Gretta

A Maldív-szigetek 10 legexkluzívabb szállodája

2021. március 18. - Gretta

Maldív-szigetek - az egzotikus paradicsom és az álomhely, ahová mindenki el szeretne jutni. Most összegyűjtöttem nektek azt a 10 legexkluzívabb szállodát,  ahol a nyaralás már rég túlmutat a táj szépségén és ahol a luxus határa nem más, mint  a csillagos ég...

One & Only Reethi Rah Maldives

A Maldív-szigetek legikonikusabb és legnagyobb szállodája - mondhatnánk azt is, hogy a One&Only azért tart ott, ahol, mert ez a hoteljük ennyire mesés! A North Malé-atoll legészakibb részén elhelyezkedő szálloda csupán 15 perces hidroplános útra fekszik Malé nemzetközi repülőterétől, ezért rendkívül könnyen megközelíthető. De haladjunk is tovább!

A galériát megtekintve először is tudnotok kell azt, hogy a Reethi Rah-sziget alakja nem természetes módon lett ilyen "polipszerű" - ahogyan a Dubaiban lévő Pálma-szigeteket, úgy ezt a 45 hektáros szigetet is mesterségesen töltötték fel (40% eredeti : 60% mesterséges arányban), 12 db kisebb-nagyobb strandot, 6 kilométeres fehérhomokos partot, biciklis túraútvonalakat, valamint több privát lagúnát kreálva ezzel.

122 darab strand- és vízivilla található itt, mindegyik a lehető legtöbb privát szférát biztosítja (kívülről nem lehet belátni), a lakosztályokhoz pedig jár egy egy personal concierge (egy szervező személy/portás, aki az ügyes-bajos, kívánságos dolgokat intézni és programokat szervez), valamint egy personal villa valet is (aki amolyan házfelügyelőént tevékenykedik, takarít, hozza-vissza az ételt, ágyneműt cserél, ilyesmi). Itt tehát nem az van, hogy van X mennyiségű személyzet, akik minden villába ide-oda járkálnak, hanem minden suite villához van két ember, akik csak az adott villa dolgaival foglalkoznak. Ezért elég borsós a szálloda ára, de egy 700 fős személyzetet valahogy ki kell fizetni... 

Ezt mellesleg a sztárok sem bánják, hogy többé-kevésbé privát nyaralásban lehet részük: Milla Jovovichnak például a One&Only Reethi Rah a kedvenc szállodája, Beckhamék is itt karácsonyoztak 2017-ben, Idris Elba pedig rendszeresen tölti itt a vakációit, sőt: még 2020 szilveszterén még DJ-ként is beállt a pult mögé, annyira bejött neki a buli. Buliból/programból pedig itt nincs hiány. 

Van itt hét étterem, Kids Club, luxusüzletek, teniszpályák, focipályák, kinti-benti mozitermek, borospincék, Full Moon party, és egy 17 méteres yacht is, amit a szálloda vendégei előfoglalás esetén bármikor kibérelhetnek. És akkor még a többiről nem is beszéltem... pedig bőven lenne még mit írni! Főszezonban az árak napi 700 ezer forinttól kezdődnek, a legexkluzívabb villa pedig a hatszemélyes Grand Sunset Residence, amihez egy 50 négyzetméteres medence is társul... 10 millió forintba kerül egy nap. 

Kiknek ajánlom? Romantikázó pároknak, nászutasoknak, családosoknak

St Regis Maldives Vommuli Resort

A St Regis Vommuli egy gyönyörű, 9 hektáros zöld környezettel rendelkező szigeten fekszik a Dhaalu-atollban, ami egy 45 perces hidroplános útra található Malé nemzetközi repülőterétől.  A jellegzetes tetőszerkezettel ellátott szállodát a díjnyertes csodaépítész, Wong Chiu Man tervezte meg.

A szállodában 10 különböző kategóriában bérelhető ki 33 db kerti/tengerparti és 44 db overwater bungaló, melyeket 6 db étterem és bár; egy 6 kezelőhelyiséges Iridium Spa, valamint egy (antigravitációs jógaórákat és akupunktúrát egyaránt kínáló) egészségmegőrző rekreációs center, a Vommuli House is kiszolgál. De egyébként itt is van kids club és játékterem (PS4-gyel, léghokival meg a többi játéktermes cuccal) - sőt, még egy 615-féle bort tároló föld alatti borospince és egy különbejáratú yacht is (a 21 méteres Norma, ami igazából egy háromszobás Azimut Flybridge 66-os). 

Szóval van itt minden, ami kell, de ultrakülönleges "hasra esős" programokat azért ne várjunk ettől a resorttól, mert ez olyan pihenős, romantikázós, fürdőzős, panorámában tündöklő, lazulós, nyugis hely. Az árak egyébként éjszakánkénti 800 ezer forinttól kezdődnek. 

Kiknek ajánlom? Romantikázó pároknak, nászutasoknak, családosoknak

Anantara Kihavah Maldives Villas

A Maldív-szigetek északi részén, Malétól kb. 35 perces hidroplán útra, Srí Lankával szinte egy vonalban, a Baa-atollban helyezkedik el a Kihavah Huravalhi-sziget, melyre az Anantara Kihavah resortja is épült. Rengeteg lakott sziget van a közelben, sok ötcsillagos szálloda (pl. a Dusit Thani Maldives vagy az Amilla Fushi) megtalálható itt, szóval elég jó az összeköttetése.

A resort legfőbb erőssége az, hogy rendkívül közel van az UNESCO által is védett biorezervátumnak minősülő Hanifaru Bayhez, ami a környék legfelkapottabb búvárhelye a mesés korallzátonyok miatt. Másik erőssége az, hogy itt épült a világ első overwater obszervatóriuma, a SKY Bar, ami a Maldív-szigeteken egyedülálló. (Állítólag a resortnak saját csillagásza van, akinek a segítségével a tejutat és a Szaturnuszt is észre lehet venni a sok ezer hullócsillagról nem is beszélve... Fantasztikus program lehet!) A harmadik "extrája" pedig a 2018 végén nyitott COCOON Medical Spa, ami nem csak egy sima spa: a vitaminos infúzióktól kezdve, a kozmetikai bőrhámlasztásokon át a 24 karátos aranymasszázsokig itt aztán mindent ki lehet próbálni. Úgy is mondhatnánk, hogy ez a spák alfája és omegája - persze luxuskivitelben. De még egyébként még egy víz alatti étterem (SEA) és egy víz alatti borospince (!?) is megtalálható itt. Program tehát van bőven, itt tutira nem lehet unatkozni! Családosoknak, pároknak, a semmittevést hírből sem ismerő turistáknak szuper ez a hely. Talán ezt imádja Ronan Keating is, aki minden évben ide, ebbe a szállodába hozza el nyaralni az egész családját. 

A resort a Maldív-szigetek egyik legnagyobb hoteljének számít a 38 db strandvillájával és 42 db overwater bungalójával, melyek mindegyikéhez tartozik privát medence. Egy nagyon gyönyörű szigetről beszélünk, ahol egy éjszaka 500 ezer forinttól kezdődik egy alap strandvillában (reggeli és vacsora az árban), de a ötszemélyes Family Beach Villát is ki lehet venni napi 1,2 millióért - állítólag Cristiano Ronaldo is ezt bérelte ki. A szállodáról részletesebb leírást ebben a cikkemben olvashattok. 

Kiknek ajánlom? Mindenkinek, aki az aktív és a passzív nyaralási élményt egyaránt kedveli

Sex Senses Laamu

A Six Senses szállodalánc egyik legnépszerűbb resortja, a Six Senses Lamuu Malétól déli irányba, kb. 45 perces hidroplános útra fekszik a Lamuu-atollban egy hosszúkás szigeten. A mottója? Hagyd kint a valóságot! Na jó, ez most nagyon Budapest Parkosan hangzik, de lényeg a lényeg: itt minden a pihenésről és a feltöltődésről szól.

Cipőket például nem kell hozni ide, mert a cipőviselés tilos a szigeten (tényleg, még a 6 db étteremben is), maximum a gyógypapucsok és a vízicipők a megengedettek; újságokat és magazinokat csak kérésre adnak; a tévéképernyőt pedig diszkréten elrejtik egy-egy függöny mögé, hogy még véletlenül se kelljen stresszkeltő híradókat néznünk. Ezt egyébként szuper dolognak tartom, végtére is erről kell(ne), hogy szóljon egy pihentető nyaralás, nemde?

Na már most: van olyan sziget, ami kifejezetten túlzsúfolt és beépült - ez nem az! A Six Senses Laamu szinte egybeolvad a természettel! Ahogyan a fő képen is láthatjátok, itt még a vízi villákat is három különböző stégre tették azért, hogy megakadályozzák az állandó le-föl mászkálást; de a tengerparti villák is úgy helyezkednek el, hogy kívülállók egy pillanatra se tudjanak a villákba látni. A privát szféra itt tehát teljesen ki van maxolva, ami miatt főleg a nászutasok körében népszerű ez a létesítmény.

A Maldívon ritkaságnak számító, kétemeletes villák rusztikus stílusban épültek, de szuper a part és az egész sziget is - egyébként programokból sincs hiány. Lehet itt halászni, delfin -és csillaglesre menni, csónakozáni, snorkelezni, esti kerti mozizásra és szigettúrára menni (vagy éppen meglátogatni a környékbeli szigeteket), kertészkedni, búvárkodni, főzőtanfolyamra járni és még bőven sorolhatnám. Oké, itt mondjuk nincs egy kész tengerbiológiai intézet, sem tengeralattjáró, sem obszervatórium, de aki megvan ezek nélkül az szuperul fogja magát érezni.

Ja, azt még meg kell említenem, hogy az összeállításban lévő szállodák közül ez a létesítmény veszi a legkomolyabban a környezetvédelmet: 2022-ig például teljesen kivonják a műanyagokat a szigetről, a fakultatív vízi programok és a plüss játékfigurák eladásából származó bevételt pedig 100%-ig a helyi korallzátonyok támogatására ajánlotta fel a Six Senses. Ugye, milyen fantasztikus kezdeményezés? Persze, ennek a hotelnek is van ára, nem is kevés: egy éjszaka kb. 800 ezer forinttól kezdődik, ami miatt ez a Maldív-szigetek egyik legdrágább szállodája.

Kiknek ajánlom? Mindenkinek, aki nem vágyik extrém és nagyravágyó programokra a Maldív-szigeteken

Four Seasons Maldives at Landaa Giraavaru Resort 

Amikor már azt gondolnád, hogy nem lehet hova tovább fokozni az extrákat, jön a Four Seasons Landaa Giraavaru és bemutatja, hogy mégis csak lehet... Ezt csak azért mondom, mert ez a 2004-ben nyílt szálloda van a legközelebb a már említett UNESCO Bioszféra-rezervátumhoz a Baa-atollon belül, ezért egy kis marine-állomás is van a szigeten. Na meg persze a világelső extrák, úgy mint a háromfős DeepFlight Super Falcon 3S tengeralattjáró, amit egyedülállóan csak itt lehet kipróbálni az egész Földön. Ehhez persze akkreditált búvártanfolyamot is el kell végezni, de azt itt helyben is lehet. Szóval itt minden a víz alatti világról, a búvárkodásról és a merülésről szól, de a környezettudatosságra is nagyon figyelnek, ugyanis ez az első maldív-szigeteki hotel, ahol több, mint 3500 napelem gondoskodik az energiaellátásról. 

A 103 villás szálloda külseje egyébként hozza a tipikus "maldív-életérzést": szinte lehetetlen benne hibát találni, bár a 8 étterem, a 4 bár, a hatalmas ájurvedikus spa és már említett sport-és búvárcentrumok miatt kissé túlzsúfoltnak hat a sziget. Véleményem szerint kevés a privát szféra, nincsenek különösebb túraútvonalak, zöld dzsungelek vagy "szigetfelfedező" túrák, mint például az Anantarában vagy a One & Only-ban, ezért azok, akik a vízi túrákat nem élvezik vagy unják a villában való "ücsörgést" és fürdőzést, nem biztos, hogy itt lelik meg álmaik nyaralóhelyét. 

Kiknek ajánlom? Családi-baráti társaságoknak, illetve az óceán és a vízi világ szerelmeseinek

Jumeriah Vittaveli

Malé nemzetközi repülőterétől mindössze 20 perces motorcsónakos útra található a Jumeriah Vittaveli, mely 12 kategóriában fellelhető 90 db villával várja a vendégeket.  A neve onnan lehet ismerős, hogy az elmúlt években a világ "leginstagrammosabb" szállodájának választották - ám ez közel sem bizonyítja azt, hogy ez lenne a Maldív-szigetek legjobb szállodája, sőt. Csak hát, itt vannak olyan extrák, melyek máshol nem (vagy csak ritkán).

Például csúszdák a vízivillák oldalán. Nem mindegyiken persze, de a felső kategóriásokon igen. Aztán van itt egy overwater kápolna is, ahol mindenféle esküvői szertartásokat lehet levezényelni. Itt is van egy gigajacht (a 25 méteres MY Vittaveli), de egy 12 személyes üvegfalú, családi katamarán is, ahogyan a jégkorcsolyapálya (!!) és egy borospince is hívogatja a vendégeket. Őrület, nem? Ezek persze mind a "szokásos" magánszigetes programokon és wellness/fitness-szolgáltatásokon túl. 

Negatívum, amit soha, sehol nem említenek meg? Nos, én is a TripAdvisoros vélemények között akadtam rá arra, hogy a "Sunrise", azaz a napfelkeltés villákkal szemben kb. 5 kilométeren belül egy másik szállodasziget található, a kilátás pedig a hozd-és vidd konyhára, a személyzeti telephelyre, valamint a kikötőre néz rá, ezért állandó a forgalom. Ezt mondjuk jó tudni annak, aki Sunrise villára spórolna, de az állandó szemközti jövés-ben és azért belerondíthat a kilátásba. Ha pedig a Maldívra mész, miért akarnál magadnak ilyen kilátást, nemde?

Kiknek ajánlom? Családi-baráti társaságoknak, akik extrém élményekre és programokra vágynak

Waldorf Astoria Maldives Ithaafushi

A Maldív-szigetek egyik legújabb szállodája, a 2019 nyarán nyílt Waldorf Astoria Ithaafushi Malétól déli irányba kb. 30 perces hajóútra fekszik, személy szerint pedig az egyik legszebb magánszigeten lévő szállodának tartom: az egész ugyanis úgy néz ki, mint egy hatalmas nagy U-betű, melyen belül gyönyörű türkizkék lagúna ragyog. 

A resort 122 villát, valamint 11 éttermet és bárt foglal magában, melyek elég változatosak. Van itt kínai kajálda, de vegetáriánus menza  is, ahogyan Michelin-díjas séf is főz az egyik grillétteremben - a legmenőbb viszont a Terra Restaurant, ami lényegében a fák tetejére épült modern kis inglókból áll. Egyszerűen káprázatos... Nem tudom, hogyan hozták össze, de a hivatalosan honlapon az áll, hogy 119 különböző strand/fürdőhely is van a szigeten, ahogyan egy óriási Waldorf Astoria Spa is.

A villák önmagukért beszélnek, ezért róluk most külön szót nem ejtenék, csak a Maldív-szigeteken is egyedülállónak számító "island resort in the island resort" létesítményről, ami egy különálló privát sziget a Waldorf Astoria Ithaafushin belül. A Stella Maris-szigeten lévő villákból 5 darab van, jár hozzájuk külön séf, komornyik és 0-24 személyzet, akik szintén a szigeten laknak - de mivel az egész hely csak  5 perces motorcsónakos útra van a szállodától, így oda is bármikor át lehet ruccanni. A szobák 600 ezer forinttól kezdődnek, a Stella Maris villák pedig éjszakánkénti 2 millió forinttól. 

Kiknek ajánlom? Romantikázó pároknak és nászutasoknak, valamint a passzív pihenést előnyben részesítők számára.

Soneva Fushi

Az összeállításban szereplő legtöbb privát szférát kínáló szálloda, a Soneva Fushi fél órás hidroplános útra fekszik Malé nemzetközi repülőterétől a Baa-atollban, a már említett UNESCO bioszféra-rezervátum közvetlen közelében. Az ovális alakú sziget hosszúsága kb. 2.5 km, ezért jó sokat lehet itt menni, túrázni, barangolni és a legtöbb olyan dolgot csinálni, amit egy átlagos Maldív-szigeten nem lehet.

Talán pont ezt szeretik benne a hírességek is, ugyanis ezt a sziget... szinte mindig tele van világhírű sztárokkal: Isabeli Fontana szupermodell például itt tartotta az esküvőjét, Joe Jonas & Sophie Turner a nászútját, de Ed Westwick és Liv Tyler is ide szokott járni a családjával. Mert ez a hely 1 szobás lakosztályoktól kezdve 9 hálószobás gigaméretű villákkal is büszkélkedik ám - ez viszont nem azt jelenti, hogy tömve van a sziget, mert csak  63 db ház található a szigeten. Akárhogyan is számolom, föld-személyzet-vendég-ház arányait, ez a szálloda nyújtja a legtöbbet.

Néhány példa az élmények közül: merülés a világ 16. legjobb freediving instrukturával, Ken Kirimayával (november és április között); 3D teleszkópos csillagvizsálás a helyi obszervatúriumban; planetárium; búvártanfolyamok sokasága; üvegfújó-tanfolyam (!); vad-és madárles; Six Senses Spa; szigettúrák a környékbeli szigeteken; jacht; seabob, tenisz, wellness, gym, delfinles, privát éjjeli kemping a strandon, kerti mozi és még sorolhatnám. 

Éttermek közül nincs olyan nagy választék, "csak" 4 db van a szigeten (ennyi villára mondjuk ez is bőven elég), a villák külseje pedig nem kifejezetten modern, kicsit olyan, mintha a Robinson Crusoe-ból bukkantak volna elő. Számomra ez a "facölöpös" külső elég idegen, nem biztos, hogy ekkora összeget erre a szállodára szánnék az összeállításban szereplő más hotelekével szemben, de persze ez is ízlés dolga. Itt ugye a személyzet és a kiemelkedő privát szféra miatt kerül annyiba minden, amennyi. Az árak? 800 ezer forinttól 17 millió forintig éjszakánként.

Kiknek ajánlom? Azoknak, akik el szeretnének vonulni a világ elől és a természet vadságában lelik örömüket

Amilla Fushi

Az Amilla Fushi a 44 db minimalista és modern, fehér színű kockavilláival Maldív-szigetek egyik legkarakteresebb szállodájának számít - én legalábbis bárhonnan felismerem, ha képekről látom. Ha jól tudom, ez a hotel egyike azon kevés maldív szállodáknak, akik kifejezetten nemet mondtak a balinéz stílusú, nádfedeles kunyhóknak azért, hogy egy letisztultabb dizájnnal hívogassák a turistákat. Mit mondjak, hívogatják is: a (szintén) Baa-atollban elhelyezkedő hotelt ugyanis imádják a sztárok.

Orlando Bloom & Katy Perry, valamint Paris Hilton és Kate Moss már többször volt a szálloda vendége, ahogyan Leonardo DiCaprio is fel-fel szokott bukkanni a szálloda VIP-kikötőjében, sőt: Gordon Ramsay-nak és feleségének annyira bejött az Amilla Fushi, hogy 2017-ben és 2018-ban még egy pop-up éttermet is nyitottak itt. De egyébként a Maldív-szigetek legmenőbb nightclubja, az Emperor Beach Club és a 10AK Maldives Beach Club  is itt helyezkedik el, szóval ez nem annyira "család-barát" szálloda, inkább egy luxuskategóriás, minimalista "ereszd el a hajam" hotel, ahová a gazdag fiúcskák szoktak jönni legénybúcsúra. Meg az az utáni józanító spa-kezelésekre. Tulajdonképpen eddig csak ezért nem díjazták a szakmában a hotelt, a turisták viszont imádják. Van rá igény. 

És ezt persze éttermek is ezt mutatják: van itt egy fish&chips étterem az angol legényeknek, egy ázsiás-fúziós WOK kajálda, pár bár, egy pizzázó és egy casual étterem is, de semmi más cicoma. Ez egyébként szuper, mert nekik is kell egy luxuskategóriás maldívos hely - a baj csak akkor van, ha ide mondjuk egy család vagy egy romantikázó pár utazik, mert ők nagyot fognak csalódni. Mindezek miatt az Amilla Fushi egy "szerényebb" árkategóriát képvisel a maga napi 300 ezres belépőjével, ami egyébként a dizájnon is látszik.

Kiknek ajánlom? Baráti társaságoknak, akik nem vetik meg a bulizást és a hajnalig tartó partizást

Cheval Blanc Randheli

A Maldív-szigetek legészakibb részén, a Mahétól  kb. 50 perces hidroplán útra, a Noonu-atollban fekszik az LVMH cégcsoport második szállodája, a Cheval Blanc Randheli, mely 2013-ban nyitotta meg a kapuit. Ez az a hotel, ahol minden kifogástalan, nagyon európai és tökéletesen szimmetrikus - egyszóval igazi "sznobhotel", ahol szerintem még a tengerparton is felsöprik a homokot az ember lába alól. Ezek után talán nem is csoda, hogy 2014-ben Vilmos herceg és Katalin hercegné is kibérelte az egész szigetet azért, hogy itt nyaralhassanak. Végtére is, ennél "királyibb" szálloda nincs a Maldív-szigeteken! Tény, hogy nem mindenki érezné itt jól magát, aki viszont egy bizonyos színvonalhoz van szokva (gondolok itt a pl. a Four Seasons-láncolaton is túltevő a Belmond vagy a Bvlgari-hotelek tökéletességére), az otthon fogja magát itt érezni. 

Ahogyan egy francia luxushoteltől elvárható, a szállodát is egy igazi nagymenő francia építész (a One&Only Reethi Raht is megkreáló Jean-Michel Gathy) tervezte, az art-decos és a minimalizált modern dizájnbelső pedig önmagáért beszél. Maldívos, nádfedeles feelinget tehát itt senki ne keressen... Sok maldív-szigeteki hotelnél természetes, hogy a vendégek mezítláb járkálnak a szigeten, itt ez tilos, ahogyan a vacsorához is a kötelező koktélruha és az öltöny is  - máshogy egyszerűen nem engednek be. Egyébként 5 étterem és 4 bár közül lehet válogatni (a  Le 1947 igazi kultikum), van itt egy nívós spa is (Cheval Blanc Spa by Guerlain), szállás tekintetében pedig 15 db Island Villa és 30 db Water Villa közül szortírozhatunk. 

Árak tekintetében? Azoknak javasolnám ez a hotelt, akik abszolút nem tudnak mit kezdeni a pénzükkel, mert az étel-ital nagyon drága, ráadásul itt pluszban jön hozzá a napi minimum 1,2 milliós forintos éjszakánkénti árhoz. Sétálgatni, programozni nem nagyon lehet, mert a sziget nagyon kicsi, mindenki kb. a villájába van "szorulva". Ár-érték arányban abszolút rosszul teljesít a hotel, dehát ilyen is kell a Maldívra, tele is van mindig a 45 szobája.

Kiknek ajánlom?  Mindenkinek, aki megengedheti magának és szeretne egy felvágós nyaralást

Az összeállítás szubjektív, ezért tapasztalataitokat, véleményeiteket várom kommentben és/vagy emailen (gretta@gretta.hu) keresztül. A cikket nem szponzorálta senki (sajnos). All Photos All Rights Reserved. Copyright © One & Only, St. Regis, Anantara, Six Senses, Four Seasons, Jumeirah, Waldorf Astoria, Soneva Fushi, Amilla Fushi, Cheval Blanc

—————————————————————————————————————————————

   'A világ legexkluzívabb szállodái' című cikksorozat további összeállításai:

Bahamák  Bali  Dominikai Köztársaság  Dubai  Las Vegas  Kréta  Los Angeles  London  Maldív-szigetek  Miami  New York  Párizs  Santorini  Zakynthos

 —————————————————————————————————————————————  

 

süti beállítások módosítása