Gretta

A Bahamák 10 legexkluzívabb szállodája

2021. február 28. - Gretta

Bahamák - a világ egyik legegzotikusabb országa, ahová a felső tízezer tagjai biztosan jártak már vakáción. Most összegyűjtöttem nektek a Bahama-szigetek 10 legexkluzívabb szállodáját, ahol tényleg csak azok nyaralnak, akiknek a szimpla luxuskivitel már nem elég.

Atlantis

A Nassauval (és persze New Providence szigetével) közvetlen útkapcsolatban álló Paradise Island nyugati csücskén fekszik az 62 hektáron elterülő Atlantis birodalom, mely a Dubaiban található testvérszállodájához hasonlóan a csodálatos vízi világra épül. Igazi desztináció-szálloda - sokan csak azért utaznak a Bahamákra, hogy itt szálljanak meg, ami sokat elmond magáról a hotelről.

Az Atlantis a világ 18. legnagyobb szállodája a maga 3414 darab szobájával és lakosztályával együtt - ezek viszont nem egy épületben helyezkednek el. Itt fontos megjegyezni, hogy a maga az Atlantis nem egy hotel, hanem egy birodalom, ahol több szálloda helyezkedik el. A strand közvetlen közelében fekvő Beach Towert a hétköznapi turistáknak találták ki, ahogyan a kicsit beljebb lévő Coral Towert is; a Harbourside Resort villáit a kikötő mellett találhatjuk, a The Coralt főként többgenerációs családoknak ajánlják; a The Reef már árban egy kicsit feljebb van pozícionálva; a The Cove a legelegánsabb épület mind közül; a hatalmas Royal Tower (közepén a hídszerű Bridge Suite-tal) pedig a világ egyik legdrágább lakosztályát tudhatja a magánénak. (Ezek közül én csak a The Cove-ot fogom közelebbről szemügyre venni, mert az a legexkluzívabb az egész Atlantisban.)

Az Atlantishoz 11 medence (sós-és édesvízű, lagúnás, hullámmedencés, csúszdás, delfines, cápás stb.); egy modernizált, hatemeletes "Maja" templom; egy 1.5 kilométeres mesterségesen kialakított vadvízi folyó; egy csúszdapark; egy kaszinó, egy 18-lyukú golfpálya; egy konditerem, egy spa egy óriási privát kikötő, egy delfinárium és egy hatalmas rekreációs központ is tartozik (ahol több, mint 50 000 vízi élőlényt lehet megtekinteni, a föld alatti létesítmény pedig egy az egyben úgy néz ki, mint az Atlantis legendás vízi birodalmának másolata). 

Az Atlantis nem egy all-inclusive, hanem egy full-service resort: a delfinárium, a spa és a rekreációs központ kivételében a birodalmon belül található szállodák összes vendége használhat mindent és mehet bárhova - ebben viszont a reggelin kívüli étkezés nincs benne. Attól függően, hogy a melyik szállóban laksz/milyen ételeket szeretnél enni, a recepció külön éttermi programot készít a vendégek számára. (Erről bővebben ITT tudtok olvasni.) Ha jól számoltam, van itt 6 db fine-dining étterem, 11 casual étterem, 3 kávézó és falatozó, 15 bár - tehát bőven van étkezési lehetőség. Az árak 60 ezer forinttól kezdődnek, a határ pedig a csillagos ég (ami itt kb. 2 millió forintnak felel meg éjszakánként).

Az Atlantis-birodalom tehát egy nagyon komplex létesítmény, még rengeteget lehetne írni róla, kevés ilyen szálloda van a világon. Érdekesség, hogy részben itt forgatták (egészen pontosan a Bridge Suite-ban) a Pierce Brosnan és Salma Hayek főszereplésével készült 'Az utolsó gyémántrablás' című filmet is. Most pedig nézzük is a legexkluzívabb szállóját! 

The Cove at Atlantis 

Az Atlantis-birodalom legszélén, egy külön kis úttal elszigetelve található meg a The Cove nevet viselő 600 szobás szálloda, melynek területére csak az léphet be, aki 21 éven felüli és ebben a szállóban lakik. (Gyerekek, kiscsaládosok kizárva.) Erre igazából azért van szükség, hogy azok, akik sokat fizetnek, az Atlantison belül azt érezzék, hogy megkülönböztetett bánásmódban részesülnek - még akkor is, ha amúgy egész nap az alsóbb kategóriás Beach Toweres vendégekkel élvezik együtt a víziparkot. Na mindegy.

A The Cove-nak van egy saját bejáratú privát homokos tengerpartja (amit szintén csak a szállóvendégek használhatnak), két külön adults-only medencéje, csomó bérelhető medence melletti nappali cabanaja, valamint egy fine-dining (Bobby Flay’s Mesa Grill and Fish, by José Andrés) és négy casual étterme is. A szobák letisztult, modern stílusban vannak berendezve - tényleg gyönyörűek, a kilátás pedig egyenesen bámulatos a hálószobákból nézve. Nézzétek csak meg a galériát.  A legalapvetőbb szobák napi ára kb. 100 ezer forinttól kezdődik, a szálloda legexkluzívabb lakosztálya pedig a 228 négyzetméteres, kétszobás Sapphire Suite.  

The Ocean Club, a Four Seasons Resort 

A Paradise Island keleti felén található a Four Seasons fantasztikus, Ocean Club nevet viselő resortja, ami pár éve még a One & Only szállodalánc tulajdonában állt. Az 1962 óta működő szálloda 8 km hosszú fehérhomokos magánstranddal és 3 db medencével, valamint egy 18-lyukú privát golfpályával büszkélkedik, melyet Tom Wieskopf (a világ egyik legjobb profi golfozó veteránja) álmodott meg. Van ezenkívül kinti és benti fitneszterem, egy 8 kezelőhelyiséges balinéz stílusú spa, 5 étterem és bár, pár divatbutik, teniszpálya és ingyenes shuttle service Nassau belvárosába - már ha a vendég nem jachton vagy motorcsónakon kívánja elhagyni a szállodát. 

Ezenkívül minden szoba a tengerpartra vagy az egzotikus kertje néz és mindegyikhez jár saját terasz/erkély, melyek egyszerűek, de a lehető legmagasabb luxust képviselik. Itt nincs felesleges cicoma, csak egzotikus kényelem... tényleg olyan, mint a paradicsomban! Romantikázni vágyó párok, családok, gyerekek - itt bárkit örömmel fogadnak és ez meg is látszik.

A szálloda a Bahamák (és bátran állíthatom, hogy az egész Karib-térség) egyik legfelkapottabb esküvői helyszíne, mert van egy csodás, 12. századból származó oszlopkertje és egy 14 hektáros botanikus kertje, ami a szertartások, a lagzik és a fotózások tökéletes helyszínéül tud szolgálni. A resort bővelkedik a különleges, intim és egyedi helyszínekben - itt tutira nem fogod magadat úgy érezni, mint egy betondzsungelben. Az egész inkább olyan, mintha egy magánszigeten lennénk, annyira exkluzív itt minden. Igazi felüdülés a pár kilométerre lévő Atlantis folyton nyüzsgő birodalmához képest.

Az árak még a Four Seasonshöz mérten is drágák: egy éjszaka a legalapvetőbb, kertre néző szobában 320 ezer forinttól kezdődik (melyben semmilyen étkezés vagy külön szolgáltatás nincsen benne), a legexkluzívabb lakosztály pedig a mesés Luxury Oceanfront Suite, melyért majdnem 700 ezer forintot kell éjszakánként fizetni. A resort ezenkívül több privát medencés villával is büszkélkedik, melyek közül a legnagyobb a négyszobás Beachfront Villa Residence - az ára felől külön kell érdeklődni telefonon keresztül. Azt hiszem, ezzel mindent el is mondtam!

The Cove, Eleuthera Resort

New Providence és Paradise Island szigetétől északkeletre fekszik a Bahamák egyik leggyönyörűbb szigete, Eleuthera. Itt, egy 16 hektáros gyönyörű környezetben fekszik a The Cove nevű 55 szobás butikhotel, melynek két tengerpartja is van.

A szálloda nem titkoltan a tehetős, romantikázni vágyó pároknak, nászutasoknak lett kitalálva - valamint azoknak, akik egy letisztult és modern, minden sallangmentes környezetben szeretnének pihenni. (Szóval az Atlantis teljes ellentéte.) Ez meg is látszik, mert villák többsége egymástól teljesen elkülönülten helyezkedik el, alig van érintkezés vendég és vendég között. (Ez mondjuk most még jól is jöhet...) Tehát, itt abszolút el lehet vonulni a világ elől, megszűnik a külvilág, nincs nagyon mit csinálni. A többgenerációs családok, az aktív vakációzást kedvelő kalandvágyó párok, valamint a kisgyermekek itt biztosan unatkozni fognak. Ezt érdemes figyelembe venni foglaláskor. 

A The Cove-nak egyébként két étterme és egy bárja van, egy medencéje, valamint egy kis spája, amit csak kezelések foglalásakor nyitnak ki, személyre szabva. A szálloda egyébként az összes többivel ellentétben most zárva tart, amit nagyon érdekesnek tartok, mert ha valahol, akkor itt aztán lehet távolságot tartani. Az árak egyébként 150 ezer forinttól kezdődnek, de jelenleg nem fogadnak foglalásokat.   

Fowl Cay Resort 

Az Exuma-szigeteken, azon belül is a Fow Cay nevű magánszigeten található világ egyik legkisebb all-inclusive szállása: a Fowl Cay Resortban ugyanis csak hat db villa található - azok viszont minden extrával fel vannak szerelve! Rengeteg celeb, sportoló és híresség bérelte már ki az egész helyet, mert azért mégiscsak egy resortról van szó, nem egy teljesen különálló villáról. Nem mintha a bahamai álomrezidenciákból nem lenne elég... De lényeg, a lényeg: a Fowl Cayen tényleg tudnak ügyelni a diszkrécióra, az itteni luxusnak pedig tényleg nincsenek határai. 

És hogy mi benne a legjobb? Az, hogy az árban minden benne van. MINDEN. Az ételektől, az italoktól a biztonsági személyzeten és a komornyikokon át a jet skizésig és a hajózgatásig minden. Mert, hogy minden villához jár ám egy hajó is. Oké, nem egy jacht, hanem csak egy "kis" 12 fős motorcsónak-szerű hajó, de az épp elég ahhoz, hogy ide-oda menjünk a Bahamákon belül, sőt, még akár Miami Beachig is el lehet hajózni benne. Azért ez nem semmi - és ilyen tényleg nincs mindenhol! 

Hogy ez mennyibe kerül? Tény, hogy nem olcsó - de az árak villánként változtak. A legolcsóbb csomag minden valószínűséggel a kétszemélyes, egy hálós Lindon-villa, melynek all-inclusive ára (szezononként változóan) kb. 4 millió forint körül mozog egy hétre. A legdrágább a Sweeter nevű hatszemélyes, három hálós villa, melyet kb. kétszer ennyiért, szóval nagyjából 8 millió forintért bérelhetünk ki. Ami egy személynek egy napra 190 ezer forintra jön ki egy magánszigeten, teljes ellátással. Úgyhogy azért még így is olcsóbb, mint egyik-másik luxuskategóriás szálloda. 

Leaf Cay Resort

Szintén az Exuma-szigeteken, David Copperfield mesés szigeteinek közvetlen közelében helyezkedik el a Leaf Cay Resort, melyben rengeteg potenciál van - szerencsére ezt a tulajok is észrevették. A pandémia miatti "kényszerszünetet" kihasználva jelenleg hatalmas átalakításan megy keresztül a már amúgy rendkívül impozáns resort, foglalni jelenleg nem lehet, ezért most nagyon a részletekbe nem is mennék bele - inkább majd később frissítem a hotel leírását.

A Leaf Cay Resort a Bahamák első "overwater", azaz víz feletti bungaló resortját akarja létrehozni, melyre remélhetőleg a következő években sor is kerül. A tervek szerint 13 privát medencés tengerparti villa, 10 hegyi villa és 30 overwater bungalow lesz a szigeten, ami még a Karib-tengeren is egyedülállónak számít. Ha jól tudom, csak pár ehhez hasonló hotel van a Karib-térségben pl. Jamaikán, Turks & Caicoson és St. Lucián, a Bahamákon még egy sem. Szóval nagy durranás lesz, csak győzzük kivárni! 

A szigeten egy étterem lesz (feltehetőleg all-inclusive alapon fog működni), mindegyik villához jár majd egy szabadon használható kis motorcsónak, de kis butikok, teniszpályák, valamint konditermek és egy spa is lesz a Leaf Cay-en. Ha jól látom, az egyetlen hátrány az lesz, hogy a homokos tengerpartot csak a beach villás vendégek használhatják majd (a szigeten máshol nincs homokos, csak sziklás part), de ez még persze változhat és nem kell készpénzre venni. Elvégre igen furcsa lenne egy olyan privát szigeten nyaralni, ahol még a tengerparton sem lehet fürödni!

Sandals Emerald Bay

A Sandals szállodalánc hoteljeit egyszerűen nem lehet kihagyni, ha karibi luxusszállásokról van szó! A Bahamákon is van két szállodájuk (az egyik a Nassauban lévő Royal Bahamian, a másik pedig az Exuma-szigeteken lévő Sandals Emerald Bay), melyek közül az utóbbit mutatom be nektek.

A Sandals szállodák all-inclusive adults-only luxushotelek. Ez alatt azt értem, hogy a szállodában nincs pénzhasználat, minden előre ki van fizetve az ételektől és az italoktól a jet ski használatán át mindenig minden. Persze, külön kérések, fakultatív programok, extravagáns  kívánságok nincsenek benne, de azért nagyon is kényelmesen el lehet itt lenni pénz nélkül, ha az ember úgy akarja. A szállodalánc a The Cove-hoz hasonlóan szintén a nászutasoknak és a romantikázni vágyó pároknak találta ki a hoteljeit (gyerekek, kiskorúak kizárva), itt viszont sokkal több mindent lehet csinálni - unalomnak tehát nincs esélye.

És hogy mit tartalmaz az all-inclusive? Ehhez a szállodához például tartozik 11 (!) étterem, 6 bár, 3 medence és 2 giganagy jacuzzi, több kilométernyi fehérhomokos strand, teniszpályák, konditermek, ingyenes búvároktatás és búvárkodás, minden éjjel fullig töltött minibár, 0-24 snackek és szendvicsek, 3 főétkezés, prémium likőrök és alkoholok, reptéri transzfer, WiFi, valamint egy 18-lyukú golfpálya is, melyet Greg Norman világelső golfozó pont álmodott ide meg. (A golfpálya végigfut az óceán mentén, a panoráma egyszerűen pazar, sokan a világ egyik legszebb golfpályájának tartják). Ja, és ha három napnál több ideig maradsz, akkor az alap esküvő csomag is ingyen van. Szóval külön az esküvőre sem kell költeni, ha ide szervezel nászutat. Jól hangzik, nem? 

Egyedül talán azt lehet hiányolni, hogy a Sandals bahamai szállodáiban a lakosztályokhoz nem jár privát medence - mert pl. Barbadoson, Jamaikán stb. igen. Mást viszont nem nagyon. Egy éjszaka 300 ezer forinttól kezdődik, az elnöki lakosztályért pedig min. 2 millió forintot kérnek el egy éjszakára. 

Grand Hyatt Baha Mar

Mindenek előtt azt kell tudni a Grand Hyatt Baha Marról, hogy a Bahamák egyik legnagyobb resortja, ahol tényleg annyi mindent lehet csinálni, hogy (az Atlantishoz hasonlóan) igazi destination-hotelnek minősül: aki nagyon relaxes vakációra vágyik, annak innét igazából ki sem kell tennie a lábát. Azok tehát, akik egy passzív, nyugis, kalandoktól és stressztől mentes vakációt képzelnek el maguknak, azok nagyon jól fogják itt magukat érezni - a többiek viszont kevésbé. Nos, de nézzük is a részleteket!

Ahogyan már említettem, ez egy igazi gigaresort: 1800 szobája és 230 lakosztálya van, melyek mindegyike faltól falig érő ablakokkal, valamint kisebb-nagyobb erkéllyel van felszerelve. Magán a szállodán belül több, mint 30 (!) étkezési lehetőség közül lehet válogatni: van itt kínai, japán, mediterrán, karib, vega, burger, amerikai, Michelin-csillagos, de még sima hot-dogos is. Akinek a kaja fontos, az itt tutira megtalálja a számítását.

Ezenkívül van itt még 6 db medence, egy Jack Nicklaus Siganture golfpálya (ami szakmai berkekben az egyik legjobb a környéken), egy mini állatkert, egy hatalmas ESPA wellness, valamint teniszpályák és luxusbutikok tömkelege. Ja, és akkor még azt sem említettem, hogy a szállodában található a Bahamák legtöbb modern művészi alkotása, valamint az egész Karib-térség legnagyobb (több, mint 9200 négyzetméteres) kaszinója. Ezek persze mind a gyerekklubbokon, a játszótereken, lounge-okon, a napozóteraszokon és a privát fehérhomokos strandon kívüli extráknak számítanak.

Elhelyezkedés szempontjából már kevésbé nyújt egyediséget a hotel: a képekről nem látszik, de rengeteg luxusresort van még a közelben és mivel Grand Hyatt resortja Nassau központja mellett helyezkedik el, kb. 1-2 kilométeren belül teljesen megszűnik a szállodában látott "atomluxus" környezet. Mert az egy zárt világ. És akkor ott van már van minden az omló vakolatoktól kezdve az utcai árusokig. Ez persze nem baj, de illik tudnia annak, aki ide foglal szállást. Egy éjszaka 86 ezer forint körül kezdődik.

FRISSÍTVE: A legújabb infóim szerint a Baha Mar szállodáiban már a megérkezéskor Covid19-tesztet készítenek egy privát lounge-ben a vendégeket, amit megismételnek a nyaralás utolsó napján is. Ha a teszted pozitívnak bizonyul, akkor kapsz egy ingyen lakosztályt a karanténod idejéig VAGY biztosítanak egy magángépet, amivel haza tudsz repülni az otthonodba. Na ezt überelje a sok másik hotel! (Forrás: Baha Mar, 2021 március)

Rosewood Baha Mar 

A Grand Hyatt gigaszálloda két oldalán két teljesen más jellegű szálloda helyezkedik el: az egyik az SLS (ami főként a tehetős fiatalok kedvenc bahamai szállása, főként az éjszakai életéről és a nightclubjairól híres, ezt nem válogattam be az összeállításba), a másik pedig az árban (és exkluzivitásban is) feljebb pozícionált Rosewood Baha Mar. 

Nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a három szálloda egy háromszögletű területen helyezkedik el és a Grand Hyatt minden szolgáltatását (beleértve a konditermet, a golfklubot, a kaszinót, a medencéket és az éttermeket is) használhatja mindenki. A Rosewood Baha Marba viszont csak az ott lakó vendégek mehetnek be, tehát a Hyattból és az SLS-ből nem lehet átmenni, fordítva viszont igen. És itt jön a különbség. 

A Rosewood ugyanis szolgáltatásaiban nem kínál sokkal többet a Hyattnál (+ 1 spa, + három medence és nagyjából ennyi), viszont "csak" 237 szobával rendelkezik, ami miatt sokkal nagyobb intimitást és luxust igényelhetnek az itt megszálló vendégek. Úgy is mondhatnám, hogy ez a Bahamák egyik "legsznobosabb" szállodája, ide ugyanis csak azok jönnek, akik minden szolgáltatást élvezni szeretnének  úgy, hogy közben megkülönböztetett figyelem övezi őket. Itt ugyanis a lakosztályokhoz már jár a komornyik, a Hyattban viszont nem.

A szálloda egyébként viszonylag új, alig három éves és tényleg nagyon-nagyon szuper... Kívülről nem nagyon lehet belátni, mert pálmafák övezik a szálloda szélét, itt pedig már vannak olyan (két-, három-, esetleg hatszobás) villák, melyekhez privát jacuzzi és medence is jár. Egytől egyik gyönyörűek, a galériában képeket is láthattok róluk. Egy éjszaka a szállodában kb. 160 ezer forinttól kezdődik, tehát majdnem dupla annyi, mint a Hyattban. 

Grand Isle Resort & Spa

Igazi éles váltás következik most! A Grand Isle Resort a nevével ellentétben egyáltalán nem nagy (de legalábbis a Hyatthoz és a Rosewoodhoz képest biztosan nem), hiszen csak 58 lakosztállyal rendelkezik - ez viszont egyáltalán nem von le az értékéből, sőt!

A szálloda kicsivel délebbre, az Exuma-szigeteken, a gyönyörű Emerald Bay, a Pig Beach (azaz vaddisznós tengerpart), valamint az Emerald Reef Golf Club (a Karib-térség leghosszabb és legnagyobb golfklubja) közvetlen közelében helyezkedik el, és bár "csak" négycsillagos besorolása van, a véleményem szerint helye van az összeállításban. Annál is inkább, mert mindegyik lakosztálya egy tengerpartra néző villa... 

A villák egy-, kettő-, három- és négyszobás kivitelben is bérelhetők, a csodás tengerparti kilátás mellett pedig az az előnyük van, hogy mindegyikben van egy teljesen felszerelt konya. Ha engem kérdeztek, ez elég szuper (főleg, ha kisgyerekekkel utazik az ember), mert manapság a legtöbb szálloda inkább bezsúfol még egy szobát, mintsem építsen egy olyan konyhát, ahol van pl. egy normális hűtő is, nem csak egy minibár.

A szállodának van egy díjnyertes spája (Seastar Spa), egy beach clubja (23° North Beach Club), egy konditerme, két medencéje, és néhány jó kis étterme (Palapa, Sandy Toes) is, de a fehérhomokos strand is csak kb. 100 méter a villáktól. Az árak 180 ezer forinttól kezdődnek, a resort legexkluzívabb lakosztálya pedig a négyszobás Grand Penthouse (mely 480 négyzetméteres beltéri és 120 négyzetméteres kültéri teret tud biztosítani a vendégeinek). 

Az összeállítás szubjektív, ezért tapasztalataitokat, véleményeiteket várom kommentben és/vagy emailen (gretta@gretta.hu) keresztül. A cikket nem szponzorálta senki (sajnos). All Photos All Rights Reserved. Copyright © Atlantis, Four Seasons, The Cove, Fowl Cay, Leaf Cay, Sandals, Hyatt, Rosewood, Grand Isle

—————————————————————————————————————————————

   'A világ legexkluzívabb szállodái' című cikksorozat további összeállításai:

Bahamák  Bali  Dominikai Köztársaság  Dubai  Las Vegas  Kréta  Los Angeles  London  Maldív-szigetek  Miami  New York  Párizs  Santorini  Zakynthos

 —————————————————————————————————————————————   

 

süti beállítások módosítása