Gretta

Az USA legszebb helyei - I. rész

2020. május 27. - Gretta

Kanyonok, vízesések, hegységek, tavak és sivatagok is szerepelnek az Amerikai Egyesült Államok legszebb helyei között, melyekben - ha élőben most nem is - képekről annál csodásabb gyönyörködni!

 

A cikksorozat többi részét a következő linkeken érhetitek el: I. rész | II. rész | III. rész | IV. rész |

                                                                                                                               The Grand Canyon National Park was the second most-visited national park in 2019. It received 5.97million visitors

Grand Canyon, Arizona

A Colorado folyó által kivált 446 kilométer széles völgyszurdok az USA egyik legnépszerűbb nevezetessége - évente csaknem 5 millió turista látogatja meg, egyes barlangaiban pedig még a mai napig laknak a hualapai indiánok. Érdekesség, hogy a meredek kanyonok között a világ egyik legelszigeteltebb kis faluja, a Havasupai Indiai Rezervátumban található 208 fős Supai is megbújik, ahová mindenféle út híján a mai napig szamarakkal szállítják a postát. Még több információt és különlegességet ebben a cikkemben olvashatsz a faluról.  

This vast man-made reservoir stretches across both Arizona and Utah and boasts all kinds of attractions for water lovers

Powell-tó, Utah/Arizona

A Grand Canyon-tól nem messze található a világ 2. legnagyobb mesterséges tava, ami kisebb-nagyobb elágazásakkal és megtörésekkel csaknem 300 kilométer hosszan húzódik Arizona és Utah sivatagán keresztül. A Lake Powell közel sem örvend olyan nagy hírnévnek, melyet megérdemelne, pedig rengeteg programon (pl. hegymászáson, fürdésen, kempingezésen stb.) lehet itt részt venni. Szerintem ez az egyik legszebb táj - nemcsak az USA-ban, hanem az egész világon. 

Érdekesség, hogy Britney Spears is itt forgatta az "I'am not a girl, not yet a woman" című videóklipjét, még a 2000-es évek elején. Ha tetszik, amit a fotón látsz, érdemes megnézni a klippet! 

bigstock-mcway-falls-big-sur-californ-1680521.jpg© Shutterstock

Big Sur, Kalifornia

Los Angeles és San Francisco között fekszenek a híres Big Sur-sziklák, melyek onnan is emlékezetesek lehetnek a számodra, hogy a legtöbb, családi hangulatú hollywoodi mozifilm kempinges jeleneteit itt forgatják - sok kalifornai család ugyanis itt tölti a vakációját, nem külföldön. A drámai Santa Lucia hegység részét képző Big Sur-t Amerika egyik legszebb és leghosszabb egybefüggő partszakaszának tartják - nem is csoda, hogy a világ egyik legmesésebb vasútvonala is itt húzódik. Én mindenképpen szeretném egyszer (legalább egyszer) élőben is látni! 

© wikimedia commons

Skagit Valley, Washington

Nem csak Hollandiában vannak gyönyörű tulipánföldek! A mesés Skagit-völgy a kanadai Vancouver és az amerikai Seattle között, Sedro-Woolley kisvárosa mellett fekszik és minden évben, április 1. és 30. között otthont ad a Skagit Valley tulipán fesztiválnak, mely hasonló elven működik, mint a holland Keukenhof - azzal a különbséggel, hogy itt nem egy parkban, hanem egy gyönyörű mezőn lehet sétálgatni. Még több információt ITT találhatsz a Skagit-völgyről.

Arizona state© Shutterstock

Monument Valley, Arizona/Utah

Az USA egyik leghíresebb és legszebb természeti látnivalója, mely Arizona és Utah államok határán, egy navahó indiai rezervátum területén fekszik. Ha máshonnan nem, filmekből talán már te is láthattad a vöröses színű, hatalmas tanúhegyeket (legutóbb például a Jurassic World: Bukott birodalomban és Legendás állatok és megfigyelésükben, de a Mission Impossible 2. nyitójelenetében is itt mászott hegyet Tom Cruise). Egy baj van csak vele, mégpedig az, hogy nem ingyenes. Az árakról ITT találhatsz bővebb információt.

image_5.jpg© Shutterstock

Seward/Kenai Fjords Nemzeti Park, Alaszka

Az alaszkai Seward települése az USA legszebb gleccsereinek kapuja, lényegében ugyanis itt kezdődik a Kenai Fjords Nemzeti Park, ahol a természet legjegesebb kreációit lehet megtekinteni... Nem mellesleg a közelben található a világ egyik legszebb világítótornya is! A park évente 200-250 ezer látogatót fogad - állítólag azért, mert igencsak költséges az itteni túrázgatás. 

© Shutterstock

Antilop-kanyon, Arizona

Az USA egyik legszebb államában, a Grand Canyontól enyhén észak-keletre, még Arizonán belül, Page városa mellett található meg az Antilop névre hallgató, gyönyörűséges vízvájta kanyon, mely különleges formájának köszönhetően egészen elképesztő módon engedi be magához a napfény. A különleges fényjátéknak köszönhető, hogy a kanyon belseje lényegében egész nap más és más arcát mutatja - nem csoda, hogy Amerika egyik legtöbbet fotózott látványosságáról beszélünk. 

© Horseshoebend.com

Horseshoe Bend, Arizona/Utah

A Sziklás-hegységből eredő, több, mint 2000 kilométeres Colorado-folyó legszebb részét a patkó alakú Horseshoe Bend kilátórészről láthatjuk, mely csupán 8 kilométerre található a Glen Canyon gáttól és a már említett Powell-tótól. Az biztos, hogy fantasztikus kirándulásokat lehet szervezni arrafele!

© Getty Images

Key West, Florida

Már többször is beszámoltam róla és ti is nagyon szeretitek Florida államának egyik legszebb kis települését (szigetét), illetve az odáig vezető 1-es országutat (U.S. Highway 1). Key West ugyanis olyan, mintha egy apró kis karibi álomvilág lenne az USA területén: kristálykék víz, delfinek, teknősök, pálmafák, szuper strandok... A floridaiaknak nem kell messzire menniük, ha egzotikus tájra vágynak az egyszer biztos - ráadásul szórakozási lehetőségekből sincs itt hiány! Key West hivatalos honlapján rengeteg jobbnál jobb programlehetőséget találhatnak azok, akik ide szeretnének utazni.

The Golden Gate National Recreation Area was the most-visited National Park Service site in 2019. Pictured is Baker Beach, which is part of the area

Golden Gate-híd, Kalifornia

A San Franciscoban lévő "aranykapuról" már rengetegszer írtam, ezért most néhány érdekességgel készültem nektek róla. Azt például kevesen tudják, hogy a híd először nem vörös színben pompázott volna, hanem kék-sárga csíkokkal lett volna tele (legalábbis ezt szerette volna az Amerikai Haditengerészet), a híd építésze, Irving Morrow azonban úgy találta, hogy a bázisfestékkel szolgáló narancssárgás szín ugyanolyan jól látható, ráadásul jobban is illik a városhoz. Milyen jól is gondolta! 

© Getty Images

Honopu Beach, Hawaii

Tény, hogy Hawaii-n annyi gyönyörű beach van, hogy igazából nem "fair" csak egyet kiválasztani... azonban a Kauai szigeten lévő Na Pali-partszakasz egyik leghíresebb strandja, a Honopu Beach egyszerűen lenyűgöző. Csak egy gond van vele: semmilyen út/túraútvonal nem vezet hozzá, a megközelítés egyetlen legális módja a Kalalau strandról való átúszás (ami nagyon nehéz és veszélyes feladat, mondhatni, még profi úszóknak sem javasolják a megfelelő védőfelszerelés nélkül). Szóval, én leginkább a képekről, drónvideókról való megtekintést javasolnám nektek.

new-mexico-white-sands-gettyimages-1026457358.jpg© spondylolithesis / Getty Images

White Sands Nemzeti Park, Új-Mexikó

Az Új-Mexikóban található, 7-10 ezer évvel keletkezett, csaknem 590 km2-en elterülő hófehér White Sands sivatag egyszerűen lenyűgöző látványt nyújt a szemnek - nem is csoda, hogy ez az állam egyik legtöbbet látogatott természeti nevezetessége, habár csak 2019 decemberében nevezték ki nemzeti parkká. A csodaszép homokdűnék magassága 9 és 18 méter között van, a leginkább pedig minden év szeptemberében (egészen pontosan a harmadik hétben)  érdemes meglátogatni, mert ilyenkor rendezik meg a White Sands Balloon Invitational hőlégballon fesztivált.

Tahoe-tó, Kalifornia/Nevada

Kalifornia és Nevada állam határán, 1879 méter magasan, Sierra Nevada fantasztikus hegyei között bújik meg Észak-Amerika legnagyobb alpesi tava, a Tahoe-tó, mely az USA legmélyebb tava is egyben a maga 501 méteres mélységével. Állítólag a víz olyan tiszta benne, hogy némely részén egészen 20 méter mélyig is ellátni benne... sajnos én még nem jártam itt, de a tó hivatalos honlapján élő webkamerákon keresztül is körbe lehet nézni. Az egy perces timelapse videók megtekintését nagyon ajánlom! 

napa-valley-california-wine-country-vineyard-field-harvest-for-winery-494416494-28b52eb2c8ca415a93be31caa5bba097.jpg© spondylolithesis / Getty Images

Napa-völgy, Kalifornia

A Nappa-völgy a kaliforniaiak másik nagy csodája: még aki nem járt itt is tudja, hogy ez a vidék a világ egyik legszebb és legjobb bortermelő vidéke a nagy rivális, a Sonoma mellett. Sajnos 2017-ben és 2019-ben is erősen erősen megrongálódott a nagy kaliforniai tűzvészek miatt,  azonban pár éven belül remélhetőleg ismét olyan pompás látványt nyújthat, mint fénykorában! Érdekesség, hogy a világ egyik legszebb esküvői helyszíne, a Malibu Rocky Oaks is itt található, ahol a Másnaposok 3. részét is forgatták - az ezzel kapcsolatos cikkemet ITT tudjátok elolvasni.

colorado.jpg© Colorado.com

Great Sand Dunes Nemzeti Park, Colorado

A csaknem 12 ezer évvel ezelőtt keletkezett "nagy homokdűnék" 91 km²-en terülnek el Colorado állam területén, Rio Grande és a Sange de Cristo-hegységek között. A gyönyörű homokdűnék azonban nemcsak a panorámás szépségük miatt váltak híressé, hanem azért itt találhatóak Észak-Amerika legmagasabb homokdűnéi (némelyik a 229 métert is eléri)! Az biztos, hogy fantasztikus élményben lehet része azoknak, akik ide kirándulnak: a nemzeti park hivatalos honlapja pedig hónapról hónapra leírja, mire is lehet pontosan számítani a homokdűnék meglátogatásakor.

According to the book, the Midwest contains a 'diverse array of hiking options, including the fantastical Badlands (pictured), the shores of mighty Lake Superior and... the Interior Highlands'

Badlands Nemzeti Park, Dél-Dakota

Dél-Dakota délnyugati részén, csaknem 982 km2-en helyezkedik el a földöntúli szépséget nyújtó Badlands Nemzeti Park, az USA legnagyobb prérije, ahol a világ egyik legősibb maradványai is fellelhetőek, mintegy 11 ezer évvel ezelőttről. Elképesztő, nem? A nemzeti park ráadásul a világ legveszélyeztetebb menyétjeinek, a feketelábú vadászmenyéteknek is otthont ad, melyeket egyébként 1975-ben már egyszer kihaltnak nyilvánítottak.

adobestock_108028204-1080x675.jpeg© Adobe stock

Glacier Nemzeti Park, Montana

A "világ gerincének" is szokták nevezni az USA 12. legnagyobb parkját (4102 km²) - megjegyzem, nem véletlenül. Nagy vágyam, hogy eljussak ide, lehetőleg nem is egyszer, mert képekről, videókról elképesztően gyönyörűnek találom Montanát, melynek egyik éke a kanadai határ közelében található Glacier Nemzeti Park. A területen havasi kecskék, grizzlyk, amerikai bölégyek, szirti sasok, prérifarkasok és még egy sor másik különleges állat megtalálható - hogy, a több, mint 1000-féle itt burjánzó különleges növényről ne is beszéljünk.

© Shutterstock

Grand Teton Nemzeti Park, Wyoming

Az összeállításba többen ajánlottátok a Wyoming államban lévő Grand Teton Nemzeti Parkot is, mely 1248 km²-en terül el, legmagasabb pontja pedig a 4197 méteres Grand Teton. Talán nem csoda, hogy ez a nemzeti park az USA egyik legnépszerűbb természeti látványossága. Egészen elképesztő tájak találhatóak meg itt, a meglátogatása pedig mindenképpen javasolt azok számára, akik a Yellowstone Nemzeti Parkot is meg szeretnék látogatni, mert a két park csak 16 kilométerre található egymástól. Amerika legnépszerűbb nemzeti parkjairól egyébként ITT olvashatsz bővebben.

5_16.jpg© Yellowstone National Park

Yellowstone Nemzeti Park 

Montana, Wyoming és Idaho államok határán helyezkedik el az USA legrégibb nemzeti parkja,  a Yellowstone Nemzeti Park, melyet többször szavaztak már meg Észak-Amerika legszebb helyének is. A szikrázóan szép kanyonjai között vulkánok, gejzírek és más geológiai hőforrások is megtalálhatóak - a leghíresebb közülök a képen is látható piros-narancssárga-sárga-zöld és kék színekben pompázó Grand Prismatic Spring gejzír, amely a világ 3. legnagyobb gejzírje. Olvasóim szerint legtökéletesebb időszak a meglátogatására kora nyáron van, ezért valószínűleg még legalább egy évet kell várnunk arra, hogy a legteljesebb pompájában láthassuk a parkot. 

© Shutterstock

Zion Nemzeti Park, Utah

Az Utah délnyugati részén található Zion Nemzeti Park rengeteg szépséget tartogat a természeti kalandozást előnyben részesítő turisták számára: egyik legszebb jelensége a képen is látható 454 méter magas Angels Landing névre hallgató sziklaformáció, melynek tetejére egy 4 kilométeres túra vezet. Maga a túra elég nagy kihívás azoknak, akik nem gyakorlottak a terep-és hegymászásban, ugyanis vékony és csúszos sziklaperemeken kell végigmenni a csúcsig, a legtöbbször pedig csak egy vasláncra lehet támaszkodni - az Amerikai Nemzeti Parkok szövetsége tehát nem hiába jelölte 3-as nehézségű fokozatnak. Én biztosan nem mennék fel az Angels Landing tetejére, de nagy vágyam a parkba eljutni. ITT egyébként szuper túraútvonalakat ajánlanak azoknak, akik nem szerint a túl bonyolult mászásokat. 

© Shutterstock

Niagara-vízesés, New York

Korábban már készült egy hosszabb beszámolóm a Niaga-vízesésről és - bár be kell, hogy valljam, maga a vízesés bazári környéke igazi nagy csalódás volt a számomra - kihagyhatatlan látnivalónak tartom, ha a kanadai Torontoban, vagy New Yorkban szálltok meg. Halkan megjegyezném: a szebb kilátás a kandai oldalról látható!

Az összeállítás szubjektív, ezért tapasztalataitokat, véleményeiteket várom kommentben és/vagy emailen (gretta@gretta.hu) keresztül. All Photos All Rights Reserved. Copyright © 

—————————————————————————————————————————————

   'Az USA legszebb helyei ' című cikksorozat további összeállításai:

I. rész | II. rész III. rész | IV. rész

—————————————————————————————————————————————

 

süti beállítások módosítása