Gretta

Az USA legszebb helyei - III. rész

2021. február 18. - Gretta

Gyönyörű hegyek, nemzeti parkok, mesés vízesések és tündéri kis tavak is szerepelnek az USA legszebb helyei között, melyekben ha élőben most nem is, képekről annál csodásabb gyönyörködni!   

 

A cikksorozat többi részét a következő linkeken érhetitek el:  I. rész II. rész III. rész  IV. rész

rocky-mountains-picture-the-tiverton-foundation-background-image.jpg

Rocky Mountain Nemzeti Park, Colorado

Az USA egyik legnépszerűbb nemzeti parkja a mesés Colorado államban helyezkedik el és olyan természeti nevezetességeknek ad otthont, mint a Sziklás-hegység legmagasabb csúcsa, a Mount Elbert (4401 méter), az Alberta Falls vízesés, a Bear Lake vagy a környék legszebb túraútvonalának tartott Emerald Lake Trail (melynek 5.6 kilométeres oda-vissza hosszát és a 250 méteres szintemelkedőjét még a kezdő túrázók is teljesíteni tudják). Ha van olyan nemzeti park, ahová érdemes ellátogatni az USA-ban, akkor ez az!

robberies-serious-crimes-spike-in-central-park-this-year.jpg

Central Park, New York

A New York-i Manhattan közepén elterülő 341 hektáros parkot a 19. század végén kezdték el megépíteni, mai formáját viszont csak az elmúlt pár évtizedben nyerte el, sőt: jelenleg is zajlanak rajta átalakítások és felújítások. Folyamatosan megújuló külsejét a filmesek is imádják, ugyanis az egész világon itt forgatják a legtöbb tévés produkciót, mozifilmet és reklámot. Egyébként szinte minden van itt: golfpálya, állatkert, jégpálya, szabad színház, teniszpálya, körhinta, szökőkút, valamint kisebb-nagyobb tavacskák is. Ennyi minden után egyébként nem is csoda, hogy ez a park nagyobb, mint az egész Monaco együttvéve!

statue-of-liberty-gettyimages-539667859.jpg

Szabadság-szobor, New York

New York jelképe a város előtti Liberty Islanden található, a Hudson folyó torkollatánál és a turisták egyik kedvenc látványossága már évtizedek óta. Bár mérete a képekről csalókának tűnhet, azért a valóságban sem mondható kicsinek a 46 méter magas emlékmű. Kevesen tudják, de a szobor belső szerkezetét Gustav Eiffel tervezte, külsejét pedig Frédéric Auguste Bartholdi álmodta meg. Persze, az amerikaiak helyett nem véletlenül készítették a franciák az emlékművet: a szobrot ugyanis Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államok részére függetlenségük 100. évfordulója alkalmából, még 1884-ben. A szobrot végül egy év alatt, 350 darabban, vontatókocsikkal és hajókkal szállították el New Yorkba, összeállítása pedig csaknem négy hónapot vett igénybe. A szobrot az USA 24. elnöke, Grover Cleveland leplezte le a nyilvánosság előtt 1886 októberében.

griffith-observatory-los-angeles-famous-places-to-visit-scaled.jpg

Griffith Observatory, Los Angeles, Kalifornia

Los Angeles legnagyobb ikonjának is szokták hívni a város fölé magasodó csillagvizsgálót, mely 1935-ös megnyílása óta több, mint 80 millió látogatót fogadott. A Griffith Observatory korának legelső olyan tudományos intézetének számított az USA-ban, mely nemcsak a szakmai kutatók számára, de a nyilvánosság számára is szabadon látogatható volt. Mai kinézetét 2006-ban nyerte el a csillagvizsgáló, ahonnan a híres Hollywood-felirat csak egy kis sétagalopp - szóval ha LA-ben jársz és egy kis túrára fájna a fogad, mindenképpen érdemes a két programod összekötnöd egymással.

ca_sandiego_balboapark_dreamstime.jpg

Balboa Park, San Diego, Kalifornia

San Diego központjában, egy 485 hektáros területen helyezkedik el az 1868-ban épült gigászi méretű Balboa Park, mely készültekor egyike volt az USA legelső (nyilvánosság számára is szabadon látogatható) parkjainak. 16 különböző múzeum (!), botanikus és egzotikus kertek sokasága, edzőtermek, műemlékek, sportkomplexumok, művészeti centrumok és színházak is találhatóak magán a parkon belül, hogy a fő attrakciójáról, a világhírű San Diego Zoo állatkertről ne is beszéljünk. A fotón a Casa de Balboa épülete látható alkonyatkor.

viaduct-fall.jpg

Blue Ridge Parkway, Virginia/Észak-Karolina

Nem másról, mint egy útról van most szó - ráadásul Ti ajánlottátok! A Blue Ridge Parkway egy 755 kilométeres út, mely a csodálatos Shenandoah Nemzeti Parkon fut végig (és melyet egyébként a világ egyik legszebb autóútjának is tartanak). Északról a virginiai Rockfish Gap, délről pedig az észak-karolinai Oconaluftee indán kis települése határolja. Rengeteg fénypontja van az útnak: többek között az említett kis indián falu; a Chimney Rock Állami Park, a Linville-vízesés, a Biltmore rezidencia és még sorolhatnám. Több nap is kevés lenne arra, hogy az út mellett végigfutó nevezetességeket/ természeti szépségeket végiglátogassuk.

rai_2113_h_rainier-2.jpg

Mount Rainier Nemzeti Park, Washington

Igazi ikonként mered az ég felé a világ egyik legszebb hegyének is tartott Mount Rainier, mely hatalmas, majdnem 5000 méteres magasságával az amerikai Washington államának legmagasabb hegye. A hegy a Yakama indián rezervátumon belül, Seattletől kb. 1000 kilométerre délre helyezkedik el, legcsodálatosabb arcát pedig tavasszal mutatja, mikor a róla elnevezett nemzeti park szebbnél szebb virágokba borul. 

hawaii-in-pictures-beautiful-places-to-photograph-punaluu-beach.jpg

Punalu'u Beach, Hawaii

Íme Hawaii leghíresebb fekete homokos strandja! Hogy mitől lett ilyen gyönyörű színe a homoknak? A közelben lévő nemzeti park vulkáni tevékenysége miatt láva folyik az óceánba, mely kihűlve partot ér, fekete színű bazalthomokot létrehozva ezzel. Mi tagadás, a forró homok miatt nehezen lehet itt mezítláb járni, de nem csak ezért érdemes a lábunk elé figyelni, ha a parton vagyunk: a strandon ugyanis rendszeresen szoktak sütkérezni a veszélyeztetett minősítést kapó közönséges cserepesteknősök is! Érdekesség, hogy Hawaiinak nem csak ez az egy világhírű fekete homokos strandja van: a Mauin lévő Honokalani Beachet például pár éve a világ egyik legszebb strandjának választották. 

waimea_canyon_mar_2010.jpg

Waimea-kanyon, Kauai

Íme még egy gyöngyszem Hawaiiból! Bár a szigetország/szigetcsoport az amerikai kontinenstől teljesen távol helyezkedik el, az összeállításba mindenképpen bele szerettem volna tenni a Kauai szigetén található Waimea Canyont is, mely olyan, mint egy "mini" Grand Canyon, csak egy kicsit zöldebb és színesebb kivitelben. A kanyon 20 km hosszú, 2.4 km széles és kb. 1000 méter mély, dzsungeles sziklái pedig évszaktól függően tündökölnek zöldes, narancssárgás vagy barnás színben. Ha tetszik amit látsz, érdemes utánanézned a 6.4 km hosszúságú Kukui Trail nevű túraútvonalnak, melynek fénypontja a képen is látható panoráma!

petrified-forest-national-park_jpg_optimal.jpg

Petrified Forest Nemzeti Park, Arizona

Az egyik kedvenc amerikai államomról, Arizonáról már többször olvashattatok a honlapon - most viszont egy olyan nemzeti parkot hoztam el a válogatásba, amelyről még nem volt szó. A Petrified-erdő ráadásul többszörösen is különleges hely: egyrészt azért, mert bár neve szerint erdőt jelent, az igazság szerint nincs itt egy darab fa sem; másrészt azért, mert mégis itt található a világ legtöbb fája. Ezt úgy értem, hogy a hely tele van több millió éves megkövesedett fákkal, melyeket a szélsőséges időjárás "pusztított", valamint "nyomorított" bele a köves talajba. A megkövesedett fadarabokat egyébként csak az veszi észre, aki tudja mit kell keresni: az Araucarioxylon arizonicum nevű fa a képen mindenhol megtalálható, ahol látszódnak a narancssárgás-fehéres színű foltok. 

Caddo Lake, Texas/Louisiana

A különleges alakú, már-már semmihez sem hasonlítható Caddo-tó Texas és Louisiana határán helyezkedik el egy hatalmas, 102.8 km²-es mocsaras-erdős területen. A geológusok szerint a tó egy földrengés következtében keletkezett még a 19. század elején, ezért áll vízben Texas (valamint az USA) egyik legnagyobb Európai ciprusfából álló erdőterülete. A tó nagy népszerűségnek örvend a környékbeli családok körében - rengeteg itt a túraösvény és a tóban szabadon lehet úszkálni is, de azért az itt élő aligátorokkal nem árt vigyázni! 

gorge-7-of-1.jpg

Flume Gorge, New Hampshire

A New Hampshireben található Flume Gorgeról még egyáltalán nem volt szó a honlapon, ezért nagy örömmel tettem be az összeállításba, mikor kommenten keresztül ajánlottátok a figyelmembe! Egy szurdokról van szó, nevezetesen a Flume-szurdokról, mely a Franconia Notch Állami Parkban helyezkedik el, Lincoln városának a közelében. Gyönyörű túraterületek, vízesések és hegyek találhatóak itt, ezért mindenképpen ajánlom azoknak, akik Bostonban vannak és nem bánnak 150-200 kilométer autókázást ilyen csodaszép látványért. Jó, ha tudod: lépcsők, szakadékok és hidak bőven vannak, szóval ha tériszonyod van, nem biztos, hogy ez a legjobb kalandtúra a számodra!

whitewater-falls.jpg

Whitewater Falls, Észak-Karolina

Elhelyezkedése kicsit vicces: Észak-Karolina legdélebbi részén, egyből Dél-Karolina határánál, a Greenville településének (és a Jocassee-tó) közelében található ez a csodálatos vízesés, melynek két része is van az Upper (a felső) és a Lower (az alsó) vízesés. A képen a felsőt láthatjátok, ezért röviden most ezt szeretném bemutatni nektek.

Magához a vízeséshez egy bejáraton keresztül lehet bejutni: kocsinként 2 dollár a belépőjegy (ez ha jól tudom 4-5 ember takar), a vízesést pedig kb. fél kilométer gyaloglás után lehet meglátni (a túra ezen része kerekesszékkel is megközelíthető). Itt bőven lehet nézelődni, enni-inni, piknikezni, ha viszont arról a pontról is szívesen megnéznétek a vízesést, ahonnan a kép készült, akkor 154 falépcsőt kell megtennetek fel és le. Ez mondjuk hamar megvan annak, aki bírja a lépcsőzést, a látvány pedig tényleg minden energiát megér. ITT egy kis videót is megnézhettek a túráról, tényleg gyönyörű, a vízesés pedig rendkívül könnyen megközelíthető.

south-carolina-magnolia-plantation-in-charleston.jpg

Magnolia Plantation & Gardens, Dél-Karolina

Észak-Karolina után jöjjön most egy kis Dél-Karolina! A tengerparti Charleston városától csak 17 kilométerre található ez a gyönyörűséges magnólia ültetvény, melyet még a 17. század végén ültetett a híres Drayton-família. (Érdekesség, hogy még 15 generációval később, jelenleg is ők működtetik a kertet, amit nagyon szép dolognak tartok, mert biztosan egyszerűbb lett volna eladni...). Szóval az USA egyik legrégebbi botanikus kertjéről beszélünk most, ahol nem csak magnóliák vannak, hanem kisebb-nagyobb tavak, romantikus hidak, rózsakertek stb. 158 hektáron keresztül. Az egész olyan, mint a Central Park kisebb és színesebb változata, igazán mesés látványt nyújt - főleg a tavaszi hónapok alatt. Mondjuk kellhet is hozzá sok hozzáértő szakember és kertész, ezért meg is kérik az árát (a belépőjegy 52 dollár egy felnőtt részére), de ezért a látványért abszolút megéri fizetni, mert felejthetetlen élményt nyújt. Mindenkinek nagyon ajánlom. Videó ITT 

south-carolina-caesars-head-state-park.jpg

Table Rock State Park, Dél-Karolina

Szintén Dél-Karolinában, egészen pontosan a clevelandi Table Rock Állami Parkban található a képen is látható mesés hegy, mely a Table Rock nevet viseli. Rengeteg túraösvény, kabin és kempingezéshez alkalmas terület található itt, a látvány pedig szinte minden irányból fantasztikus. A fotót az Overlook nevű kilátóhelyről készítették, mely egy 5.6 km hosszú és 600 méter emelkedővel rendelkező túraösvény, a Table Rock Summit Trail fénypontja. Ha szép akartok látni.... ide menjetek.  

empire-bluff-trail-sleeping-bear-dunes-2d1dc86a5056a34_2d1dc960-5056-a348-3aa1eee7e4ec758c.jpg

Sleeping Bear Dunes, Michigan

Nem, ez nem tengerpart, hiszen Michigan állama az USA északi részén, a Kaandával határos oldalon fekszik. Akkor vajon mi ez? Nem más, mint a Michigani tó kb. 2 kilométer hosszú partja, mely telis tele van finomhomokos dűnékkel. A "Sleeping Bear" nevű dűnéket a Glen-tó felől lehet megközelíteni a 109-es autóúton és mindazok ellenére, hogy kell valamennyi napijegyet fizetni érte, garantáltan megéri az élmény, hiszen az USA északi részén azért nincs olyan nagyon sok jó, finomhomokos tengerpart, ahol egyszerre lehet túrázni, napozni, piknikezni vagy csak gyönyörködni a gyönyörű tájban. A fotót egyébként az Empire Bluff Trail nevet viselő túraútvonal egyik kilátójáról készítették. 

stelprd3833704.jpg

Maroon-tó, Colorado

A coloradoi Aspen közelében, a Colorado White River National Forest erdőben bújik meg ez a csodaszép tó, mely évente több, mint 300 ezer turista látogat meg. Természetvédelmi okok miatt csak limitált számba engednek be autókat az erdő közelébe, ezért ha meg szeretnéd látogatni a tavat, én azt ajánlom, hogy online foglalj buszjegyet az Aspen Higlands - Maroon Bells nevű útra (elővételes jegy nélkül kevés esélyünk lesz, mert a legtöbbször tele van minden járat) és engedj meg magadnak 4-5 órát az itteni bolyongásra, majd szállj fel a visszafele tartó buszra. A TripAdvisoros vélemények szerint itt aztán tényleg nincsen se térerő, se menza, se bódé, szóval jól szerelkezz fel mindenféle jóval a túrádhoz és kattints sok képet, hogy sose felejtsd el a látványt. A park kora ősszel mutatja a legszebb arcát. 

ciro_1.jpg

City of Rocks National Reserve, Idaho

Az összeállításban eddig bemutatott tájvédelmi körzetekhez képest kicsi ("mindössze" 2,59 km²-es), de annál szebb területen fekszik a City of Rocks rezervátum, mely a nevéhez híven sok (nagyon sok) követ és sziklát vonultat fel. Fantasztikus tájak vannak erre, az óriási gránittömbök között járva pedig úgy érezheti az ember, hogy olyan, mintha nem is ezen a Földön járna.  A park egyébként Idaho legdélebbi részén helyezkedik el, közel Utah államhatárához, ezért Salt Like Cityből is rendkívül könnyen (a 84-es pályán haladva) is el lehet jutni ide. 

Mabry Mill, Virginia 

Szintén ti ajánlottátok figyelmembe a Virginia államban lévő Mabry Millt is, mely lényegében egy elhagyatott, régi malom - ám olyan gyönyörű környezetben helyezkedik el, hogy a táj is tényleg képeslapra illő. A közelben van egy egész jó kis étterem, néhány kabin, rengeteg túraútvonal és egy luxuskategóriás pincészet is, a Chateau Morrisette Winery, mely Virginia államának egyik legszebb és legrégebbi pincészete. Ha borrajongó vagy, kösd a két programot össze egymással! 

San Antonio River Walk, Texas

A harmadik rész utolsó állomásául a texasi San Antonio város sétányát választottam, mely sokak szerint a világ legromantikusabb helyeinek egyike. Lehet itt sétálgatni, csónakázni, shoppingolgatni, italozgatni, de a környék legjobb éttermei is itt találhatóak meg - talán nem is meglepő, de a River Walk különösen a tavaszi-nyári hónapokban népszerű, mikor esténként ki lehet ülni az éttermek teraszaira. Állítólag a Függetlenség napján (júl. 4) itt meg sem lehet mozdulni, annyian vannak, de ha egy sima hétköznap látogatod meg San Antoniot, hatalmas élményben lesz részed.  

Az összeállítás szubjektív, ezért tapasztalataitokat, véleményeiteket várom kommentben és/vagy emailen (gretta@gretta.hu) keresztül. All Photos All Rights Reserved. Copyright © Getty Images

—————————————————————————————————————————————

   'Az USA legszebb helyei ' című cikksorozat további összeállításai:

I. rész | II. rész III. rész | IV. rész

—————————————————————————————————————————————

 


süti beállítások módosítása