Gretta

A világ 10 legszebb tengerparti nevezetessége

2021. június 15. - Gretta

Vannak ugye szép tengerpartok és híres látnivalók - most ennek a két dolognak a kombinációját válogattam nektek össze! A világ legszebb tengerparti nevezetességei olyan csodák, melyek még így a képernyőről nézve is teljesen elkápráztatják az embert... 

kepernyofelvetel_446.png

Durdle Door, Egyesült Királyság

A Nagy-Britannia legszebb UNESCO Világörökségi listáján szereplő meseszép természeti nevezetességet, a Durdle Doort az Anglia déli részén lévő Dorsetben találhatjuk, a 153 kilométer hosszú Jurassic Coaston, Lulworth mellett, egészen elképesztően szép környezetben. A látványos sziklakapu nagyjából 10 000 évvel keletkezett, mikor a tenger hullámai és a szél fújása olyan rémisztő erősséget ért el, hogy konkrétan kettévágták, majd lyukat formáltak a képen is látható sziklába. Élőben még szebb, mint a képen! 

kepernyofelvetel_449.png

Needles, Egyesült Királyság

Igen, jól olvassátok: ennek a különleges hegyes szikaképződmények a neve magyarul "tűket" jelent - rendkívül kreatív, de végülis miért ne? Nem olyan nagy az egész, nagyjából 30 méter magas, melynek a végén egy 1859-es világítótorony is megtalálható. Ha jól tudom, a torony mérnökei dinamittal robbantották ki az épület számára szükséges terület mennyiségét - máshogy nem tudták volna megoldani a torony építését. A világítótorony annyira különleges és szép helyen helyezkedik el, hogy szerintem könnyen említhetnénk a világ 10 legszebb világítótornya között is.

kepernyukep.png

Tizenkét apostol, Ausztrália

Ausztrália egyik legszebb helye, a Tizenkét apostol Melbourne városától nyugati iránya kb. 230 kilométerre található, Port Campbell és Princetown települései között; a 12 apostol pedig az a 12 darab kisebb-nagyobb sziklát jelöli, melyek kiemelkednek az óceánból. A sziklák alakját a szél és a víz nagy hullámai folyamatosan faragják - egy idő után el fognak ezek az apostolok tűnni, a szárazföld sziklás részéből viszont szépen lassan új apostolok fognak előbukkanni. Persze, most több száz évről beszélünk, mi még biztosan nem fogjuk látni ennek a tájnak a jelentős átalakulását. Hát nem mesés? 

kepernyofelvetel_447.png

Cathedral Cove, Új-Zéland

Új-Zéland északi részén, a North Islanden található meg a Cathedral Cove (más néven Te Whanganui-a-Hei), mely egy 9 négyzetkilométernyi nagyságú tengeri rezervátumon belül található meg. Nagyon népszerű fotócélpont a helyiek körében, de sok világhírű természetfotós is készített már is gyönyörű tájképeket. Nem csodálom, egész egyszerűen gyönyörű ez a hely! Egyébként nem csak ez az egy mesés látványosság található Norh Islanden: a Yellowstone-hoz hasonló Waiotapu Thermal Wonderland, a világ egyik legérdekesebb helye is fantasztikus szépségekkel büszkélkedik, mely színes geotermikus medencéiről és vulkanikus jelenségeiről vált híressé.                                                                                                                               kepernyokep.png

Kicker Rock/Leon Dormido, Galápagosz-szigetek

A világ egyik legszebb részén, a Galápagosz-szigetekhez tartozó San Cristobal-sziget északi felén található a Kicker Rock (Leon Dormido) nevet viselő sziklaképződmény, mely látványt nyújt, mintha a háromnegyedénél félbevágták volna. Nos, ez azért nem így történt, de így is lehet fogalmazni, hiszen ez az egész  egy nagy darab hegy volt, melyet egy vulkánkitörés "szakított" ketté. A kreatívok a bal oldali vízszintes sziklatömbben egy alvó oroszlánt, a jobb oldaliban pedig egy függőlegesre állítót elegáns férficipőt látnak, innen van a képződmény két neve. 

kepernyofelvetel_544.png

Feröer-szigetek

A Dániához tartozó Feröer-szigetek szépségét már korábban is megmutattam nektek - én akkor szerettem bele ebbe a tájba, mely magyarul "Az óriás és a boszorkány sziklája" nevet viseli. A tengerből kiálló sziklaképződmények minden évben több ezer turistát vonzanak magukhoz, pedig hivatalosan nem is számítanak nevezetességnek... A mesés képződményt Streymoy-szigetéről, Tjornuvík falujából vagy Eysturoy-szigetéről, az Eidisskard hegyéről lehet a legjobban látni - biztosan észre fogjátok venni, mert egészen hatalmas méreteik vannak! A sziklák tengerszint feletti magassága balról jobbra 352 méter, 71 méter és 69 méter. páratlan élmény lehet őket élőben is látni! 

kepernyofelvetel_451.png

Kleftiko Beach, Mílosz

Görögország egyik legszebb szigetén, Míloszon található ez a lenyűgöző partszakasz, melyet annak ellenére neveznek Kleftiko Beachnek, hogy igazából egy konkrét strand sem található meg itt. A kisebb-nagyobb sziklákról beugrándozva persze nyugodtan lehet fürdeni azoknak, akiknek van mersze hozzá; azoknak, akik viszont inkább csak kívülről szemlélnék meg ezt a csodát, a különböző hajós utakat javaslom. 

kepernyofelvetel_445.png

Ko Tapu, Khao Phing Kan-sziget, Thaiföld

A thaiföldi Khao Phing Kan-szigetén, a világ egyik legszebb tengerpartján található meg ez a 20 méter magas mészkő oszlop, mely akkor lett lett híres, mikor pár másodperc erejéig szerepelt az 1974-es 'James Bond: Az aranypiszolyos férfi' című moziban, Sir Roger Moore-ral az oldalán. Azóta egy konkrét nemzeti parkot, az Ao Phang Nga Nemzeti Parkot is megalakították köré, hogy ösztönözzék a turistákat a környékbeli mesés természeti látnivalók felfedezésére. Nos, nagyon mesés helyről van szó, jócskán lehet barangolni és kalandozgatni azoknak, akik szeretik a hasonló tájakat.  

kepernyofelvetel_452.png

Old Harry Rocks, Egyesült Királyság

Ez a rendkívül festői táj a szárazföldről nézve is szép, igazi arcát viszont a távolból, azaz hajóról, helikopterről vagy repülőről nézve mutatja meg. Nem másol találhatjuk meg, mint Anglia déli részén, Bournemouth szomszédségágában, Studland kis települése mellett, a Studland Természeti Rezervátumban. Sajnos a rezervátumot nem választották be Nagy-Britannia legszebb nemzeti parkjai közé, de mindezek ellenére fantasztikus élményt nyújt azoknak, akik élőben is látják ezt a csodát.

kepernyofelvetel_543.png

Benagil Cave, Portugália

Portugália déli részén, Portimao és Albufeira városai között fekszik Benagil kis települése, ahol a világ egyik legmesésebb természeti képződményét, a képen is látható "lyukas" barlangot találhatjuk meg. Ez a különleges barlang Benagil és Marinha strandja között található meg, a szárazföldről pedig egyáltalán nem közelíthető meg. A bátrak gyakran beúsznak a barlangba, de a sodrás erős, a hullámok pedig életveszélyessé tehetik a terepet, a tapasztalt utazók ezért a csónak- és a kajakbérlést ajánlják a képződmény megtekintéséhez. Felejthetetlen látnivaló, különösen nappal, mikor a nap aranyló fényei besütnek a barlang lyukain át... Ha egyszer pedig erre sodorna az utad, ne felejtsd el meglátogatni a szomszédos Praia de Falésia nevű strandot sem, melyet 2021 egyik legjobb strandjának választották meg a TripAdvisor online felmérésen.

süti beállítások módosítása