Gretta

London 10 legexkluzívabb szállodája

2020. április 05. - Gretta

Londonban, a világ egyik legnépszerűbb metropoliszában egymást érik a szebbnél szebb ötcsillagos hotelek - közölük válogattam most ki azt az elit  mezőnyt, ahol új értelmet nyer az exkluzív kiszolgálás és a luxus színvonal. Következzenek London legpazarabb luxusszállodái! 

Berkeley

London egyik legelegánsabb negyedében, Knightsbridgeben, a Hyde Park és a luxemburgi nagykövetség mellett helyezkedik el el ez a több, mint 100 éves hotel, ahol szinte már minden világsztár és bennfentes politikus megfordult már. A Berkeley hotel 204 luxuskategóriás szobával és lakosztállyal rendelkezik - a luxust pedig nem feltétlenül a berendezéseken értem (habár az se semmi), hanem a különböző figyelmes apróságokon...

Például minden szobába kétféle köntös készítenek ki (egy vékony és egy vastag anyagút), a dohányzóasztalokon méregdrága Taschen fotóalbumok fogadnak és csakis organikus eredetű illat-és tisztálkodószereket fogsz találni a fürdőszoba polcokon. Azt hiszem, ez az a hotel, ahol tényleg minden kívánságodat lesik - mondjuk, meg is kérik az árát. Egy éjszakáért minimum 154 ezer forintot kell fizetni.

Savoy

Az összeállítás legtradicionálisabb szállodája a Savoy, mely London Covent Garden negyedében, rögtön a Temze mellett található a Somerset House művészeti központ mellett - felsőbb emeleteiből csodálatos kilátás nyílik a London Eye-ra. Az art deco stílusban berendezett Savoy 267 szobával és lakosztállyal büszkélkedhet, melynek mindegyike egy kicsit különbözik egymástól - ám nem csak ezért örvend nagy hírnévnek, hanem azért is, mert a világ leghíresebb séfjének, Gordon Ramsay-nek is itt van a grillétterme. 

A szállodának egyébként nagy múltja van: Marlene Dietrichnek például volt itt egy lakosztálya, amelyben (akkor is és azóta is) 12 darabos pink rózsacsokrok állnak, de Winston Churchill is imádta a hotel éttermét - sőt! Monet egész egyenesen 6 hónapon át ki sem mozdult a Temzére néző lakosztályából, hogy tökéletes képet tudjon a folyóról festeni. Nem semmi, ugye? Egy éjszaka 150 ezer forinttól kezdődik.

Four Seasons Hotel London at Park Lane

London egyik fényűző negyedében, Mayfair-ben, a világ egyik legelőkelőbb (és legdrágább) utcájában, a Park Lane-en helyezkedik el a Four Season egyik londoni hotelje, melynek 8. és 9. emelete kínálja a legszebb panorámájú szobákat - sokak szerint az egész városban. A 196 szobás luxusszálloda leghíresebb pontja a sötét tónusú, vörös szatén anyagokkal dekorált Amaranto bár és étterem, a hotel legszebb panorámáját pedig minden bizonnyal a 10. emeleten lévő díjnyertes spából tekinthetjük meg, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Hyde Parkra.

A legolcsóbb szoba 250 ezer forinttól vehető ki egy éjszakára, tehát aki itt megszáll, az már biztosan jó vaskos pénztárcával rendelkezik.

Dorchester

Szintén a Park Lane-en található a 250 szobával és a 49 lakosztállyal büszkélkedő Dorchester, melyet sokszor említenek London legikonikusabb szállodajaként. Ez egyébként nem is csoda, ugyanis gyakran megfordul itt a londoni elit krémje, beleértve a sztárokat is: Kate Moss és Hugh Grant például a szálloda rendszeres vendégének számít, de Elizabeth Taylor is itt töltötte élete második felét. A hab a tortán pedig az, hogy a The Dorchester bevallottan a brit királyi család kedvenc hotelje (annak idején itt készülődött Diana hercegnő az esküvőjére, valamint Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg is sokszor randevúzott itt)!

De, hogy egy kicsit a szálloda jelenkoráról is beszéljünk: a Dorchester öt darab fantasztikus étteremmel rendelkezik, melyek közül az egyik (Alain Ducasse at The Dorchester) három darab Michelin-csillaggal is büszkélkedhet. Csak úgy halkan megsúgom: kevés ilyen pompás étterem van Londonban - és akkor még nem is mondtam nagyot. A szállodában kivehető szobák napi minimumára 200 ezer forinttól kezdődik.

Bvlgari Hotel London

A Harrods luxusáruházától kb. 50 méterre, a Hyde Park déli oldalánál, Knightsbridge-ben, a nívós luxusüzletektől  (pl. Rolex, Gucci, Burberry, Harvey Nichols) nem messze helyezkedik el a 85 szobás londoni Bvlgari Hotel, ami egy kifejezetten "új" hotelnek számít, ugyanis 2012 májusában nyitotta meg a kapuit.

A szálloda főként arról vált híressé, hogy hatalmasok a szobái és a lakosztályai, ugyanis mindegyik legalább 40 négyzetméternyi területű. Hadd súgjak valamit: ez Londonban hatalmasnak számít, mert hihetetlenül drágák a négyzetméterárak! Ezek után szinte nem is csoda, hogy a Bvlgari Hotel rendelkezik a londoni belváros legnagyobb, 25 méter hosszúságú medencéjével - ami szintén nem tűnik túl nagyon nagynak, így magyar szemmel, a Széchenyi-fürdőből nézve, Londonban mégis annak számít. Szóval, aki aki jó nagy szállodaszobát (lakosztályt) akar magának, annak itt a helye! Mondjuk, meg is kérik az árát: egy éjszakáért egy kész vagyont, minimum 260 ezer forintot kell fizetni.

Claridge's

Az előkelőségek és az úriságok szállodájának is szokták hívni a Mayfair-ben lévő Grosvenor Square és a többemeletes Victoria's Secret üzlet melletti art-deco stílusú Claridge's szállodát, mely 1856 óta fogadja a vendégeket. Érdekesség, hogy a 2012-es londoni Olimpia során 8 különböző államfő tartózkodott a hotelben egyszerre - de Anne Hathaway, Catherine Zeta-Jones, Michael Douglas, valamint Mariah Carey is mindig itt száll meg, ha Londonban lenne dolguk.

Azt hiszem, ezek után nem meglepő, hogy a szálloda alkalmazottai szinte mindent el tudnak intézni: Robert Downey Jr. például az egyik bérelt szobáját konditeremmé alakította át, egy arab hercegnő pedig egyszerre bérelt ki egy egész emeletet - egészen pontosan 40 szobát - , melyből két lakosztályban csak a shoppingkörútja során vásárolt szerzeményeit tárolta. 

A 197 szobás Clardige's mindezek felül híres a The Foyer-ben tartott Afternoon Tea teadélutánjairól, valamint a dizájnerek által megálmodott karácsonyfáiról: többek között a Dolce&Gabbana és a Burberry márkák, valamint Christian Louboutin és Karl Lagerfeld is tervezte már meg a szálloda karácsonyfáit. Egy éjszaka minimum 260 ezer forintba kerül a hotelben.

The Ritz London

A The Ritz-London Mayfair-ben, a Green Park északi sarkánál található, a Királyi Művészeti Akadémia és a Old Bond Street luxusüzletei (pl. Gucci, Tiffany & Co, Ladurée) közelében. Az 1906-ban nyílt hotel 111 szobával és 25 lakosztállyal büszkélkedik, amelyekért odáig vannak a sztárok és a hollywoodi filmstúdiók  (a Sztárom a párom című filmet például itt forgatták).

A londoni elit krémje szerint pedig kimondatlanul, de itt található az egész ország legjobb Afternoon Tea teadélutánja délután 3-tól 5 óráig a The Palm Court és a The Rith Restaurantban. A különleges programokra (pl. Valentin-nap, karácsony stb.) például fél évvel előtte kell helyet foglalni, de még akkor is szerencsés vagy, ha beférkőztél. Ergo, ha exkluzív (és méregdrága) teázásra vágysz, ne válassz más helyet, a Ritz-be menjél! A dress coderól viszont ne feledkezz meg... itt ugyanis a teázás közben is megkövetelik a nyakkendőt és a kisestélyit.

Ha nem szereted az eleganciát és az arisztokratikus kiszolgálást, ez valószínűleg nem a te hoteled, ha viszont igen, akkor el leszel kápráztatva - még akkor is, ha minimum 200 ezer forintot kell egy éjszakáért fizetni.

The Connaught

A londoni Mayfair központjában, a Hyde Park és a Grosevenor Square között, a luxusüzletek (pl. Balenciaga, Louboutin, Goyard) közvetlen közelében található a The Connaught hotel, melynek legikonikusabb pontja a lobbiban található mahagónia falépcső (maga Ralph Lauren például annyira beleszeretett, hogy az amerikai Madison Square üzletében felépítette a lépcső pontos mását).

Az 1815 óta működő hotel mindezek mellett 3000 eredeti műalkotásnak (főként Damien Hirst, Louise Bourgeois és Julian Opie alkotta mesterműveknek) ad otthont - a szálloda legnagyobb luxusa viszont ez, hanem az a tény, hogy a londoni belváros egyik legcsendesebb, legeldugottabb utcájában található, ahová tényleg csak az megy, akinek arra van dolga. Ez pedig egy ilyen nagy világvárosban igen nagy kiváltság...

Egyébként a 121 szobás The Connaught az egyetlen szálloda a világon, mely árnyalatra pontosan felhasználhatja a Buckinham-palotában található vörös szőnyeg másolatát , és amelyik egy eredeti, ázsiai AMAN spával rendelkezik - mindannak ellenére, hogy a hotel nem tartozik az AMAN szállodalánc alá. Egy éjszaka 230 ezer forinttól indul a szállodában.

The Langham London

Európa egyik legelső grandiózus hotelének számít az 1865-ben nyílt The Langham, mely London Marylebone és Fitzrovia negyedének határán, az Oxford Circus-tól nem messze helyezkedik el, a BBC médiacsatorna székháza és a Westminster Egyetem között. 2015-ben teljes renováláson esett át, ennek köszönhetően hihetetlenül gyönyörű márványbirodalomba csöppenünk, amint besétálunk a hotel ajtaján. 

A 380 (!) szobával és lakosztállyal rendelkező szálloda egy top high-end wellnessrészleggel (Chuan Body + Soul), egy étteremmel (Roux at The Landau), egy pubbal (The Wigmore) és egy koktélbárral (Artesian), valamint London legnagyobb területű lakosztályával büszkélkedik - a Sterling Suite ugyanis nem kevesebb, mint 450 négyzetméteres! Az ára? Minimum 130 ezer forint egy éjszakára.

The Lanesborough, Oetker Colletion

Knightsbridgeben, a Buckingam-palota kertje és a Hyde Park között, rögtön a The Berkley és a Wellington Arch emlékmű mellett helyezkedik el 93 szobával és lakosztállyal büszkélkedő The Lanesborough, melyet kifinomult és arisztokratikus, 19. századi stílusban rendeztek be.

Érdekesség, hogy a hotel a múlt században katonakórházként működött, ám ezt a tényt a hotel vezetői nagyon próbálják eltussolni, ugyanis sem a hivatalos honlapon, sem a szállásfoglaló oldalakon nem találni erről információt. Nekem az egyik bennfentes ismerősöm árulta el ezt, egy kis célzott internetes keresgélés után pedig rájöttem, hogy tényleg igaza van. De ki akarna egy régi világháborús hotelben megszállni 2020-ban? Elárulom: nagyon sokan - főleg úgy, hogy nem is tudnak róla!

A hotel ugyanis egy fantasztikus Michelin-díjas étteremmel (Céleste) és egy újonnan nyílt spával (Lanesborough Club & Spa) is rendelkezik - de, nem csak ezért szeretik a vendégek, hanem azért is, mert a hotel saját virágkötésszel rendelkezik, valamint díjmentes nemzetközi hívásokat kínál az Egyesült Államok és Európa teljes területére - hogy a 24 órában elérhető komornyik szolgáltatásról ne is beszéljünk. Hirtelen most ennyi jó indokot tudtam felsorolni a The Lanesborough mellett, de bizonyára még sokkal, de sokkal több is van. Egy éjszaka 245 ezer forinttól kezdődik. 

Az összeállítás szubjektív, ezért tapasztalataitokat, véleményeiteket várom kommentben és/vagy emailen (gretta@gretta.hu) keresztül. A cikket nem szponzorálta senki (sajnos). All Photos All Rights Reserved. Copyright © Berkeley, Savoy, Four Seasons, Dorchester, Bvlgari, Claridge's, Ritz, Connaught, Langham, Lanesborough - Oetker Collection

—————————————————————————————————————————————

   'A világ legexkluzívabb szállodái' című cikksorozat további összeállításai:

Bahamák|Bali|Dominikai Köztársaság|Dubai|Kréta|Las Vegas|Los Angeles|London|Maldív-szigetek|Miami|New York|Párizs|Santorini|Zakynthos

 ————————————————————————————————————————————— 

 

süti beállítások módosítása