Gretta

Európa legszebb helyei

2018. október 23. - Gretta

A képet készítő belga Johan Lolos öt hónapot utazgatott Európában, hogy szebbnél szebb természeti képződményeket örökítsen meg: 145 napos útja során 17 országot látogatott meg és több, mint 40 ezer kilométert tett meg.

"Még évekkel ezelőtt, az ausztráliai és új-zélandi utazásom során kezdtem el képeket készíteni a természeti csodákról. Akkor még azt hittem, hogy át kell utaznom az egész Földet ahhoz, hogy szép képeket készítsek - fogalmam sem volt arról, hogy Európa ennyire változatos és csodás. Listát készítettem azokról az európai helyekről, ahol fotózni akartam és tavaly nyáron elindultam az öt hónapos túrámra. Ez a fotóalbum ennek az öreg kontinensnek állít emléket." - meséli Johan Lolos fotográfus, aki PR-menedzseri állását adta fel azért, hogy profi természetfotóssá váljon.

A 466 ezer Instagram - követővel (@lebackpacker) rendelkező Johan Lolos a ’Peaks of Europe’ című fotóalbumában mutatja be az útja során készített 27 ezer képből a 200 legjobbat. Íme, egy kis ízelítő belőlük!

peaks8.jpg

A fotón az izlandi Fjallabak természeti rezervátumot látható, napfelkelte közben. "Izland és Norvégia a kedvenc helyeim, tehát nem volt kérdéses, hogy itt kezdjen az utamat." - mondja a fotográfus.

landmannalaugar_iceland.jpg

Izlandi tartózkodása alatt a gyönyörű Landmannalaugar hegység fölött is átrepült a fotós egy kis Cessna repülőgéppel – állítása szerint ez volt élete legszebb repülőútja

peaks6.jpg

A repülőút során készítette ezt a képet is Johan Lolos: az Izlandi-felföld és a Porsmork hegy látványa elkápráztatta.

auguille_de_midi.jpg

A francia Alpokban, a 3842 méteres Aiguille du Midi hegycsúcs közvetlen közelében készítette a fotográfus ezt a képet – ahol 11 profi hegymászó lementelét sikerült lencsevégre kapnia.

peaks2.jpg

A norvégiai Lofoten szigetcsoporton, hajnali 1 órakor fotózta le ezt a csodaszép látványt Johan Lolos. Állítása szerint az itt készített fotóira a legbüszkébb.

sommaroya.jpg

A helyszín ismét Norvégia, de már Sommarøya szigete: „Soha nem gondoltam volna, hogy az Arktisz ilyen csábító… Fehérhomokos szigetek és Karibi stílusú látképek fogadtak ennél a kirándulásomnál.” – mesélte a fotós.

seceda.jpg

Napfelkelte előtt érkezett meg az olaszországi Dolomotikban található Seceda 2519 méteres hegycsúcsára a fotográfus, aki állítása szerint rettenetesen dühösnek érezte magát, amiért az évnek azon szakaszában érkezett, amikor nem lehet a napfelkeltét tisztán látni. „A dühöm azonban csak addig tartott, amíg ezt a drámai hatású képet meg nem örökítettem.”- mondta John.

lago_di_braies.jpg

Az olaszországi Braies-tó mesés látványára évente 600 ezer turista kíváncsi. Johan hajnali 5-kor táborozott le a tó elé, hogy még nyugalmában láthassa ezt a panorámát, de a helyét még így is meg kellett osztania 10 másik fotóssal.

matterhorn.jpg

A világ legszebbjének tartott Matterhorn csúcs Svájc és Olaszország határán található – sajnos a csúcsát pont eltakarják a felhők.

peaks16.jpg

A Montenegróban lévő Šareni Pasovi hegyséhez hasonlót még életében nem látott a fotós – a könyvéből sem tudta kihagyni ezt a képet.

peaks13.jpg

Az év legforgalmasabb szakaszában utazott a horvátországi Plitvicei-tavakhoz a fotós, akinek 90 percet kellett várnia ahhoz, hogy egyáltalán beengedjék a természeti látványosság területére. „A turistáknak egy falemezekkel lerakott ösvényen kellett maradniuk: úgy éreztem magam, mintha karámban hajtanának. Bár gyönyörű helyen jártunk, nagyon megbántam, hogy ide utaztam el egy másik látványosság helyett.”

peaks20.jpg

A fotográfus szerint sehol máshol nem találunk hasonló tájakat az Alpokban, csak a Dolomotikban. „Az utam során rengeteg természetfotóssal találkoztam, de a Dolomitokban voltak a legtöbben. Talán nem véletlen.” – mondta a fotós.

eibsee.jpg

Németország legmagasabb hegyét, a 2962 méteres Zugspitze-t láthatjuk az Eibsee-tó mögött. „Nem terveztem, hogy a tavat is lefotózom, de volt pár szabad órám a következő úticélom előtt. Végül úgy alakult, hogy ez a képet lett a legjobb a német utam során.”

peaks17.jpg

Szlovén útja során megdöbbentő tisztaságot tapasztalt Johan Lolos. „Két hónapot töltöttem a Balkánon. Szlovénia magasan kiemelkedik az összes balkán ország közül.”

meteora.jpg

A fotográfus szerint a görög Meteorák voltak a legszebbek az öt hónapos útjra során. ”Ez egy olyan hely, amit mindenkinek látnia kell.” – bátorít mindenkit John Lolos, aki 9 évvel ezelőtt, 21 éves korában volt utoljára Görögországban - igaz, akkor még csak turistaként és nem profi természetfotósként.

A képek Johan Lolos tulajdonában állnak! Photo credit: ©Johan Lolos

süti beállítások módosítása