Gretta

Anglia legszebb helyei: Blenheim-kastély

2018. december 30. - Gretta

A nagy érdeklődésre való tekintettel nemrég egy új sorozatot indítottam el, "Anglia legszebb nevezetességei" címmel. Ha Anglia eddig neked is csak Londonról és a főváros látnivalóiról szólt, tarts velem és fedezzük fel együtt az ország csodáit! 

img-20181026-wa0242.jpg© Gretta

A Blenheim-kastély viszonylag közel helyezkedik el Londonhoz: egy hétvégi kiruccanásra például tökéletes úticélpont, de ha a vidéki Anglia is érdekel, érdemes Cotswolds-szal is egybekötni. Mi először csak pár órát tudtunk itt tölteni, de annyira beleszerettünk, hogy rendszeresen visszajárunk - annál is inkább, mert a karácsonyi szezonban különleges showkkal és fényjátékokkal is kedveskednek a látogatóknak. Kíváncsivá tettelek? Tarts velem a Blenheim Palace-ba! 

Ez a gyönyörű barokk stílusú épület 1705-1722 között épült és ez az egyetlen olyan vidéki - nem a királyi család tulajdonában álló - angliai kastély, mely bekerült az UNESCO Világörökség listájába. De a Bleinheim-kastély nemcsak ezért, hanem története miatt érdekes: még Anna királynő építette John Churchillnek (Marlborough első hercegének) a spanyol örökösödési háborúban elért sikereiért, később pedig itt született pedig a herceg fia, Winston Churchill is.

img-20181026-wa0314.jpg© Gretta

Külön érdekesség, hogy Churchill imádta a kastélyt - még felesége, Clementine kezét is itt kérte meg, ráadásul egy csodás rózsakertet is építetett neki (a legenda szerint állítólag azért, mert nem létezett annyi rózsa, amennyivel ki tudta volna fejezni szerelmét). Ebben a kertben egyébként a legnemesebb rózsafajták találhatóak meg, melyek tavasszal nyújtják a legpompásabb látványt.

De ennyit a palota történelméről - kicsit beszéljünk most magáról az építményről! Bár maga a kastély jelenleg Marlborough tizenkettedik hercegének tulajdonában van, belépődíj ellenében látogatható (sőt, esküvők, rendezvények, autókiállítások és más parádék helyszínéül is szolgál). Az egyszeri belépődíj viszont nem olcsó - egy főre 27 font -, ezért az angliai magyaroknak mindenképpen ajánlanám az éves bérlet megvásárlását, ami 57 fontba kerül egy főnek. Engem a szerelmem egy ilyennel lepett meg és nagyon örültem neki, mert ezzel az 'annual pass'-szal akárhányszor bemehetünk egy éven át - ráadásul egy kis kedvezmény is lejön a különleges rendezvényekkor.

img-20181026-wa0251.jpg© Gretta 

Ha már szóba került: a különleges rendezvényekben nincs hiány! A kastély programnaptára tele van olyan eseményekkel, mint pl. a kínai újév parádéja, húsvéti fesztivál, gourmet étel/ital fesztivál, amerikai autókiállítás, jótékonysági futófesztivál, de halloweeni tűzijátékokat, triatlonokat, kerti moziheteket és virágshowkat is rendeznek itt. Minket leginkább a karácsonyi programok vonzottak, ezért már várva-vártuk a karácsonyi szezont, amikor az egész kastély.... ünnepi díszpompába öltözik.

A "Christmas at Blenheim Palace" karácsonyi rendezvénysorozat több részből áll: először is van egy előkelőbb adventi vásáros része, valamint egy benti "Cinderella's Christmas" fantáziashowja (ami lényegében abból áll, hogy a Hamupipőke mese elképesztő díszleteit elevenítik meg), végül egy hatamas fényshowja, mely az egész kastélyt körbeöleli. Azt hiszem mondanom se kell, hogy ehhez képest az Andrássy út kivilágítása semmiség.

45316469_807094526295475_36519524875166504_n.jpg© Blenheim Palace

Ezekre a programokra egyébként lehet külön-külön is belépőjegyet váltani (27 font a Cinderella, 18 font a fényjáték), valamint egybe is (36 font). Az éves bérlet tulajdonosai a Hampupipőke-showra délután 4-ig ingyen bemehetnek, az Illuminated Trail fényshowért viszont nekik is ugyanúgy kell fizetni. Én már alig várom, hogy visszatérjek ide!

47481695_1373647642771379_8095119944775788900_n.jpg© Blenheim Palace

A kastély ünnepi nyitvatartásáról és megközelíthetőségéről pontos információkat ITT találsz. 

A sorozat előző részében Anglia legrégebbi kis faluját, Bibury-t látogattam meg - bővebben ITT olvashattok róla.

Kellemes Ünnepeket kívánok!

Gréta

süti beállítások módosítása