Gretta

Európa legjobb strandjai - 2018

2018. július 04. - Gretta

Imádsz úszkálni és süttetni magad, de nincs ötleted a nyári vakációra? A következő összeállításomban összegyűjtöttem nektek Európa legszebb strandjait, ahol garantáltan felejthetetlen lesz a strandolás! 

Korábban már olvashattatok a világ legszebb strandjairól, ahogyan a kedvenc Korfus tengerpartjaimról is - most viszont az öreg kontinensünk legjobbjait szedtem össze, hogy ne kelljen azon gondolkoznotok, hol tudjátok idén nyáron a legjobban kiélvezni a vakációt!

10200c.JPG©TUI

Navagio-öböl, Zakynthos, Görögország

A Shipwreck, azaz hajótörött strandot csak hajóval lehet megközelíteni (25-40 euró/fő), elég nagy turistanevezetességként számít, tehát "kötelező" látnivaló, ha Zakynthoson jársz. Állítólag 1980-ban a rossz időjárásnak és a kedvezőtlen látási viszonyoknak köszönhetően kötött itt ki ez a csempészhajó, melyen főként cigarettát, alkoholt és nőket szállítottak. Más összeesküvés elméletek szerint a hajót "csak úgy rakták ide", hogy még több turistát vonzzon a strand. Szó, mi szó: van benne igazság, hiszen Zakynthos ennek a strandnak köszönhetően lett világhírű.

Én még 2006-ban, a nagy turistaáradat előtt, a Magyarországról közlekedő első gépek egyik utasaként jutottam el Zakynthosra, ami teljesen felülmúlta minden addigi képzeletemet. Sajnos a Navagio Beach-et akkor csak felülről, a kilátóból láttam, de az biztos, hogy Európa egyik legszebb strandjai közé tartozik. Aki esetleg idén nyáron utzna a kis szigetre: nagyon ajánlom még a Banana Beach-et (másik személyes kedvencem), a Gerakast-t (ahol anno a sziklák tövében azért voltak  nudisták rendesen) és  a Laganasi strandot is - de all in all Zakynthos főleg a strandolók kedvenc görög szigete, szóval szinte mindenhol jó partokat találsz!  

praia-do-camilo8.jpg©Getty Images

Praia do Camilo, Lagos, Portugália

Algarve tartománya tele van szebbnél szebb strandokkal,épp ezért nehéz volt csak egyet kiválasztani belőlük. A Praia do Camilo-n azonnal megakadt a szemem és fantaszitkusan jó véleményeket olvastam róla - remélem hamarosan személyesen is megcsodálhatom. A kép mindenesetre csalóka, mert nyáron sokkal többen vannak itt, de ha elég korán felkelsz, még szebb ltáványban lehet részed.

A strandhoz a képen látható fa lépcsősoron át vezet az út, a sziklákba vésve pedig van egy mesterséges alagút, ami egyből átvisz egy másik strandhoz. A vélemények szerint a víz itt nagyon tiszta és sekély, a part pedig finomhomokos, de ahogy már korábban említettem, a tömeg miatt sokan inkább másik strandot választanak.

beaches-europe--zlatni-rat-croatia-gettyimages-537453216.jpg©Condé Nast Traveller

Zlatni Rat, Bol, Horvátország

Szebbnél szebb strandok közül válogathatunk, ha a horvát szomszédainknál töltjük a nyári vakációnkat: Zlatni Rat  viszont mind közül kiemelkedik! A különleges, háromszög alakú, lassan mélyülő part a széltől és a hullámoktól függően változtatja alakját - épp ezért talán mondanom sem kell, de igencsak népszerű célpont a szörfösök és a széllovaglók körében. Bár képről csalókának tűnhet, ez a strand nem finomhomokos, hanem apró kis kavicsokkal van tele - ennek ellenére már többször is felkerült a világ legszebb strandjait felvonultató összeállításokba. 

europe-black-beach-iceland-960x640.jpg©Getty Images

Black Sand Beach, Reynisfjara, Izland 

Manapság egyre többet lehet hallatni Izlandról - és nem véletlenül: itt (még) nincsenek zsúfolt turistatömegek, szebbnél szebb partszakaszok, kietlen tájak és különleges panorámák viszont annál inkább. Ha idén te is kihagynád a szabad strandhelyre való vadászást, bátran ajánlom Izlandot, bár itt nem fogsz lebarnulni. Ez a meseszép fekete homokos strand Izland déli részén helyezkedik el és a sziget leggyönyörűbb partszakaszaként tartják számon - igazi must see látványosság, ami véleményem szerint még a híres Blue Lagoont is túlszárnyalja, ha szépségről van szó.

beaches-europe-ile-de-re-gettyimages-521261963.jpg©Getty Images

Île de Ré, Vizcayai-öböl, Franciaország

Úgy vettem észre, hogy a Francia Riviérára egyre kevesebben mennek nyáron vakációzni, legalábbis Magyarországról (mi inkább horvát-olasz-görög pártiak vagyunk), pedig nagyon szép strandok is vannak. Île de Ré szigetét a Nyugat-Franciaországi kisvárosból, La Rochelle felől lehet megközelíteni egy hídon át, a franciák pedig fehérhomokos szigetnek hívják, annyira mennyeiek itt a beachek. Sokan az amerikai Hamptons-hoz hasonlítják, szerintem is van a hasonlóság, de ez a strand még a Hamptons Bay-t is lekörözi - jó lenne ide egyszer eljutni.

flat_800x800_070_f.jpg©Red Bubble

Durdle Door Beach, Dorset, Anglia

Korábban már olvashattatok róla a blogon, hiszen ezt a beach-et már többször választották Európa legszebbjének, ráadásul a vize is annyira tiszta, hogy akár 1 méterről is könnyedén lehet benne halakat látni. Ez a mesés strand egyébként a 152 km-es Jurassic Coast része, melyet az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított még 2001-ben.

Az angliai strandokban egyébként az a jó, hogy - sok más Európai partszakasszal, szigettel ellentétben - még ősszel és télen is könnyen megközelíthetőek Budapestről, tehát ha nyáron inkább máshol vakációznál, ugyanezt a remek látványt fogod látni télen is, amikor még a repülőjegyek is sokkal olcsóbbak.

playa_de_ses_illetes_5.jpg© elaFormentera Spainen

Playa de Illetes, Formentera, Spanyolország

Ha Mallorcán túl nagy a tömeg, Ibizán pedig nagy a buli, ülj fel egy kompra és pihend ki magad Formenterán! A világ legszebb strandjának is megválasztották már ezt a kristálytiszta vízzel rendelkező partszakaszt, ami már a képekről is fenomenálisnak tűnik - igazi karibi hangulata van. A homok egyébként nagyon finom, a kisgyerekeseknek is bátran ajánlom és rengeteg étterem, bár található a környékén, ami az étkezést is jelentősen megkönnyíti, ha például csak egy napra jöttél át Ibizáról, hajóval.

1518975611.jpg©Getty Images

Elafonissi Beach, Kréta, Görögország

Kréta délnyugati része mellett, Hanía városától úgy másfél órányi autókázásra található Elafonissi kis természetvédett szigete, ahol ez a gyönyörű strand is található. A Natura 2000 program által felügyelt sziget arról vált híressé, hogy otthont ad annak a lagúnának, melynek koralljai (a benne lévő piros mikroorgazmusok miatt) átszínezik a homokot rózsaszínűvé.  Ez a jelenség rendkívül ritka és a világon csak néhány olyan strand található, ahol ez megfigyelhető, ezért ha Krétán vagy, semmiképp se hagyd ki! A tökéletes látványért a kora reggeli vagy esti órákban keresd fel a beachet!

Az itt strandolóknak ajánlanám, hogy ne a parkoló mellett telepedjenek le, hanem gyalogoljanak át a sziget kiépítetlen oldalára: 15 perc alatt át lehet érni és cserébe nem kell a tömegben napozni, nyugodtan lehet a tájban gyönyörködni a fürdőző emberek sokasága helyett.

1518974900.jpg©Josef Skacel/Shutterstock

Sarakiniko Beach, Mílosz, Görögország

Nem terveztem, hogy ennyi görög strandot teszek az összeállításba, de véletlenül rábukkantom erre a vulkanikus strandra, amit hihetetlenül különlegesnek találtam! Mílosz egy kis sziget, elég közel van a görög szárazföldhöz és semmilyen "híresebb" sziget nem található a környékén - szóval nem egy felkapott hegy, egyelőre. A milói Vénuszról elnevezett sziget leghíresebb strandja egy elég kietlen helyen fekszik (ételt, italt vigyél magaddal), de a szépsége miatt elég sokan felkeresik (nyáron tömegre számíts). A vélemények szerint magá a fürdőzést annyira itt nem lehet élvezni, de szuper túraösvények találhatóak a közelben és búvárkodásra is kiválóan alkalmas terep - leginkább tavasszal és ősszel élvezhető igazán.   

14e6f24a-c246-35d8-bd28-8e8df2c22a0e.jpg©Holidaycheck

Cala Goloritzé, Szardínia, Olaszország

Szardínia hallatán talán mindenkinek a gyönyörű, türkizkék partok jutnak az eszébe - nem is kérdés, hogy Európa legszebb beachei közül itt is található pár. Én a Cala Goloritzé-t emelném ki, amit 1995-ben az UNESCO is a Világörökség részévé választott. Az aprókavicsos, parányi kis strand Szardínia észak-keleti régiójában található és pont olyan pazar, mint amilyennek a képekről látszik.

Mondjuk eljutni nem is olyan könnyű hozzá: a lusta, kényelmes turisták például biztosan meg is kímélik magukat tőle, de azért nyáron számolhatsz rá, hogy kisebb tömeg lesz a strandon. A beach-et kétféleképpen közelítheted meg: gyalog, vagy a tenger felől, kis vitorlással - az utóbbiak úgy 200 méterre a parttól hornyologznak le, szóval  úszni tudás nem árt. Gyalogosan, Su Porteddu-tól indulj: az erdőn keresztül egy irányban úgy másfél órát (kb. 3.5 kilométert) kell gyalogolnod Cala Goloritzé-ig, amihez kell egy kis edzettség, mert hegyeket és sziklák között kell ejutnod a strandig. Van még egy rossz hírem: bár a strand publikus, a belépőt kell érte fizetni (felnőtteknek 6, 10 éveseknél fiatalabb gyerekek 1 euró), amit a környezet védelmének fentartása miatt vetettek ki. Ha Goloritzé-re mész, mindenképpen korán indulj útnak és bőségesen vigyél magaddal elemózsiát, vizet, meg amire szükséged lehet.

 

süti beállítások módosítása