Gretta

Zakynthos legszebb tengerpartjai

2021. július 16. - Gretta

Finomhomokos partok, türkizkék tenger, mesébe illő környezet - nagyjából így lehetne jellemezni az egyik legszebb görög sziget, Zakynthos legjobb tengerpartjait, melyekért a fél világ odáig van.

Ha engem kérdeztek, Zakynthos az egyik legszebb görög sziget (igaz, nem jártam még mindegyiken), de az biztos, hogy aki imádja a tengert, a napozást, a természetet és úgy az egész görög tengerparti-feelinget, az biztos megtalálja itt a számítását. Volt olyan szerencsém, hogy még a nagy turista áradat előtt, egészen pontosan 2004-ben meglátogathattam a szigetet - nos, én azóta is visszavágyok. Kíváncsi vagyok, mi változott azóta és mi maradt ugyanolyan. Egy biztos - a tengerpartok szépsége nem sokban változhatott, ezért fogadjátok most sok szeretettel az általam összeválogatott listát a szerintem legszebbnek és legjobbnak vélt zakynthosi partokról!                           cyclades_navagio_greece_1.jpg

Navaggio-öböl

A világ egyik legtöbbet fotózott strandja, Görögország legnépszerűbb látványossága a hajótörött roncs, azaz a "Shipwreck", mely Zaknthos északnyugati partjának egyik eldugott zugában, a Navaggio-öbölben fekszik. Állítólag még a '80-as években kötött ki itt ez a roncs, mások elméletei szerint viszont a görög kormány telepítette turistaszerzés céljából - erre persze nincs bizonyíték. Nos, bármi is legyen az igazság, a táj valami elképesztően szép és nagyon felemelő élőben is látni.

A strandot hajóval vagy csónakkal lehet csak megközelíteni, esetleg felülről is megtekinthető, kissé oldalnézetből, mert a közelben van egy parkoló. A strandon nincsenek kajáldák, bárok, napernyők, lényegében semmi, csak a hajótörött roncs, ezért ha hajóval ide indulnál strandolni, mindenképpen gondoskodj az élelemről, a napvédelemről és az egyéb szükségleteidről, mert itt aztán tényleg megszűnik a külvilág!

banana-baech-up-870x580_1.jpg

Banana Beach

Zakynthos városától délre 14 kilométerre található a sziget leghosszabb strandja, mely tökéletesen puha és fehér színű homokkal csábítja ide a strandolni vágyókat. Elég kommersz strand, már az én látogatásomkor is itt volt a legnagyobb a turista biznisz; tehát éttermeket, bárokat, napernyőket és minden egyéb különlegességet seperc alatt fogsz itt találni. A víz egyébként viszonylag sekély, sok családos jár ide strandolni, a publikus ingyenes buszok pedig Laganasról, Kalamakiról és Argassiról is közlekednek az egész nap folyamán.

1329v.jpg

Gerakas Beach

A Zanténak is nevezett Zakynthos szigetének délkeleti csücskében található ez az enyhén íves strand, melynek gyönyörű vöröses színű sziklái és aranybarna homokja van. A Banana stranddal ellentétben ez a partszakasz nincsen teljesen kiépítve, mert egy természetvédelmi övezetnek van nyilvánítva az itt fészket rakó teknősök miatt. 

A strandon egykor még volt egy információs kis házikó, ahol sok mindent meg lehetett tudni a helyi kis teknősökről és a környezet élővilágáról - az egész strand szuper. Talán az az egyetlen negatívuma, hogy kicsit kiesik Zakynthos többi részéről, ezért autóval a legcélszerűbb ide eljutni. A Google Map szerint 30 perc alatt ide lehet jutni Zakynthos városából, de szerintem egy kicsit azért több. Ennél jobb képet sajnos nem találtam, élőben sokkal szebb ez a strand.

gal1.jpg

Laganas Beach

A másik nagyon-nagyon szuper strand a Laganas Beach, mely messze az egyik legnépszerűbb strand Zakythoson. Rengeteg szolgáltatás található itt, szuper ki van építve, a fiatalok körében is rendkívül népszerű, esténként sok beach disco van itt, ezért ha nyugira vágysz, akkor nem ez lesz a te strandot. Kisgyermekeseknek annyira nem ajánlom, mert elég nagy a hangosság, de ha gyerekek nélkül utaztok, mindenképpen látogassátok meg. A Laganas Beachet a legkönnyebben busszal lehet megközelíteni - van parkoló is, de elég limitáltak a helyet, a parkolóhely keresésével pedig sok időtök elmehet. 

kalamaki-top-1-1280.jpg

Kalamaki Beach

A Laganas beach keleti szélén húzódik meg, kicsit csendesebb, családbarátibb övezetben - a legtöbb kisgyermekes ezt választja, ha a környéken strandol. Ha jól tudom, ez a strand van a legközelebb a városhoz és a reptérhez, ezért nagy természeti csodára ne várjatok, de a környezet azért nagyon szép. A tengerpart a National Marine Park része, ezért a strand mögött hosszan húzódnak a zöldes területek és bokros növények. Egy strandnak elmegy, de... azért van ennél jobb. 

tsilivi.jpg

Tsilivi Beach

Ha a Laganasnak élénk strandja van, akkor a Tsivilinek sokszorosan több. A környékről azt kell tudni, hogy rengeteg all inclusive resort szálloda van a környéken, néha tehát kifejezetten nagy tömeg lehet - én az ilyen annyira nem szeretem, mert elvesz a strand szépségéből, de az azért tény, hogy nemhiába építették ide azt a sok szállodát, mert a beach mesés. Tsilivi egyébként Zakynthos városától keleti irányba található kb. 6 kilométerre, a víz pedig lassan mélyül, ezért tökéletes választás kisgyermekesek számára. 

agios-sostis-zakynthos.jpg

Agios Sostis

Most pedig következzenek azok a strandok, melyek nem a legnépszerűbbek, de fantasztikusan gyönyörűek... az egyik a Cameo-szigeten lévő Agios Sostis, mely egy nagyon-nagyon apró kis strand a sziget déli részén, Laganastól nyugatra. A szigetre egy kis híd vezet, ami a nappali és az éjjeli, kivilágított fényben is gyönyörű panorámát biztosít, a sziget körül pedig rengeteg kis teknős úszkál, tehát a búvárkodás szerelmesei biztosan imádni fogják ezt a helyet! Az egyetlen hátránya az az, hogy a belépés limitált és fizetéshez kötött. Ha jól tudom egy fő/5 euró, a strandoláshoz pedig javasolják az úszócipő viselését, mert kellemetlenül kavicsos, sziklás és elég mély a part, de a látvány tényleg gyönyörű. Kalandoroknak és búvároknak ajánlom, nekik is csak nem meleg időben, gyerek nélkül, kiruccanás/programozás céljából, de akkor sem kifejezetten egész napos strandolásra való program ez.

agios-nikolaos-top-1-1280.jpg

Agios Nikolaos Beach

Szinte minden görög szigeten van egy Agios Nikolaos beach - ez alól Zakynthos sem kivétel! Ez a strand Zakynthos városától 32 kilométerre déli irányba található. Vannak itt éttermek, szolgáltatások, vízi sportok, fakultatív programok stb., de ettől a lassan mélyülő, családbarát beachtől azért nem kell olyan nagyon sokat várni. Szép-szép, de vannak ennél szebbek is - a tengerpart 3/4-ét a bérelhető napágyak teszik ki, ezért olyan tipikus "turistapartnak" mondanám. Szezonon kívül gyönyörű, csendes.

211543499.jpg

Porto Zoro Beach

Gyönyörű strand! Porto Zoro Beach  17 kilométerre található Zakynthos városától, szépségének (és átlagos méretű, keskenyebb partjának) köszönhetően pedig a nyári napokon elég elfoglalt tud lenni. Ha az elő-vagy az utószezonban jöttök, imádni fogjátok, de azért nyáron van itt tömeg bőven... Amit még tudnotok kell: itt található Zakynthos egyik legexkluzívabb szállodája, a Porto Zorro Beach Hotel, ami többé-kevésbé kisajátítja magának a strand egy részét. Ez a vendégeknek jó, a strandolóknak már annyira nem. A környéken egyébként van pár taverna és egy-két beach bar, de ez a strand közel sem kecsegtet olyan fantasztikus szolgáltatásokkal, mint a Laganas vagy a Banana Beach.    

 ————————————————————————————————————————————— 

'A világ legszebb tengerpartjai' cikksorozat további összeállításai: 

Korfu  Kréta  Santorini  Thaiföld  Nagy-Britannia  Zakynthos 

—————————————————————————————————————————————  

süti beállítások módosítása