Gretta

A világ 10 legszebb vízesése - II. rész

2019. augusztus 09. - Gretta

Amerika, Ázsia, Európa - a világ tele van kisebb-nagyobb szemet gyönyörködtető vízesésekkel, melyekből a legszebbeket most Ti is láthatjátok. Csodáljátok őket a kedvetekre!

A cikksorozat többi részét a következő linkekre kattintva tekinthetitek meg: I. rész / II. rész

veliki-slap-plitvice-8.jpg

 © European Waterfalls

Nagy-vízesés, Plitvice, Horvátország

Horvátország legszebb természeti csodájának tartják a Plitvicei tavakat, melyeket kb. 200 kisebb-nagyobb vízesés köt össze egymással. A legnagyobb közülük a 78 méter magas "Nagy-vízesés", amit az alsó tavaknál találhatunk meg. Nem kérdéses, hogy ez a zuhatag Horvátország legmagasabb vízesése, ezért ha idén nyáron kocsival vágnál neki a horvát tengerparti vakációdnak, mindenképpen érdemes beiktatnod egy kis kitérőt.

agua-azul.jpg

 ©  The Arcea Project

Agua Azul-vízesés, Mexikó

Az ország déli határának közelében, Guatemalától kb. 50 km-re fekszik a Xanil-folyó egyik torkolata mellett ez a cseppet sem nagyméretű, de annál szemet gyönyörködtetőbb vízesés. Gyönyörű kék színét mészkő- és egyéb értékes ásványi anyagtartalmának köszönheti, látogatását pedig egyértelműen utazási ügynökségekkel, csoportokkal ajánlják, mert a környék nem túl biztonságos turistáknak.

niagara-falls-in-sunshine_925x.jpg

 ©  Niagara Falls State Park

Niagara-vízesés, Kanada/USA

Tavaly áprilisban volt szerencsém az amerikai és a kanadai határvonalon elhelyezkedő Niagara-t megcsodálni - őszintén szólva kettős érzéseket keltett bennem a vízesés és annak környéke, főleg ezért nem tettem be a cikksorozat első részébe. (Élményeimről bővebben ITT olvashatsz) Az egyébként nem túl magas (mindössze 51 méter) vízesés Észak-Amerika legnagyobb hozamú vízesése (percenként  168 000 m³ zúdul le a magasból), meglátogatását pedig mindenképpen a kanadai oldalról javasolnám, mert innen a sokkal szebb látvány. 

image_4.jpg

 ©  Time Out

Rhine-vízesés, Svájc

A Rajna folyójának vízesése Európa (és Svájc) legnagyobbika, de sokan a világ egyik leggyönyörűbb természeti csodájának is tartják. Csupán fél óra sétára található Schaffhausen városától, ezért rendkívül népszerű látványosság - de ez semmit se von le a szépségéből. Bár a zuhatag "csak" 23 méter magas, szélessége 150 méter, ami tekintélyessé és hatalmassá teszi egyszemélyben. A környék jól ki van építve sétaútvonalakkal és kilátókkal, ezért mindenképpen érdemes tenned a vízesés körül egy sétát, ha arra térne az utad.

yosemite_valley_132_06032011_1.jpg

 ©  Yosemite National Park

Yosemite-vízesés, Kalifornia, USA

Az USA nyugati partján, a Yosemite Nemzeti Parkban elhelyezkedő 739 méter magas Yosemite Falls Észak-Amerika legmagasabb, a világ pedig a 6. legmagasabb vízesése - elképesztő mérete még a képekről is meglátszik. A Sierra Nevada hegységben elhelyezkedő zuhatag három lépcsőből tevődik össze - az első 435 méter, a második 206 méter, a harmadik pedig 69 méter magas. Érdekesség, hogy a nyári szárazság miatt augusztusban mutatkozik "legszárazabb" küllemében a vízesés, a szakértők ezért főleg ősszel és tavasszal ajánlják a meglátogatását. 

dunns-river-falls-main.jpg

 ©  Go Jamaica Tourism

Dunn folyó vízesése, Jamaika

Ez az ezernyi apró kis zuhatagból és lecsiszolt mészkőteraszból álló vízesés Jamaika leghíresebb vízesése, mely az első James Bond filmnek, a Dr. No-nak köszönhetően vált igazán világhírűvé. Az Ocho Rios közelében elhelyezkedő 183 méter magas formációt egyébként meg is lehet mászni: a legtöbb turista egymásba kapaszkodva jut fel a tetejére, ami nagyjából egy órába telik; utána pedig mesés panoráma nyílik a környező vidékre. 

gocta-tropical-waterfall-mountain.jpg

 ©  Anywhere

Gocta-vízesés, Peru

A világ egyik legmagasabb vízesése (771 méter) Peru északi lészén, az Andok hegységben, Limától 700 kilométerre található. Elég nehezen lehet megközelíteni: a gyalogút oda-vissza nagyjából 5-6 óráig tart, mindezt pedig az Amazonas köderdőkkel és párahegyekkel teli vidékén kell teljesíteni. A két fázisból álló vízesés felső része 231, míg alsó része 540 méter magas, a helyiek pedig egy legenda maitt sokáig tagadták a létezését. A nagyvilág számára 2005-ben "fedezte fel" Stefan Ziemendorf német kutató, aki akkor éppen az amazóniai esőerdőben dolgozott egy környezetvédelmi projekten.

14608505150_bc30b24d7b_b.jpg

 © Balkan Travel Guide

Jajce-vízesés, Bosznia Hercegovina

Egykoron 30 méter, ma már "csak" 22 méter magas a Pliva és a Orbas folyók találkozásánál létrejött Jajce-vízesés. Sajnos ennek a természeti csodának a megtekintése nem ingyenes, de legalább nem kell több tízezer forintot fizetnünk érte: a belépőjegy ugyanis 1 euró. A körzetben egyébként több másik vízesés is van, ezért ha van egy kis időd, érdemes egyszerre többet is megnézni - a látvány leírhatatlan! Érdekesség,  hogy a vízesést Csontváry is megfestette, sőt, csak azért utazott el Boszniába, hogy megörökíthesse ezt a mesés képződményt.

5_19.jpg

 ©  New Zealand

Sutherland-vízesés, Új-Zéland

Új-Zéland legnagyobb vízesése 579 méter magas és valószínűleg a világ legnehezebben megközelíthető természeti látványosságai közé tartozik: személyes meglátogatása négynapos (!) gyalogtúrát igényel. Nevét egyébként Donald Sutherland-ről kapta, aki a 1888-ban helyi kormányzat megbízásából ösvényt vágott egészen a vízesés lábáig.

ban_gioc_detian_falls_original_1651.jpg

 ©  Thousand Wanders

Ban Gioc-Dietien-vízesés, Kína/Vietnám

Nagy örömömre egy ázsiai vízesés is bekerült az ajánlásaitok közé! Bár a Kína és Vietnám határán lévő Ban Gioc-Dietian-vízesés "csak" 60 méter magas, háromlépcsős fokozatának és elterülő formájának köszönhetően igen látványos. Leginkább a kínai oldalról ajánlják a meglátogatását, mert csak erről az oldalról látszik teljes pompájában a vízesés összes lépcsője.

süti beállítások módosítása