Gretta

Európa legjobb strandjai - 2021

2021. május 20. - Gretta

Pont három évvel ezelőtt szemléztem utoljára Európa legjobb strandjait - most itt a folytatás, melyben a sorrendet a TripAdvisoros vélemények és átlagozási arányok alapján válogatták össze. Mi tagadás, mindegyik elképesztő! Nektek melyik tetszik a legjobban?

1. Spiaggia dei Conigli, Lampedusa

Málta és Tunézia között, az olasz Lampedusa apró kis szigetén fekszik ez a gyönyörű öblös strand, mely Európa legszebb strandjának lett megválasztva. Képről talán annyira nem jön át, de ennek a tengerpartnak olyan kristálytiszta a vize, mint a Karib-tengernek vagy a Nagy-Korallzátonynak Ausztráliában. Képzelem, hogy élőben is mennyire gyönyörű lehet... de nemcsak a víz szépsége megnyerő ám ezen a strandon! Kevesen tudják, mert a látogatás előtt nem olvasnak utána, de a parton a helyi kis teknősök is előszeretettel kószálnak - a tavaszi hónapokban pedig különösen nagy itt a nyüzsgés, mert rengeteg fészket raknak a strandon.

2. Playa de Cofete, Fuerteventura, Kanári-szigetek

Európa második legjobb strandja, a Playa de Cofete a Kanári-szigeteken, azon belül is Fuerteventura legdélibb részén található. A csodás tengerpart szépsége annyira megkapó, hogy több filmet is forgattak itt már le - nos, én sem bírom levenni a szememet erről a varázslatos strandról, nekem ez lett a kedvencem az egész összeállításban. Fuerteventura szigetét egyébként Európa egyik legegzotikusabb helyének tartják, tehát valószínűleg nem ez az egyetlen szép beach errefelé!

3. Praia da Falésia, Albufeira, Portugália

Portugália déli része egy olyan hely, amit minden strandimádónak látnia kell - legalább egyszer! Én már majdnem két éve próbálok ide eljutni, eddig mindig közbe jött valami, de ha lesz rá alkalmam, biztosan meg fogom látogatni a képen lévő Praia da Falésia nevű strandot, mely nagyon emlékeztet a korfui Marathias Beachre. Sőt, talán még egy kicsit szebb is, de erről majd csak akkor fogok tudni beszámolni, ha itt is strandolok egyet!

4. La Concha Beach, San Sebastian, Spanyolország

A kagylónak is becézett strand lényegében nem más, mint egy óriási félkör ívű öböl, széles tengerparttal, csodás vízzel, kilátással, panorámával és mindennel, ami egy szuper strandoláshoz kell. A legkönnyebben akkor tudtok ide eljutni, ha Bilbaoba repültök, onnan pedig keleti irányba kb. 40 kilométerre található ez a part. Ha van még pár plusz napotok, akkor a francia határon is keljetek át, mert a közelben található Biarritz világhírű szörfös strandja is, ami szintén megér egy misét... Azaz igazság, hogy túl sok szép látnivaló van arrafelé is, de ez már egy más cikk témája,

5. Bournemouth Beach, Dorset, Egyesült Királyság

Nagy-Britannia mesés partszakaszairól korábban már olvashattatok egy mesés képösszeállításban, abból viszont kimaradt Anglia leggyönyörűségesebb strandja, a Bournemouth Beach - pedig ahogyan a képről is láthatjátok, egy igazi nagyvilági strandról van szó, amit világviszonylatban a 20. legszebbnek választottak. Ha esetleg jártatok már itt, kérlek mondjatok pár szót róla kommentben, köszönöm!

6. Balos Lagoon, Kréta

Európa hatodik, a világ pedig 21. legjobb strandja a mesés Balos-lagúna Krétán, mely olyan, mintha a Whitsunday-szigetekre csöppentünk volna Ausztráliában. Egyszerűen álomszép! A képen látható kis szigetet Tiganinak hívják, ami dagálykor teljesen elválik a szárazföldtől, apálykor pedig ilyen mesés látványt nyújtKevesen tudják, de a görög szigetek közül egyébként Santorininek is nagyon változatos strandjai vannak, csak sajnos azok valamiért soha nem kerülnek be hasonló összeállításokba. Ha tehetitek, akkor na hagyjátok ki azokat sem!

7. Elafonissi Beach, Kréta

A TripAdvisor algoritmusa alapján a krétai Elafonissi Beach lett Európa hetedik, a világ pedig 24. legjobb strandja. Bár a képről annyira nem látszik, Elafonissi igazából egy sziget (a fotó alsó oldalán), mely a Balos-lagúnához hasonlóan képes "elválni" a szárazföldtől dagály idején - olyankor állítólag 1 méter magas víz mérhető a középen látható homokhíd tetejétől kezdve.  

8. Plage de Santa Giulia, Korzika

Láttatok már ennél szebbet? Őszintén szólva nekem fogalmam sem volt róla, hogy Korzikán ennyire szép (már-már a Seychelle-szigetek szépséges strandjaihoz fogható) tengerpartok vannak... Legszívesebben már most rögtön oda utaznék! A Plage de Santa Giulia - a legtöbb összeállításban szereplő beachhez hasonlóan is - egy hatalmas öböl, a környék pedig Korzika állítólagos legjobb része, de ezt azért erősítsétek meg ti is!

9. Kleftiko Beach, Mílosz

A Milos varázslatos kis szigetét nagyon sokan dicsértétek már kommentben és emailen keresztül is - talán nem is csoda, de nemrég még Görögország egyik legszebb szigetének is választottátok (cikk és szavazás ITT). Szó, mi szó, tényleg bámulatos az egész hely - ráadásul Európa egyik legszebb partjának választották az itt található Kleftiko Beachet is, mely tulajdonképpen nem más, mint vulkanikus fehér sziklák sokasága, amik mellett szabadon lehet fürdőzni. Igazi homokos strand tehát itt nincs, ahogyan kiépített strand sem, de ez ne vegye el a kedveteket, mert gyönyörű az egész part!

10. Porthminster Beach, St Ives, Cornwall, Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság lehető legdélibb csücskén St. Ives közelében található ez a már-már mediterrán(nak kinéző) extraszéles, homokos tengerpart, ahova fél Anglia jön le nyaranta egy kis napsütésért.  A parttól egyébként csak 4 órás autókázásra található az ország másik mesés strandja, a Wales déli részén lévő Rhossili Bay, melyet pár évvel ezelőtt a világ 10. legszebb strandjának választottak. Ha a közelben jársz és van egy kis szabadidőt, mindenképpen látogasd meg őket! 

Számomra kicsit furcsa volt, hogy az összeállításban nem volt sem francia, sem olasz beach, ahogyan Korfu mesés strandjai és Zakynthos kristálytiszta tengerpartjai is kimaradtak. Szerintetek miért? Mondjátok el a véleményeteket és osszátok meg a többi olvasóval a kedvenc Európai strandotokat! 

süti beállítások módosítása