különlegessége, hogy a látogatók egy személyesen nekik címzett karácsonyi képeslapot  is igényelhetnek a Mikulás postamanóitól, melyet  decemberben kézbesítenek.

süti beállítások módosítása