Gretta

10 mesés őszi úticélpont a világ körül

2018. szeptember 27. - Gretta

Színes falevelek, csodás kirándulóidők és mesés panorámák - az ősz kétségkívül az egyik legvarázslatosabb évszakunk! Ha te is annyira szereted ezt az időszakot mint én, biztosan örülni fogsz ennek az összeállításnak, mert egy csokorba szedtem a világ legszebb őszi tájaiból párat - gyönyörködj bennük kedvedre!

igp4337.jpg© kyoto.travel

Daigo-ji, Kiotó, Japán 

Ez a mesés buddista kolostor az UNESCO Világörökség részét képezi és már 1115 óta itt áll - ennek ellenére csak a 30. legnépszerűbb látványosságnak számít Japánban. A helyiek szerint március végén és április elején (a cseresznyefa virágzáskor), illetve novemberben mutatja a legszebb arcát a mesés japán kerttel is rendelkező Daigo-ji, melyet japánul a virágok templomának is becéznek.

resized_1005x671_34_origimage_688364.jpg© myswitzerland

Sils-tó, Svájc

1797 méter magasan fekszik az Alpok egyik legnagyobb tava, körülötte pedig több, mint 3000 méteres hegyek sorakoznak - nem kérdés, hogy a leggyönyörűbb ősszel, bár télen sem nyújthat rossz látványt, amikor a befagyott tavon símaratonokat rendeznek. A mesés tóhoz egyébként Zürichból és Milánóból is könnyen el lehet jutni autóval.

18bd7b3c34fa91e0153197e889cae5ca.jpg© dialyrecord

Glenfinnan viadukt, Skócia, Egyesült Királyság

A Harry Potter-rajongók számára ismerős lehet ez a 32 méter magas és 380 méter hosszú mesés viadukt, mely a világ egyik legszebb vasútvonalán, a West Highlands-en helyezkedik el. Minden évben gyönyörű, de ősszel kimagaslóan szép környezet veszi körül ez a több, mint 100 éves híd. Ha a közelben jársz, semmiképpen se hagyd ki! 

co_photoproject2007_0150.jpg© colorado

Uncompahgre Nemzeti Erdő, Colorado, Amerikai Egyesült Államok

Okkal hívják "színes Colorado-nak" (angolul colorful Colorado)! A képen látható 4315 méter magas Mount Sneffels a híres Sziklás-hegység tagja, az erdőség pedig olyan gyönyörű, hogy méltán emlegetik "Amerika Svájcának"! Egyébként mellette fut végig a Rocky Mountaineer vasúti szerelvény is, mely mesés panorámát szolgáltat az erdőségre. Annyira szép! 

autumn-landscape-denali-alaska-100denali0117.jpg© theatlantic

Denali, Alaszka, Amerikai Egyesült Államok

A Denali Nemzeti Park csak 400 km-re található az  Északi sarkkörtől, ezért nem meglepő, hogy a tavasz, a nyár és az ősz is meglehetősen rövid itt, melyet aztán hosszú és hideg tél követ. A több, mint 200 féle állatnak otthont adó Denali Park a túravezetők szerint ősszel mutatja a legszebb arcát, de nemcsak a gyönyörű színek miatt - ilyenkor van ugyanis a legtöbb esély rá, hogy láthassuk az északi sarki fényt, azaz az aurora borealist. 

niagara-falls-in-autumn-frozen-in-time-fine-art-photography.jpg© pixels

Niagara-vízesés, Kanada/USA

Egy 1678-as expedíció során a francia Louis Hennepin atya írt először erről a szemkápráztató vízesésről, azóta pedig minden évben milliók látogatják meg a világ egyik legszebb természeti csodáját. A grandiózus vízesésen minden egyes másodpercben 3160 tonna víz folyik le, a körülötte lévő parkot, a Niagara Falls Állami Parkot pedig nem más tervezte, mint a Central Park megálmodója, Frederick Law Olmsted. A Niagara-vízesésről készült beszámolómat és személyes élményeimet ITT olvashatod el. 

u.jpg©visitportugal

Douro borvidék, Portugália

Elképesztő színek és tájak sorakoznak a világ egyik legjobb bortermelő vidékén: részünk lehet kastélyok, erdőségek, portugál villák, folyók, völgyek és kolostorok látványában, ha ősszel a Porto-tól 70 km-re kezdődő Douro folyó völgyében töltünk el pár napot. Talán nem kérdéses, hogy 2001 óta ez a terület is az UNESCO Világörökség részét képezi, a szakértők szerint pedig októberben érdemes a leginkább meglátogatni ezt a vidéket. 

chianti-tuscany-cr-getty.jpg©CN Traveller

Toszkána, Olaszország

A kirándulások (és a jó borok) nagy szerelmesei ősszel biztosan nem hagyhatják ki Toszkánát! Eddig akármelyik ismerősömmel is járt itt, mindenki visszavágyott; akinek pedig még nem volt szerencséje hozzá, garantálan el szeretne jutni. A gyönyörű villákon, szőlőültetvényeken és a nyugalmas vidéki életen túl fel lehet fedezni Firenzét, Pisát, Sienát és Arezzot is, de készülj fel rá, hogy alig akarsz majd hazatérni a vakációdról!

tumblr_nxkx2yckoq1qdeuyro1_1280.jpg© Getty Images

Central Park, New York, Amerikai Egyesült Államok

Kevés olyan utazáskedvelő van, akinek be kellene mutatnom a Central Parkot, ezért most jöjjön néhány érdekesség róla! Bár a park a metropolian NYC-hez képes kicsinek tűnik, a valóságban 6-szor nagyobb, mint Monaco: egészen pontosan 36 híd, 96 kilométernyi gyaloglóút, 7 vízfelület és több, mint 25 ezer fa található itt. Az évek során ráadásul több, mint 240 filmet és sorozatot forgattak már a Central Parkban - nem hiába ez a világ legkeresettebb filmhelyszíneinek egyike.

75ec201e30f8b2c188371db6a0ed590d_1.jpg© Shutterstock

Hallstatt, Ausztria

Már korábban is volt róla szó a Gretta-n: Hallstatt a tapasztalatom szerint egy megunhatatlan barokk kincsesláda, melyet a természetkedvelő és a felfedező turisták egyaránt kedvelnek. Kihagyhatatlan úticél, ha ősszel Ausztriába vinne az utad, amennyiben pedig fentről is szívesen gyönyörködnél Hallstatt panorámájában, látogass el a Welterbeblick kilátóba, mely 360 méterrel magasodik Hallstatt felett!

süti beállítások módosítása