Gretta

New York 10 legexkluzívabb szállodája

2020. december 06. - Gretta

New York, a lehetőségek és a felhőkarcolók városa tele van ragyogó luxusszállodákkal, melyeknek exkluzivitását aligha lehetne felülmúlni! Most bemutatom nektek a 10 legelitebb hotelt a Nagy Almában, ahová a belépést csak milliárdos üzletemberek, nagyhatalmú politikusok, világsztárok és a felső tízezer tagjai nyerhetnek. Neked melyik a kedvenced? 

The Plaza, a Fairmont Managed Hotel

Ha kultikus New York-i luxusszállodáról beszélünk, akkor a legtöbb embernek egyből a The Plaza Hotel ugrik be - nem véletlenül. Rengeteg filmet, reklámot és sorozatot forgattak már itt, többek között a Reszkessetek betörők 2. részét, A csajok háborúját, A szerelem hullámhosszánt, a The Great Gatsbyt és még sorolhatnánk. Sőt! 

A Plaza-nak rengeteg világhírű lakója is volt már: a legnevesebbek közé talán Liza Minnelli és Marlene Dietrich tartozik, de itt szállt meg a The Beatles az első amerikai turnéja alkalmával, ahogy John Lennon és Yoko Ono párosát is többször fotózták már le a hotelben. Miles Davis 1958-ban egy egész albumot vett itt fel a kedvenc "Persian" lakosztályában, Michael Douglas és Catherine-Zeta Jones, valamint Eddie Murphy és Nicole Mitchell is itt esküdött meg, ahogyan Donald Trump is itt vette el egykori feleségét, Marla Maplest még 1983-ban. Sztárszenzációkból tehát soha nem volt hiány a The Plaza hotel háza táján - de nem (csak) ezért szeretjük!

Az 1907-ben nyílt hotel a város legelőkelőbb részén, a Central Park és az Ötödik sugárút mellett, a Bergdorf Goodman, a Louis Vuitton és a Chanel üzletek tőszomszédságában található, egykor még Donald Trump is birtokolta, most pedig a Fairmont-csoport arab tulajdonosai büszkélkedhetnek vele. A szállodában 180 darab Beaux-Arts stílusban berendezett szoba és 102 lakosztály van, a fürdőszobákban pedig 24 karátos arannyal bevont csaptelepek, márvány csempék és Caudalie piperecikkek gondoskodnak a vendégek kényelméről. Ha ez még nem hangzik elég exkluzívan, akkor a figyelmetekbe ajánlom a hotelben lévő Caudalie Vinothérapie Spát is, melyből csak egy van az egész amerikai kontinensen - az pedig a Plazában található. 

A szobák tekintetében a 92 m²-es, panorámás Edward korabeli lakosztályok (ebben aludt Kevin is a Reszkessetek betörők! c. filmben ) és a 93 m²-es Carneige-lakosztályok legjobbak, melyek kb. fél millióba kerülnek egy éjszakára - de már 260 ezer forinttól is kivehető egy egyszerűbb, Deluxe Room azok számára, akik egy kicsit meg akarják tapasztalni a luxus legfelsőbb fokait.

The Ritz-Carlton New York, Central Park  

Fantasztikus helyen, rögtön a The Plaza Hotel mellett, a Central Parkkal szemben helyezkedik el a The Ritz-Carlton New York, melynek bármelyik emeletéről is nézünk ki, olyan, mintha egy pihe-puha zöld dzsungel fölött lennénk. Durva a hasonlat, mivel New York-ról (és nem pedig Costa Ricáról) van szó, de a Central Park fái szinte tényleg bárányfelhőszerűen terülnek szét a lábaink előtt... Ha engem kérdeztek, már csak ezért is megéri itt megszállni, de azért még mondok pár okot, amiért érdemes a Ritz-ben éjszakázni...

Eredetileg a szálloda épülete volt a Hotel St. Moritz, 2002-ben aztán teljesen átalakították az egészet. A modernizáció azóta is folyik a 33 épületes, 206 szobás és 47 lakosztályos hotelben: a lobbyt például teljesen újjáépítették (hihetetlenül magas és nagy mértekkel rendelkezik, szerintem New York egyik legjobbja), de még a legkisebb szoba is szellősen van berendezve. A méreteken, a luxuson és az elegancián túl még az épület 2. emeletén lévő La Prairie Spát és a Club Lounge-ot is meg kell említenem, melyek egyszerűen fantasztikusak. Ezért az élményért minimum 280 ezer forintot kell fizetni, tehát hasonló az árazása, mint a The Plaza Hotelnek.

De hogy a Plaza és Ritz közül melyik a jobb? Preferenciák kérdése. A Plaza azért jóval hivalkodóbb, "úribb" hely, egy kicsit forgalmasabb helyen, a Ritz pedig inkább csendesen, diszkréten megbújik a háttérben és az egyszerű luxusával csábítja magához a vendégeket. Személy szerint nekem a Ritz közelebb áll a szívemhez.

The Peninsula New York

Elegáns, New York-i klasszikus, drámai kristálycsillárokkal, márvány folyósokkal és lépcsősorokkal, valamint modern, de nem hivalkodó szobákkal - itthon talán a budavári Hiltonhoz tudnám hasonlítani a The Peninsula New York-ot, mely az Ötödik sugárúton helyezkedik el, a Harry Winston és az Omega üzletek mellett.

A szálloda 241 szobával, 54 lakosztállyal, 3 étteremmel, egy bárral, egy hatalmas fitness teremmel és New York legnagyobb spájával, a The Peninsula Spa New York-kal is büszkélkedik, melynek csodálatos medencéje az épület 22. emeletén helyezkedik el. Jó tudni, hogy a hotel rendkívül gyermekbarát: több gyereksarok is van a szálloda különböző pontján és gyermekmenüt is biztosítanak az éttermeikben. 

A legegyszerűbb, Luyus King szoba 220 ezertől indul éjszakánként, a lakosztályok 400 ezertől kezdődnek, a legdrágább lakosztály pedig a kultikus Peninsula Suite, melynek ára nem publikus, de 2 hálószobával, dolgozószobával, étkezővel, konyhával, nappalival és egy púderszobával is fel van szerelve. Ezen a linken keresztül 360°-ban körbejárhatjátok ezt a csodát.

Intercontinental New York Barclay

New York egyik legikonikusabb szállodája a '20-as évek pompájában tükröződő Intercontinental New York Barclay, mely Midtown Manhattan szívében, egyből a Waldorf Astoria mellett, a konzulátusi negyedben, a belgiumi, a perui és az ukrán nagykövetség közelében helyezkedik el. Mi tagadás, már a szálloda épülete is egyből megragadja a szemet, hiszen nagy zászlókkal, tökéletesen vágott bokrokkal, aranyozott felirattal és elegánsan öltözött portásokkal fogadják itt a vendégeket - az egész kb. úgy néz ki, mintha magába az országházba lépne be az ember, pedig nem. Talán nem meglepő, de nagyon sok itt a politikus/jogász vendég...

A szálloda lobbija igencsak tágas, finom színekkel és elegáns bútorokkal berendezett helyiség, ha pedig tovább haladunk, egyből látjuk, hogy a hotel minden egyes részletét ugyanilyen tökéletesség jellemzi. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de számomra NYC pezsgő és rohadó utcáinak sokaságát semmissé teszi egy ilyen környezet. Tényleg az az egész hotel olyan, mint a nyugalom szigete - ez mondjuk a hatalmas méreteinek is köszönhető, ugyanis 704 (!) szoba és lakosztály van itt! 

A szálloda szolgáltatásai pont úgy vannak kitalálva, hogy a világ legelőkelőbb (és legtehetősebb) vendégeinek igényeit is pontosan kielégítsék. Itt most arra gondolok, hogy a már megszokott dolgok (pl. éttermek, bárok) mellett igénybe vehető egy in-room shopping élmény (ahol a saját méretedben viszik ki a szobádba a megvásárolni kívánt ruhákat, cipőket, termékeket stb), valamint egy press reader lehetőség is (miszerint több, mint 2000-féle nemzetközi magazin és könyv közül választhatnak a szobájukban a kényelmes vendégek).

Az olyan apróságokról, hogy a bárban 88-féle gin van, inkább említést se teszek. Medence/spa sajnos nincs, de mondjuk vicces is lenne, ha egy nagyhatalmú politikust kisgatyában látnánk sambázni. Itt minden a diszkréció. Az ára? Luxuskategóriás szállodához képest, igencsak sokszínű: már napi 60 ezerért it foglalhatunk itt szobát, a határ pedig minden bizonnyal a csillagos ég...

Mandarin Oriental New York

A Mandarin Oriental minden egyes épülete tele van lenyűgözően modern, távol-keleti ihletésű elemekkel - ez alól a pedig New York-i szállodájuk sem kivétel! A Central Park délnyugati sarkánál, a Time Warner (valamint a Michael Kors és a BOSS üzletek) mellett elhelyezkedő vörösmetál fényű szálloda már kívülről is egy egészen erőteljes luxus érzetet nyújt, belülről pedig csak úgy árad a szofisztikált ázsiai esztétika a hotel finoman megvilágított halljából, lobbijából és persze a szobákból is. 

Ez az a hotel, ahol a személyzet különleges módon figyel a vendégek igényeire: például mind a XXX szobába és lakosztályba külön gyümölcskosarat és iPad-et készítenek ki, hogy az egyedi igényekre szabott, ágy mellé helyezett relaxációs aromaterápiás olajesszenciákról és az exkluzív, olasz Fili D’oro ágyneműkről ne is beszéljünk... Itt tényleg élmény megszállni. És akkor még az ötcsillagos spát, a város legszebb medencéjét és hihetetlen panorámával ellátott fitness centerről még tényleg nem is volt szó. 

Sajnos a luxusnak ára is van, ráadásul nem is kevés: a 37 m²-es, sarokkáddal ellátott King deluxe szobák itt csaknem 300 ezer forinttól kezdődnek egy éjszakára, az egyik legjobbnak mondható, 74 m²-es Central Park-ra néző saroklakosztályokért (King Suite with Central Park View) pedig akár 800 ezer forintot is elkérhetnek egy estére. Az borsós ára ellenére a Mandarin Oriental igencsak népszerű - jövő év márciusára például már nem is lehet ide szállást foglalni.

Baccarat Hotel New York

Az első, amit tudnotok kell erről a 2015-ben nyílt szállodáról, az az, hogy a francia Baccarat kristályvállalat birtokolja (igen, az a királymanufaktúra, amit anno XV. Lajos engedélyével alapítottak) - szóval, csillogásra, sok-sok glamúrra és csupa luxusra számíthat az, aki itt száll meg. Nézzünk is körbe benne!

A Condé Nast Traveller szerint a világ egyik legjobb szállodája, a Baccarat Hotel a Central Park és a Radio City Hall közelében, a The Peninsula Hotel és a Modern Művészeti Múzeum mellett helyezkedik el. A hotel exteriőrje több millió dollárnyi Baccarat-kristállyal van díszítve, de a belső helyiségekben sem spóroltak a csillogó-villogó kövekből: a lobby sötét színvilágához remekül passzolnak a világos kövek, ahogyan a 144 darab szobából és lakosztályból sem hiányozhatnak a kristályok. Sokan mondják, hogy New York legimpozánsabb lakosztályai találhatóak meg itt - nos, ezt döntsétek el ti!

Az azonban biztos, hogy a csillogást, a szobákban található "champagne call" (pezsgő hívásos) gombokat, a minden egyes vendég számára külön kikészített vadiúj selyemlepedőket, a hotel különleges La Mer spáját, a 16 méter hosszú, márványberakásos medencét és persze azt a sok más extrát, amit a Baccarat kínál, tényleg csak azok engedhetik meg maguknak, akik nem nem számít heti pár millió forint elköltése. Hogy miért mondom ezt? A szállás "kicsit" elég drága: egy éjszaka minimum 280 ezer forintba kerül.

Park Hyatt New York

Hyatt hotelekről eddig nem nagyon írtam (Four Seasons-ről, Edition-ről és Amanokról annál inkább), de úgy gondolom, hogy ezt a szállodát nem lehet kihagyni egy ilyen összeállításból. A Park Hyatt NY a Central Park közelében, a Carnegie Hall koncertteremmel szemben helyezkedik el a One 57 kultikus és hatalmas, 90 emeletes épületében, csaknem 25 folyosón keresztül. 

Már a szálloda bejárata is egy csoda, de mivel maga a hotel csak a 3. emelettől kezdődik, ezért egyből liftbe/lépcsőre kell szállnunk, hogy a lobbyba érjünk - ez sokaknak negatívum lehet, de egyébként nem az, mert így minden vendéget ellenőrizni tudnak és kevesebb a ki-be járkálás. A lobby maga elég tágas, natúr színekkel berendezett kényelmes, avantgárd stílusú, inkább hasonlít egy executive loungera, mint egy közösségi területre, de szerintem ez is szuper.

All in all a szállodában 210 szoba van (melyek egyikei a legtágasabb New York-i szobáknak), a falakat több, mint 300 különlegesen értékes modern művészeti alkotás díszíti (ezt különösen a képzőművészeti rajongók fogják értékelni), a hotel legfelső három szintjén pedig egy hatalmas spa (Spa Nalai) helyezkedik el, egy csodás medencével, melyben úszkálva a víz alatt a Carnegie Hall klasszikusait lehet hallgatni. Szóval ez egy olyan hotel, ahol még a víz alatt is gyönyörű zene szól - szerintem ez mindent elmond. 

Ha tehetném, nem biztos, hogy itt szállnék meg, viszont ez az egyik legprivátabb luxusszálloda New York-ban - ezt pedig nem szabad elfelejteni. Az árak 270 ezer forinttól kezdődnek, a legdrágább pedig a 4 férőhelyes Residence lakosztály, mely 1 millió forintba kerül egy éjszakára.  

The Mark

Ahhoz képest, hogy New York (és a világ) egyik legelitebb negyedében, a Central Parkkal szomszédos Upper East Side-on helyezkedik el, az 1927-ben nyílt The Mark hotelben nincsen semmi "over-the-top", azaz flancos körítés. Szerintem a legtöbben simán el is sétálnak mellette, annyira visszafogott az egész exterior - ezt pedig a szálloda lobbija (mínusz az eklektikus, fekete-fehér padló), valamint a Jacques Grand belsőépítész által megálmodott, art deco stílusban berendezett szobák is tükrözik. Semmi cicoma nincs, csak modern elegancia!

A szállodában mondjuk se spa, se szauna, se medence nem található (ez mondjuk kicsit levon az értékéből), de itt van viszont az USA (na meg persze, naná, hogy egész Észak-Amerika) legdrágább lakosztálya: az éjszakánkénti 20 millió forintba (!) kerülő 929 négyzetméteres Grand Penthouse lakosztály, mely öt hálóval, hat fürdővel, két pipere- és egy könyvtárszobával, valamint egy hatalmas Central Parkra néző, privát rooftop terasszal hívogatja a milliárdos érdeklődőket. A kultikus lakosztályról szóló részletes cikkemet ITT olvashatjátok el.

Szóval, a The Mark hotel is biztosan megtalálja a saját vendégkörét: Meghan Markle-nek pl. itt volt a "babaváró" bulija, a celebek rendszeresen itt készülnek a szomszédos Metropolitan Múzeumban megrendezésre kerülő MET-gálára, a Grand Penthouse lakosztályok egyikét pedig még az egyik arab királyi család is kibérelte egy egész évre. Hogy mi, átlagos halandók mennyit fizetünk itt egy éjszakáért? Az árak 240 ezer forinttól kezdődnek.  

The Crosby Street Hotel

A New York-i SoHo kellős közepén, a Broadway shoppingutcájának közvetlen közelében található a The Crosby Street Hotel, mely 11 emelettel és 86 db egyedin berendezett lakosztállyal várja az érdeklődőket (nézzétek meg a galériában lévő sokféle hálószobát). Maga a hotel 2009 őszén nyílt meg, épülete egykor parkolóházként üzemelt, végül két brit milliárdos megvette az ingatlant és Kit Kempt dizájner segítségével egy ultramodern, állatbarát és (többé-kevésbé) környezetbarát butikhotelt varázsoltak belőle. 

Az első dolog, ami szállodába érve meghökkenthet minket, az az egységes arculat hiánya - ebben a hotelben ugyanis minden egy kicsit "más", legalábbis az összeállításban szereplő hotelek belsőjéhez képest. Kezdjük azzal, hogy a lobby a lehető legkényelmetlenebbnek tűnő ülőalkalmatosságokkal van berendezve, ugató porcelánkutyák díszelegnek a porta mellett, de a 3 méter magas Jaume Plensa által megalkotott, emberi arcot formázó vasszobor is igencsak sokkoló lehet annak, aki nincsen az ilyesmihez hozzászokva.

A legtöbben viszont úgy látszik, nagyon is imádják ezt a hotelt, mert csomó sztár rendezi itt meg a privát VIP- filmvetítését (a hotelnek saját 99 székes moziterme van, a legexkluzívabb piros bőrülésekkel), az autogramosztását és a sajtótájékoztatóját - gondolok itt most Blake Lively-ra,  Kate Hudsonra, Jennifer Lopezra vagy Jennifer Anistonra. Az biztos, hogy rengeteg mindenkinek bejön ez a boho-stílusú luxusszálloda, szóval mindenképpen helye van az összeállításban. Egészen megdöbbentő, de egy éjszakáért minimum 200 ezer forintot kérnek el.

The Mercer Hotel

A  Crosby Street hoteltől pár utcasarokra, a sohói Louis Vuitton, Balenciaga és Apple üzletek tőszomszédságában helyezkedik el a kívülről (és amúgy belülről is) abszolút semmilyen Mercer Hotel, melynek lobbija inkább hasonlít egy alternatív könyvesboltéhoz vagy egy kortárs antikvárium berendezéséhez, mint egy luxushoteléhoz. Ez viszont nem vont le az értékéből, mert a felső tízezer elit tagjai imádják. Hogyan is ne imádnák, ha ez a hotel az exkluzív hollywoodi Chateau Marmont testvérszállodája?!

A 2019-es MET-gála idején például ebben a hotelben tengette a napjait az egész Kardashian-Jenner família, de Cindy Crawford és Rihanna családja is itt száll meg, ha a városban van dolguk - sőt: egy 2014-es projekt kapcsán a divatlegenda Karl Lagerfeld is itt bérelt ki magának pár emeletet, nem az egyik impozáns, nagymenő szállodában. Mondjuk, én az ő helyében biztos máshová mentem volna, de hát ízlések és pofonok...

A loft stílusú szállodában a szobák berendezését sem bonyolították túl: abszolút egyszerű belsőre számítsunk, még az elnöki lakosztály is inkább hasonlít egy alap-IKEA teszthálóhoz, mint egy királyi pompához - mindezt pedig Christian Liaigre francia interior tervezőnek köszönhetjük, aki többek között Calvin Klein otthonát is berendezte. Hát, ez a szálloda tutira nem a kedvencem, de annyi jó vélemény van róla, hogy egyszerűen nem lehet kihagyni az összeállításból. Egy éjszaka 220 ezertől kezdődik, szóval az árazási viszont nagyon is fejedelmi. 

Az összeállítás szubjektív, ezért tapasztalataitokat, véleményeiteket várom kommentben és/vagy emailen (gretta@gretta.hu) keresztül. A cikket nem szponzorálta senki (sajnos). All Photos All Rights Reserved. Copyright © The Plaza - Fairmont, Ritz-Carlton, The Peninsula, Intercontinental, Mandarin Oriental, Baccarat, Hyatt, The Mark, The Crosby Street, The Mercer

—————————————————————————————————————————————

   'A világ legexkluzívabb szállodái' című cikksorozat további összeállításai:

Bahamák|Bali|Dominikai Köztársaság|Dubai|Kréta|Las Vegas|Los Angeles|London|Maldív-szigetek|Miami|New York|Párizs|Santorini|Zakynthos

 ————————————————————————————————————————————— 

 

süti beállítások módosítása